Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Naisen logiikka ja suden pohjola

Meillä on kotona parisänky, jota peittää päiväpeitto. Päiväpeitto otetaan illalla pois ja aamulla se laitetaan petauksen jälkeen sängyn päälle. Kun eräänä aamuna petasin sängyn, ihmettelin miksi vaimoni ei kerää päiväpeittoa pois niin, että se olisi helppo rullata takaisin paikalleen, vaan se oli aina hänen jäljiltään nurin päin.

Totesin vaan, että naisen logiikkaan ei kannata puuttua

Tämä toistui päivästä toiseen ja sitten eräänä aamuna tajusin mistä oli kysymys. Vaimoni keräsi illalla päiväpeiton pois samalla tavalla kuin minäkin, mutta hän teki sen sängyn toiselta puolelta ja siksi se oli nurinpäin. No nauratti hieman päiväkahvilla, kun kerroin havainnoistani.

Naisen logiikka toimi yhtä hyvin kuin miehen logiikka.

Keväällä 2015 kirjoitin kirjan "Vargens Europa", josta julkaisin saksankielisen painoksen "Das Europa der Wölfe" vuonna 2016. Tammikuussa kirja tuli suomenkielisenä "Suden Pohjola". Kirjahan käsittelee sutta hieman toisesta näkökulmasta, kuin esimerkiksi Ohtoset & Co tekevät luontokuvauksensa. Oletin jo ruotsinkielistä kirjaa kirjoitettaessa, että suurin lukijakunta ovat maaseudun miehet.

Taas tuli vesiperä

Olin Örebron erämessuilla kesällä 2015 ja yllätys-yllätys. Kirjaa ostivat pääasiassa naiset ja usein sillä selityksellä, että tuo minun on annettava miehelleni joululahjaksi. Pidin sitä ruotsalaisille tyypillisenä juttuna, enkä kiinnittänyt asiaan enempää huomiota.

Eilen tutkin hieman oman nettikauppani sekä Amazonin ja eBay:n myyntitilastoja. Niin Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Sveitsissä, Itävallassa kuin Suomessa naisten osuus kirjan ostajista on melkoinen. Ainoastaan pitämissäni luentotilaisuuksissa eri puolilla Europpaa, jossa myös myydään kirjojani, miehet ovat ostajien joukossa enemmistössä.

Tänään postiin lähtevistä kirjoista 60 % menee naisille.

Mistä tällainen jako johtuu?

Naisilla näyttää kirja ja painettu tieto olevan tärkein tietolähde ja kynnys ottaa asioista selville lukemalla on paljon matalammalla kuin miehillä.

Miehet tulevat mielellään kuuntelemaan ja sitten ikään kuin pisteenä i:n päälle, he ostavat kirjan mukaansa kotiin. Näyttäisi kuitenkin siltä, että se varsinainen tieto yritetään omia kuuntelemalla ja kirjasta virkistetään muistikuvia.

Moottorisahan käyttöohje

Kuvaavaa tälle sukupuolten väliselle erolle on erään maanviljelijän lausahdus: "En minä noista papereista mitään ymmärrä. Minulle riittää, jos ymmärrän moottorisahan käyttöohjeen".

Vielä karumpana tämä näkyi kun kuntamme vaalilautakunta neljä vuotta sitten kokoontui, eikä lautakunnan miespuolinen puheenjohtaja saanut luettua esityslistan tekstin.

Oliskohan meidän ihan tosissaan huolestuttava miesten logiikasta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lukutaidolla tai kirjaharrastuksella ei juurikaan ole tekemistä logiikan tai loogisen ajattelun kanssa.

Kaj Granlund

Että kuinka? Jos luit juttuni ja jos ymmärrät luettua tekstiä, niin ei ollut kyse matemaattisesta logiikasta vaan arkipäivän syys-seuraus -suhteiden ymmärtämisestä.

Kerroin havainnoistani siitä, miten naiset hakevat perusteita oikeille päätöksille lukemalla ja miehet kuuntelemalla. Molempien loogiset kyvyt ovat samat, kunhan asiaa tarkastellaan oikeasta näkökulmasta.

Sinun osaltasi taisin osua naulan kantaan!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mielestäni johtopäätöksesi yhden oman kirjasi myyntilukujen pohjalta tehtynä ei ole riittävä peruste.

Miesten ja naisten lukemisinnostuksella ei ole kovin paljon eroa tilastollisesti. Vaikuttaa siltä, että iäkkäimmässä ikäryhmässä miehet lukevat jonkin verran naisia enemmän, eritoten sanomalehtia, mutta nuorempien ikäluokkien kohdalla naisten kirjalukeminen on aavistuksen verran miesten lukemisharrastusta yleisempää.

http://www.stat.fi/til/akay/2009/03/akay_2009_03_2...

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Luetun ymmärtäminen, hoi! Missä kohdassa Juha Kuikka puhui matemaattisesta logiikasta?

Logiikka on tieteenala, joka tutkii päättelyn ja ajattelun muotoja, erityisesti deduktiivista päättelyä. Deduktiivinen päättely eli validi päättely on päättelytapa, jossa tosista premisseistä seuraa välttämättä tosi johtopäätös.

Älykkyystesteissä tutkitaan loogista päättelyä paitsi numerosarjoin, myös kuvioin, kirjaimin, jne.

Tuloksissa parhaassa kymmennyksessä on lähes 80 % miehiä. Toisaalta taas naiset lukevat miehiä enemmän.

Jos en olisi tilastotieteilijä, saattaisin erehtyä väittämään, että paljon lukeminen vähentää loogista ajattelukykyä. Mutta eihän korrelaatio ole ilman eri todistusta kausaalisuutta.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Klassisia lausahduksia tietokoneiden parissa puuhailevilta miehiltä:

"Savun hälvettyä tarkastamme kytkennät"
"Jos mitenkään muuten saa konetta toimimaan, lue asennusohje."

Juuso Hämäläinen

Tietokirjallisuus ei tyypillisesti kiinnosta naisia. Kirjojen myyntilastot eivät kerro paljonkaan lukemisesta, on erikseen tutkittava lukemista.

Omassa perheessäni, suvussani ja tuttavissa en tiedä yhtään tietokirjallisuutta huvikseen lukevaa naista. Vaikka heissä on koulutettua väkeä.

Omassa kirjavalikoimassani on vain kirjoja, joihin yksikään nainen ei ole koskenut sitten kirjakaupan kassan. Hiukkasfysiikasta, avaruustutkimukseen, lääketieteeseen, muinaishistoriaan, historiaan, arkeologiaan, rakentamiseen, tietotekniikkaan, matematiikkaan, valokuvaukseen, autoihin, moottoripyöriin, veneisiin, lentokoneisiin, kieliin, viineihin, kokkaamiseen, karttoihin, aseisiin, geologiaan, maantieteeseen, eläintieteeseen, antropologiaan, taidehistoriaan, filosofiaan, evoluutioteoriaan, politiikkaan, matkakirjoihin ja elämänkertoihin.

Logiikasta en osaa sanoa, mutta suuri ero on tässä sukupuolien välillä mitä luetaan. Tämä vaikuttaa mm siihen, että miesten ja naisten joskus vaikea löytää molempia kiinnostavia aiheita, joista puhua pidempään. Usein naiset syyttävätkin miehiä siitä, että nämä eivät puhu. Olisiko tässä selitys. Mielenkiinto on niin eri asioissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Täytyy välttää stereotypioita, koska sekä miehiä että naisia on mielenkiinnon, lukemisen ja puhumisen kannalta kaikenlaisia.

Mutta aivan empiiris-intuitiivisen kokemuksen myötä lienee syytä pitää tosiasiana, että naiset ovat keskimäärin enemmän taipuvaisia puhumaan omasta itsestään, ulkonäöstään, vaatetuksestaan ja tarpeistaan, samoin tunteistaan.

Vastaavasti miehet ovat keskimäärin enemmän taipuvaisia puhumaan oman itsensä ulkopuolella olevista asioista. Samoin olemassa olevan ihmissuhteen verbaalinen ruotiminen on miehelle vieras ja hyvin hedelmättömäksi koettu keskustelunaihe, kun taas se tuntuu naisille olevan yksi tärkeimmistä.

Lisäksi naiset puhuvat ylipäätään keskimäärin paljon enemmän kuin miehet, jolloin osasyynä miehen puhumattomuuteen voi yksinkertaisesti olla, että mies tuntee, ettei saa suunvuoroa.

Juuso Hämäläinen

Pelottavan alun jälkeen pääsit vauhtiin ja kiitettäviin päätelmiin, joista pääosa ihmisistä lienee oman kokemuksen perusteella samaa mieltä.

Stereotypiat ovat erittäin tärkeitä oppimisen kannalta. Turha niitä pelätä. Ilman yleistämistä emme pystyisi edes saman alkuaineen atomeja luokittelemaan samoiksi. Niissäkin on eroja. Yksikään niistä ei ole samanlainen samalla tarkkailuhetkellä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

No, ensimmäinen avauslauseeni oli tarkoitettu vesittämään mahdolliset vastaväitteet jo etukäteen ...

Toimituksen poiminnat