Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Suomalaisen luotettavuus koetuksella

Vietin viime viikonlopun Kuopion Erätaika 2017 messuilla myymässä kirjaani "Suden Pohjola" satunnaisille ohikulkijoille. Kuten tapaan kuuluu, kaikki ei mene kuin Strömsössä. Perjantaina kassaohjelmisto, jonka edellisenä päivänä olin saanut koodattua kasaan, kieltäytyi toimimasta kannettavassa tietokoneessani. Siitä ongelmasta pääsin päivän räpellyksen jälkeen ja pienen improvisaation avulla jatkamaan, mutta sitten ...

Ensimmäisen maksukorttikaupan jälkeen IZettlen maksupääte tipahti lattiaan, jonka jälkeen se tylysti ilmoitti: "System tampered" eikä suostunut käynnistymään.

Maksukortti muuttui luottotarraksi, eli kaikki ne ostajat, joilla ei ollut käteistä, saivat kirjan sisäkanteen tarran, jossa oli yritykseni nimi ja pankkiyhteystiedot.

Nyt istun ja tilastoin suomalaisten rehellisyyttä.

Minä en tiedä kenelle kirja meni, vaan luotan siihen, että jokaisen omatunto ennen pitkää kolkuttaa.

Pidin helmikuun alussa luentotilaisuuden Pännäisissä ja möin samassa tilaisuudessa kirjan ruotsinkielistä painosta "Vargens Europa". Siellä tein samalla tavalla ja paikalla olleista 17 otti maksulapun. Kaikki maksoivat, vaikka viimeinen "ostaja" maksoi vasta liki 3 kk kuluttua.

Kuopion kävijöistä 25 % on jo maksanut. Nyt jännitän loppuja 75 %.

En minä noita rahoja kaipaa jos jäävät tulematta. Sen sijaan jäisin kaipaamaan suomalaista rehellisyyttä, johon aina olen oppinut luottamaan.

Kirjoitan sitten joskus miten tässä  kävi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No onnea tulevaan. Ilmoitathan jos hyvin käy?

Käyttäjän kkapela kuva
Kari Kapela

Metsästäjät ja aseharrastajat ovat olleet ilahduttavan tunnollista porukkaa. Olen posti- ja bussiennakon sijaan käyttänyt lähetyksen mukaan liitettyä laskua vuodesta -88 lähtien ja ainoastaan yksi Remingtonin lipas on koitunut luottotappioksi.

Kaj Granlund

Minulla on sama kokemus, eli luottavaisena olen liikkeellä.

Toimituksen poiminnat