Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Vatuloidut sairausvakuutukset

Kun yleinen sairausvakuutus otettiin käyttöön 1964 uskoimme naiviisti, että "kyllä valtio kansalaiset hoitaa". Vielä minun nuoruudessani oli nk. miinuskirja, johon kirjattiin kaikki lääkeostokset ja ne sai sitten vähentää verotuksessa ja näin toimivat "korvaukset". Sitten tulivat korvaushakemukset joita lähetettiin KELA:lle ja lopulta apteekit hoitivat ne suoraan.

Onneksi vihervasemmisto ei saanut tahtoaan läpi muissa vakuutuksissa, vaan saan hoitaa liikenne- ja autovakuutukseni yksityisen yhtiön kanssa. Vain luoja tietää mitä liikennevakuutuksista olisi tullut valtion hoivissa.

Kuten valtion kanssa yleensä tapahtuu, niin tapahtui myös sairausvakuutuksen kanssa. KELA:n tulot eivät ole korvamerkittyjä ja kirstu pullisteli rahoja, joita poliitikot saattoivat jakaa oikealle ja vasemmalle, ja niin alkoi tutuksi tullut selittely: "rahaa ei ole lääkkeiden ja lääkäreiden korvauksiin".

Aamun uutisten mukaan KELA löi taas pöytään muutoksen resepteihin siten, että potilas saa apteekista KELA-korvauksen vain kuukauden lääkeannoksesta kerralla - oli siellä muitakin "rakentavia" ehdotuksia.

Vuosikymmenien vatuloinnin jälkeen lääkekorvausten sotku on kuin romukaupan näyteikkuna. Ensin lääkekorvaus maksettiin lääkärin määräämän lääkkeen mukaan. Sitten tulivat vaihtoehtoiset ja halvemmat kloonit (geneerinen substituutio) ja korvaus rajoitettiin koskemaan vain näitä. Eikä se riittänyt, vaan mukaan tulivat pakkauskoot, itsehoitolääkkeet, vahvuudet, vuosiostokset ja kukaties mitä.

Korvattiin, jos pakkauskoko ei ole liian iso tai liian pieni. Isot pakkauskoot olivat halvempia, mutta koska ne olivat nk. sairaalapakkauksia, korvauksia ei siis maksettu. Saadakseen korvauksen piti ostaa 4 pientä, jotka maksoivat kaksi kertaa enemmän kuin yksi iso. Ostettiin siis iso, koska se oli halvempi mutta siitä ei saanut korvauksia. Toisaalta taas itsehoitolääkkeinä myytävät pienet pakkaukset ei korvata, mutta isommat korvataan.

Katsotaan muutamaa satunnaisesti poimittua lääkevalmistetta.

Reseptilääke ZANTAC 150 mg 30 kpl poretabletti korvataan, mutta 300 mg 15 kpl ei korvata. Reseptilääke NEXIUM 20 mg kaikki pakkauskoot korvataan, mutta sama lääke 40 mg vahvuus yhtään pakkauskokoa ei korvata. Jos siis tarvitset 1 kpl 40 mg / päivä, niin kannattaa pyytää lääkäriä kirjoittamaan 2 kpl 20 mg / päivä.

Reseptilääke XANOR DEPOT 0,5 mg / 100 kpl ei korvata, mutta vahvempi 1,0 mg / 100 kpl korvataan. Tässä mennään siis toisin päin. Homma menee vielä kummallisemmaksi, kun lyhytvaikutteisempi XANOR 0,5 mg / 100 kpl taas korvataan.

Tähän mennessä apteekista sai 3 kk lääkkeet, mutta jatkossa korvataan vain 1 kk kertaostos. Näin siis kannattaa ostaa esim. XANOR DEPOT 1,0 mg / 100 kpl, Se on korvattava, mutta siitä et saa korvausta, koska määrä ylittää 1 kk tarpeen. On kuitenkin halvempaa kuin 5 x 1,0 mg / 20 kpl ostettuna 3 eri kertaa, eikä tarvitse käydä 3 kertaa 3 kuukauden aikana apteekissa ja joka kerrasta maksaa toimitusmaksu lääkkeen hinnan päälle.

Taas KELA veti kotiinpäin.

No tuo kaikki on tietysti turhaa, koska et saa mitään KELA-korvauksia mistään ostoksista ennen kuin vuoden yhteenlaskettu omavastuu ylittää 50 euroa.

Sanot että ovathan meidän lääkkeet ALV-vapaat. Niin ovat, mutta apteekit maksavat valtiolle myyntiin sidotun apteekkimaksun, jolla on sama vaikutus lääkkeiden hintoihin kuin arvonlisäverolla. Kummaa kyllä, mutta se sisältyy lääkkeen hintaan!

Minä olen kauan sitten lopettanut pääni vaivaamisen noilla KELA-korvauksilla. KELA:n sairausvakuutusmaksuina tulouttama yli miljardin euron rahapotti menee kuten muutkin valtion rahat

kankkulan kaivoon ja poliitikot senkuin porskuttavat

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Minusta tuo uusinkin uuudistus on täysin idioottimainen. Samasta lääkkeestä Kela korvaa saman summan, mutta apteekki saa enemmän katetta ja asiakas maksaa.

Yhdessä tuon tulevan yrittäjävähennyksen kanssa (joka hyödyttää eniten apteekin tapaisia yrityksiä) on mielessä pyörinyt, että miten vahvasti apteekkarit ovat olleet lobbaamassa näitä ääliömäisiä ideoita.

Kaj Granlund

Sehän toimii niin, että jos KELA korvaa, KELA-korvaus maksetaan apteekkiin ja apteekki perii vähemmän asiakkaalta. Jos KELA ei korvaa, apteekki ottaa edelleen saman, mutta nyt asiakas maksaa enemmän.

Apteekkarit ... niinpä niin. Apteekki on aina henkilöverotuksen piirissä, ei esimerkiksi osakeyhtiö. Vain Yliopistollisella Apteekilla on erivapaus. Siksi apteekkarien "suuret tulot" eivät kerro mitään siitä, mitä apteekkari tienaa, vaan siitä mitä apteekki tienaa.

Tiedät varmasti sen, että liikekirjanpidossa voitto ei tarkoita paksua pankkitiliä vaan kertoo myös että rahaa on sijoitettu esimerkiksi koneisiin, kalusteisiin ja esimerkiksi sellaisiin henkilöstömenoihin, jotka eivät ole vähennyskelpoisia. Kaikesta siitä apteekkari maksaa henkilökohtaista veroa vaikka pankkitillle ei olisi tullut mitään.

Valtaosa apteekkareista hankkivat sen, minkä samalla työllä saisivat palkollisina. Tosin on ns. hyviä ja tuottavia apteekkeja suurten kaupunkien keskustoissa mutta kokonaisuuteen nähden ne ovat vähemmistössä eikä koko alaa pidä rankaista näiden takia.

Toimituksen poiminnat