Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Ilmestyskirjan IV painos

Kuulin hetki sitten, että ilmastonmuutos iski ja niin Eufrat kuin Tigris jäätyivät n. 600 jkr. Voin kuvitella, että silloiset irakilaiset olivat kauhuissaan ja olisivat mieluusti hakeutuneet turvaan Suomeen, mutta vuodet menivät ja jäät sulivat. Kaksoisvirran vesi virtasi taas uudestaan. Pari sataa vuotta myöhemmin Niili jäätyi, eikä Mooseksen olisi tarvinnut odottaa vesien väistymistä, vaan hän olisi todennäköisesti voinut ylittää Punaisen meren luistelemalla Faaraon sepän takomilla "nurmeksilla".

Egyptiläisten onneksi tuli uusi ilmastonmuutos ja maapallo koki ennätysmäisen nopean lämpenemisen. Viikinkiaikana n. 1000 jkr. Grönlanti sai nimensä Grön land = Vihreä maa. Pohjolasta väki muutti sankoin
joukoin vihreälle saarelle, jossa vallitsi lämmin maanviljelystä suosiva ilmasto. Siellä voitiin viljellä jopa vehnää!

Samaan aikaan Norjan vuoristoissa kasvoi järeä mäntymetsä paikassa, joka tänään muistuttaa kuun pintaa. Suomessa lehmus ja tammi viihtyivät Pohjois‐Suomessa. Keskiajan pienen jääkauden aikana Ruotsiin iski pakkanen, joka halkaisi kasvavat koivut ‐ mittareita ei silloin ollut. Samoihin aikoihin (1650 ‐luvulla) Kaare X vei sotajoukkonsa jäitä pitkin Ruotsista Saksaan ja Puolaan. Ilma kuitenkin lämpeni ja 1906 napatutkija Roald Amundsen purjehti luoteisväylän läpi puurakenteisella 47‐tonnisella aluksella Gjøa.

Myöhemmin 1960 ‐luvulla Luoteisväylän kulkemiseen tarvitiin jäänmurtajia ja jäävahvisteisia aluksia. Nyt luoteisväylä on taas kulkukelpoinen puisilla aluksilla ‐ onhan meille tullut kaiken tuhoava ilmastonmuutos.

Nordenskjöld kulki 1878 ‐ 1879 Koillisväylän läpi niin ikään puisella Vega ‐laivallaan ja sata vuotta myöhemmin Suomessa rakennetiin Koillisväylää varten jäänmurtaijia Neuvostoliittoon.

Eikä se vedenpinta aina ole ollut näin matalalla. Ottaen huomioon, että pitkällä aikavälillä maapallon ilmaston lämpötilan keskiarvo on 15 astetta korkeammalla kuin nyt, niin ymmärtää miksi vesi on ollut paljonkin korkeammalla.

Prof. Anders Häggblom löysi aikoinaan Hopenin saarelta Huíppuvuorilta rantaviivan, joka on 100 m korkeammalla kuin nykyinen rantaviiva. Chilen Patagoniassa, Madre de Dios-nimisellä saarella on luola, jonka aukko on 10 m merenpinnan yläpuolella ja luolasta löytyy valaiden luita. Olivat uineet krilliparven perässä luollaan, mutta valas ei osaa peruuttaa eikä luolassa voitu kääntyä, joten sinne jäivät muistuttamaan meitä siitä, että joskus on ollut paljon vetta valtamerissä.

Vuonna 2016 asiantuntijat varoittavat, että Suomi tuhoutuu ilmastonmuutoksen takia. Myrskyt raiskaavat, meri nousee saappaanvarsien yli, pahat saavat palkkansa ja YM:n pappisvaltaa kuuliaasti seuraavat uskovaiset pääsevät vihreään iankaikkisuuteen.

Vain yksi asia on ja säilyy yhtä varmana kuin joka‐aamuinen auringonnousu.

Jokaista ilmastomuutosta seuraa uusi sellainen ja jokaisella sukupolvella on uusi uskonto.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Jotenkin luulen, että auringon toiminnan vaihtelut vaikuttavat telluksemme oloihin enemmän kuin igluni lämmittäminen. Jos näin ei olisi, miksi rahtaamme ihmisiä tänään lämpöpiireiltä tänne napapiireille .

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Saksassa ovat aivan hulluja. Ja mitä Saksassa ensin, sitä heti kohta Suomessa eli alkakaahan entistä rivakammin valua kasvukeskuksiin... eikun syöpäkeskuksiin.

Kalakääreestä bongattua.

http://www.hs.fi/autot/a1476152884831

Toimituksen poiminnat