Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Puntarissa KIKY

Uusin keittiökalusteeni 2015 ja tilasin Siemensin liesituulettimen, induktiotason, mikroaaltouunin ja vähän muuta pientä Saksasta ja Itävallasta pihalle toimitettuina. Hintaetu yli 900,00 € "halvimpiin" suomalaisiin myyjiin verrattuna, eikä tarvinnut noutaa omalla autolla.

Viime kesänä ostin Hitachin poravasaran Saksasta perille toimitettuna hintaan 359,00 €. Vastaava kone maksaa Suomessa 547,00 noudettuna.

Mustesuihkukirjoitimen mustepatruunat hankin Amazonin verkkokaupasta. 25 mustepatruunaa (5 settiä) hintaan 11,00 £ eli ovelle toimitettuina n. 20,00 €. Vastaava setti suomalaisesta verkkokaupasta maksaa 312,00 € - 497,00 € paikasta riippuen.

Kävin hiljattain saksalaisessa marketissa ostamassa "ruokakassin" ja sen pohjalle 5 pulloa viiniä. Koko lystin hinta oli 46,00 €. Olisinkohan saanut Salesta tai K-marketista maitotölkin, suomimakkaran, kuivan muoviin pakatun leivän ja juustopalan samaan hintaan? Yleensä ruokakassini hinta Suomessa on ilman viiniä noin 100,00 €.

Vien kustantamani kirjaa (Das Europa der Wölfe) Keski-Eurooppaan ja yhden kirjan postittaminen Suomesta maksaa maksaa 6,80 €. Huhtikuun alusta tämäkin hinta nousee. Saman kirjan postittaminen Saksasta Suomeen maksaa "vain" 3,70 €.

Listaa voisin omalta osaltani jatkaa loputtomiin. Kysymys on lopulta siitä, miksi Suomi on niin kallis maa? Vaikka olen elämäni viettänyt pk-yrittäjänä Suomessa, en ymmärrä, miten tämä yhtälö voidaan ratkaista KIKY:n kaltaisilla työaika- ja palkkakikkailulla.

Suomessako on kaikki hyvin? Kutistuva yksityinen sektori elättää yhä paisuvaa jukista käenpoikaa. Tarvitaan tarkastajaa, erikoistarkastajaa, ylitarkastajaa, asiantuntijaa, johtava asiantuntijaa ja hiilijalanjäljen tutkijaa jokaisen laikipykälän valvontaan ja niitä maassamme riittää. Kaikelle pitää olla laki ja kaikki pitää olla lakien ja säännösten mukaista. Jos ei ole, niin keksitään uusia lakeja virkakoneiston kasvattamiseksi. Jos ei lakeja onnistuta keksimään, selitetään kansalle, että EU vaatii!

Äskettäinen KELA-sotku oli hyvä esimerkki siitä, miten julkinen sektori poikii töitä niin kauan kuin yksityinen sektori jaksaa pakertaa, tuottaa voittoja ja maksaa veroja.

Niin tosiaankin! Suomessahan ei saa tehdä voittoja, mutta yrittäjän pitää investoida. Mielenkiintoinen yhtälö, jonka kansa oikeamielisen YLE-mafian toitotuksesta on sisäistänyt.  SOTE-keskustelussa puidaan sitä, saavatko yksityiset toimijat tehdä voittoja? Monen mielestä ei, vaan pitää toimia kuten YLE, joka ei tee voittoja vaan tuhoaa niitä. Siitä huolimatta tunnin ohjelman tekeminen YLE:llä maksaa neljä (4) kertaa sen minkä MTV:ssä (joka yrittää tehdä voittoja). Suomalaista tasapuolisuutta on kai se, että kaikkien on elettävä samassa kurjuudessa.

Huoltosuhteella tarkoitetaan yleisesti tilastoidun työvoiman ulkopuolella olevien määrää suhteessa varsinaisen työvoiman määrään. Huoltosuhteella pitäisi tarkoittaa yksityisellä sektorilla toimivan työvoiman suhdetta varsinaiseen työvoimaan. Meidän on korkea aika keskustella siitä, miksi me tarvitsemme tehottoman ja 10-kertaisesti ylimitoitetun julkisen sektorin, joka lopulta elää vain itseään varten. Ennen kaikkea, millä varoilla ja kenen työllä sitä ylläpidetään. Sitä ei ylläpidetä julkisen sektorin työllä.

Suurimmat talouttamme rasittavat tekijät ovat erimuotoiset tuet. Yritystuet ovat paisuneet ja suunta on järjetön. Ne jähmettävät talouden, vääristävät kilpailua ja tukahduttavat kehityksen. Maatalous ei pyöri ilman valtion massiivisia tukia, joka on johtanut siihen, että maaseudulla ei lopulta mikään pyöri ilman tukia. Kun kaikki perustuu tukiin, kukaan ei välitä tuloksista - tervetuloa sosialistinen järjestelmä.

Uusiutuvan energian tuet tuhoavat energiahuollon, mutta pitää näyttää partiopoikailmeitä maailmalle hinnalla millä hyvänsä.

Viideosa kansasta on tehty riippuvaisiksi erilaisista sosiaalisista tukimuodoista. Tuesta on tullut itsestään selvyys, mutta harva tuensaaja tulee miettineeksi sitä, että hän tosiasiallisesti vaatii itselleen osan jonkun toisen tekemästä työstä.

Suomisirkuksen kokonaiskustannus on lopulta se, joka tukahduttaa kilpailukykymme. Jokainen euro, joka kiertää valtiohallinnon tehottoman koneiston kautta, näkyy ruokakassin kustannuksissa. Jos halutaan kunnon KIKY-potku, rahavirrat on käännettävä valtion kassasta markkinoille.

Jos se tarkoittaa, että kaikkiin palveluihin ei ole varaa, niin ollaan ilman. On sitä oltu ennenkin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Niin tosiaankin! Suomessahan ei saa tehdä voittoja, mutta yrittäjän pitää investoida.

Ja varastoista pitää maksaa veroa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Yritystuet ovat paisuneet ja suunta on järjetön. Ne jähmettävät talouden, vääristävät kilpailua ja tukahduttavat kehityksen.

Kaj on kirjoittanut niin hyvän avauksen, että luin sen kolmeen kertaan ja joka ikinen lause tai virke tulisi kopioda tänne yksitellen uudelleen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos ei nyt kuitenkaan joka ikistä.

"Koko lystin hinta oli 46,00 €. Olisinkohan saanut Salesta tai K-marketista maitotölkin, suomimakkaran, kuivan muoviin pakatun leivän ja juustopalan samaan hintaan?"

Maitotölkki 1 euroa
Makkara 3 euroa
Leipä 1,50
Juustopala 4 eur.

yht 9,50 jos ei alennusmyyntien perään ole.
Ei kuitenkaan 46 eur.

"SOTE-keskustelussa puidaan sitä, saavatko yksityiset toimijat tehdä voittoja."

Tämä on, jos ei olkinukke niin ainakin kärjistys. Ymmärtääkseni huoli on siinä, että ulkomaiset veroparatiisiyhtiöt tekevät SUURIA voittoja sen jälkeen kun pienemmät kotimaiset on hintakilpailutettu pois markkinoilta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Unohtamatta, että kyllä suomalaisetkin yhtiöt, kuten Mehiläinen, Terveystalo jne. kierrättää rahansa veroparaatiisien kautta.

Henry

Kaj Granlund

Minun sanomisissani on aina hyppysellinen sarkasmia.

Ei pidä poimia sanoja kokonaisuudesta vaan lukea kappale loppuun. Sanoin: "Yleensä ruokakassini hinta Suomessa on ilman viiniä noin 100,00 €"

Ostin itse asiassa samat tavarat tultuani Suomeen ja hinta oli Pietarsaaren Lidlissä hitusen yli 60 € ilman viinejä. En muista mitä kaikkea oli mukana.

Toki täytyy tunnustaa, että inhoan tuota "veroparatiisijaarittelua". Se kuuluu nykyajan "laatukäsitteisiin" kuten homofobia, rasismi ja fasismi. Mehiläiset,Diacorit ja muut siirtävät valtaosan tuloistaan takaisin Suomen markkinoille. Ne näkyvät palkkoina, palkkaveroina, palkkasivukustannuksina, kiinteistöveroina ja investointeina. Jos voitto "kierrätetään" veroparatiisin kautta, niin so what! Kierrätys tarkoittaa, että rahat palautuvat Suomeen, jossa ne tuottavat uutta hyvinvointia. Meidän tulee huolehtia siitä, että järjestelmämme on kilpailukykyinen, ei suljettu.

Niin kauan kuin annamme markkinatalouden toimia, kilpailu pitää huolen hinnoista. Eihän tässä ole kyse siitä, että sopimukset yksityisten yritysten kanssa tehdään iäksi, vaan ne puretaan, jos ehtoja muutetaan puolin tai toisin. Todennäköisesti ne myös kilpailutetaan vuosittain niin kuin esimerkiksi tukkuliikkeet tekevät alihankkijoidensa kanssa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #5

Veroparatiisin arvostelu kuuluu samaan kuin homofobia? :-D

Olen suoraan sanoen ilahtunut että löytyy joku, jonka mielestä avoimesti verojen välttely ulkomaisissa veroparatiiseissa on paitsi hyväksyttävää, myös kannatettavaa koska se lisää verotuloja Suomeen.

Kuvitteletko oikeasti, että terveyspalvelut kilpailutettaisiin joka vuosi? Mitä ihmeen järkeä siinä olisi?

Kaj Granlund Vastaus kommenttiin #6

Janne, en tunne ajatuksesi kulkua tässä asiassa, mutta matematiikkaa ensimmäisenä sivuaineena opiskelleena pohtisin tuota veroparatiisijuttua ja "veropakoa" Lafferin käyrän kautta.

Lafferin käyrä on malli, joka kuvaa valtion verokertymää veroasteen funktiona. Se ennustaa, että valtion verotulot kasvavat veroasteen mukana vain tiettyyn pisteeseen asti. Jos verotusta edelleen nostetaan, verotulot alkavat laskea. Veroastetta, joka tuottaa suurimman verokertymän, sanotaan "optimiveroksi". Optimivero saavutetaan vain yhdessä kohdassa, ja löytämällä oikeat muuttujat, se saadaan teoriassa lineaarisella optimoinnilla.

Onhan selvää, että

a) maksimi saavutetaan vain yhdessä paikassa ja
b) maksimi ei voi nousta loputtomiin veroasteen mukana.

Nykyinen veroparatiisiajattelu on median luomaa rasismin tapainen "totuus". Mitään kunnon keskustelua veroparatiisien vaikutuksesta ei missään vaiheessa ole käyty, mutta kaikenlainen popularismi nostaa tässä päätään.

Viro on veroparatiisi, mutta voisiko Suomikin olla veroparatiisi?

Nousisiko maamme verokertymä laskemalla veroja? Jälkimmäisestä on olemassa viitteitä.

Veroparatiisikeskustelussa tärkeintä ei mielestäni ole menetetyt verot vaan menetetyt investoinnit. Jos raha kiertää veroparatiisin kautta ja palaa takaisin Suomeen investointeina, niin uskon, että se tuottaa enemmän hyvinvointia kuin raha, joka kiertää Suomessa verotuksen kautta maamme tukijärjestelmän mustaan aukkoon.

Toimituksen poiminnat