Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Onko kansalla kaikki muumit kotona?

Jokin aika sitten lueskelin Tatu Vanhasen ja Richard Lynnin tutkimusta "IQ and the Wealth of Nations". Asia jäi sikseen, kunnes viime viikolla kävin lääkärin tarkastuksessa C-luokan ajokortin uusimista varten.

Lääkäri pyysi minua piirtämään kellotaulu ja asettamaan osoittimet osoittamaan kelloaikaa 11:10. Tein työtä käskettyä, jonka jälkeen kysyin miksi moista tyhmää kysymystä pitää esittää.

- Se kuuluu sääntöjen mukaan kysyä, vastasi lääkäri.

En voinut olla kysymättä reputtaako kukaan moisessa tehtävässä ja vastaus yllätti. Kaksi (2) kymmenestä ei selviydy tehtävästä. En kuitenkaan tohtinut kysyä, lasketaanko sellaiset henkilöt vielä auton rattiin.

Tämäkin olisi jäänyt unholaan ellen tänä aamuna olisi kuullut Valtatie 24:llä 18.10 illalla tapahtuneesta hirvikolarista. Kolarissa hirvi kuoli ja jäi makaamaan toiselle ajokaistalle. Kolariauton kuljettaja oli toisen henkilön avustuksella sijoittanut varoituskolmiot tielle, kytkeneet päälle autojen hätävilkut ja vielä käsin yrittäneet varoittaa tiellä liikkuvia.

Ohi ajaneesta viidestä (5) autosta kolme (3) ei välittänyt taikka huomannut mitään vaan ajaa tömäyttivät hirven yli ja jatkoivat matkaa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ei vaikuttanut kolmio, hätävilkut, pitkien vilkuttelut tai huitomiset mitään.

Summa summarum:

  • 20 % ihmisistä ymmärtää kellon lukemat, mutta eivät osaa kuvata kelloa oikein. Kelloaika on siis vain ehdollistettu niin kuin koiran istuminen, mutta aikakäsitteen ymmärtäminen ontuu.
  • 60 % ihmisistä ajavat tietäen missä tie kulkee, mutta eivät piittaa tai tajua mitä tiellä on ja tapahtuu.

Kuinkahan moni oikeasti ymmärtää mitä maailmassa tapahtuu?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kaj, yksinkertaistit kellotaulutehtävän kuvaamisen.

Se on kolmiosainen, mm. kellotaulu tulee piirtää vain tietyllä tavalla.
Ohjeet koko tehtävälle luetaan kerralla, eikä niitä toisteta pyynnöstään. Eli tehtävä on paitsi kellonajantuntemusta, myös muistia vaativa.

Kaj Granlund

Minä jouduin kysymään toisen kerran: "Oletko tosissasi?", mutta muistin onneksi mitä alun perin oli kysytty

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Muisti varmaan pätkii kun en muista tuollaista tehtävää C-kortin lääkärintarkastuksesta. Niin paljon on nykyisin unohtamisen arvoista, etten ihmettele. Tuo hirvitarina liikkui eilen facessa. En oikeastaan ihmettele sitäkään. Pääsääntöisesti ihmisillä on kova tarve paeta vastuuta. Hätävilkut nähdessään yrittävät tietysti liueta paikalta mahdollisimman pian, ettei tarvitsisi tehdä mitään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Henkilöautoa saa kuljettaa, jos on lievä muistisairaus.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mun käskettiin juuri viimeviikolla laittaa kellotaulu kymmentä yli yhdeksän, kun olin ajokorttitarkastuksessa, kaipa tuolla joku merkitys on, kun osa ei siinä onnistu.

Toimituksen poiminnat