Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Kevättä rinnassa ja tolkku tiessään

  • Rusakonpoikasia
    Rusakonpoikasia
  • Hirvenvasa
    Hirvenvasa

Olette varmasti valistuneita ihmisiä. Kuljette rinkkoinenne luonnonpuiston polkuja ja tiedätte tarkalleen, mitä luonto on ja miten sitä kuuluu vaalia. Sen ovat kaikessa viisaudessaan kertoneet teille National Geographicsin kuvaajat, ELY-keskusten hiilijalanjälkitutkijat ja Yle:n mainiot professorit ja luontoasiantuntijat. Velvollisuutenne ihmisinä on huolehtia luonnon ja siinä elävien eläinten hyvinvoinnista.

Näin asian on oltava, koska olette kaikentietäviä vihreitä ja äänestätte sitä puoluetta, joka huolehtii eläinten hyvinvoinnista - itse luonnosta ei niin väliä.

Koska ette näytä viihtyvän siellä, missä ihmisten mielestänne kuuluu asua, niin annan teille hyvän neuvon.

Olette täällä maan päällä ja metsässä vain luonnon vieraina. Jos löydätte muutaman palelevan rusakonpoikasen tai kuusen juureen piiloutuneen hirvenvasan, niin

pysykää helvetin kaukana näistä! Luonto ei kaipaa teitä! Ette ole luonto-ohjelman päänäyttelijöitä, vaan tavallisia luontoa tuntemattomia ressukoita.

Jossakin Mustasaaren metsissä rusakkoemo kaipaa poikasiaan ja Vuosangan metsissä hirviemo huutaa vuorokausi toisensa jälkeen vasansa perään. Te varastitte heidän lapsensa! Ymmärtäkää hyvä urbaaniväki, että luonto toimii omilla ehdoillaan, mutta te onnettomat kaikentietävät reppuressukat luotte vain sitä tuskaa, jota luonto ei kaipaa.

Pysykää siellä televisioittenne ääressä ja kuvitelkaa luonto millaiseksi tahansa. Tuska, kipu, yksinäisyys ja kuolema ovat osa luontoa, joten älkää tulko luonnon helmaan, jos kuvittelette pelastavanne luonnon toimillanne.

Se ei ole teidän tehtävänne.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Hyvä muistutus todellisuudesta, ihminen ei voi pelastaa luontoa, ainoastaa voi auttaa luontoa puuttumalla mahdollisimman vähän luonnolliseen elämän kulkuun luonnossa. Voi tarkkailla ja havainnoida, mutta ei saa ottaa yhtään avuttomalta näyttävää luonnon eläintä omaan hoitoon.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Miten on edes mahdollista, että joku on niin vähillä älynlahjoilla siunattu että syyttää urbaaneja ihmisiä siitä, mitä on tapahtunut Mustasaaren pusikoissa tai Vuosangan tai missälie Lestijärven Hevonpersiin metsissä? Tuskin siellä vihreitäkään kovin taajasti liikkuu.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Miten on mahdollista, että joku niin vähillä älynlahjoilla oleva vihreä Esa Mäkinen ei ymmärrä luettua tekstiä. Se on näköjään vihreissä tarttuvaa.

Teidän todennäköisin tuleva pj. Emma Kari kirjoittaa omilla nettisivuillaan: "Rakastan Helsinkiä, sen elämäntapaa ja rytmiä. Olen intohimoinen luonnonsuojelija, mutta uskon, että ympäristöongelmat ratkaistaan kaupungeissa."

Tuo Emma Karin sanoma sisältää kaiken sen vaarallisuuden mihin kehitys vihreiden johdolla johtaa. Vihreiden johdolla luontoasiat ratkaistaan mahdollisimman kaukana luonnosta, kaupungeissa, ymmärtämättä loppujen lopuksi luonnosta yhtään mitään.

Anni Sinnemäki, se ikivihreä Helsingin apulaiskaupunginjohtaja, vietiin Nuuksion kansallispuistoon Yle:n toimittajan kanssa tekemään juttua luonnosta. Sinnemäki eksyi heti ensi metreillä siellä, kun ei ymmärtänyt kompassista yhtään mitään. Onneksi jutun tehnyt toimittaja oli kokeneempi luonnossa liikkuja. Ahvenkin jäi Sinnemäeltä suolistamatta. Sinnemäki puolusteli city-vihreitä, että useat heistä ovat kuuluneet partioon ja osaavat sen vuoksi liikkua luonnossa!!

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Hevonpeetä. Helsingistä saa mun puolestani tykätä ja Nuuksiossahan ei kompassia tarvita. Se on niin kulunutta, täynnä polkuja ja Seutulasta nousevista koneista voi päätellä ilmansuunnat, jos nyt kuitenkin niitä tarvitsisi. Et selvästikään ymmärrä mistään mitään sinäkään.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Susia jäljittää jatkuvasti joku joka kuvittelee pelastavansa sudet kuolemasta sukupuuttoon, kuitenkin jäljittämisestä on enemmän haittaa kuin mitään hyötyä.

Helsinki painii rotta ongelmansa kanssa, rotat lisääntyvät ja voivat hyvin kaupungin jäteviemäreissä ym. Ne huolehtivat omaksi edukseen pois heitetystä ruuasta ym. jätteistä.
Rotta on viisas, se pärjää parhaiten kaupungissa, eikä luonnossa, josta löytyy sillekin sopivia petoja.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Lähes sama positiivisen valistuksen kautta:

http://www.hesy.fi/tiedote-auta-luonnonvaraista-el...

Ehkä hyvää tarkoittavia tietämättömiä ihmisiä voi myös valistaa, kuten tuossa eläinsuojeluyhdidtyksen toimesta vaikka onkin parjatusta Helsingistä.

Kaj Granlund

Jos eläin on selvästi vahingoittunut, se tulee lopettaa. Muussa tapauksessa siihen ei saa koskea. Jos emo on sen hylännyt, niin sitten se vaan jätetään luontoon. Luonnolla on omat mekanismit tällaisten asioiden hoitamiseksi, eikä ihmisen tule toimia "hyvässä tarkoituksessa". Luonto ei sellaista tunne.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, on kenties hyvä muistaa laki asiasta.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1996/19960247

"Sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Jos eläin on kuitenkin sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta sitä kohtaan, eläin on lopetettava tai on huolehdittava siitä, että se lopetetaan."

Korpilakisi hieman oikoo maamme lakia.

Kaj Granlund Vastaus kommenttiin #8

Olen monesti ihmetellyt eläinsuojelulain tulkintaa, koska luonnonvarainen eläin elää määritelmän mukaisesti luonnon ehdoilla. Näin ollen luonnon tulee huolehtia siitä, ei ihminen. Kaikki mitä ihminen tekee luonnossa, lähtee vain ihmisen kuvitelmista ja olettamuksista, että ihmisellä jonkinlaisena ylivertaisena olentona on oikeus määrätä mikä eläin tulee millkoinkin lopettaa.

Otetaan käytännön esimerkki tulkinnan ongelmista.

Susi ei tapa uhriaan, vaan aloittaa sen syömisen elävänä. Youtube.com on täynnä videoita siitä, miten nämä pedot syövät avuttomassa tilassa olevaa peuraa tai hirveä. Miten aseen kanssa paikalle sattuneen henkilön tulisi menetellä? Eläinsuojelulaki määrää ihmisen pelastamaan avuttomassa tilassa olevan luonnonvaraisen uhrin ja susi on tarkoin suojeltu eläin, jota ei saa vahingoittaa.

Katsele nyt vaikkapa tuota videota:

https://www.youtube.com/watch?v=YnXxXk9lGlg

Oma neuvoni on, että jos saat kiinni vahingoittuneen eläimen, se tulee lopettaa. Jos se on niin terve, että se pääsee pakoon, niin luonto huolehtikoon siitä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #9

Kyllähän sitä keksii sopivia poikkeustapauksia, kun oikein haluaa. Tuo on varmaan se tilanne, johon se luontoon menevä cityvaeltaja törmännee todennäköisimmin.

Voisimme käydä pitkään keskustelua siitä aiheesta, että ihmiset olettavat etteivät he ole osa luontoa ja paljonko harmia siitä on aiheutunut aikojen mittaan. Mutta se on liian pitkä ja turha keskustelu tähän kohtaan...

Itse en lähtisi vaikkapa jalkansa katkaissutta ilvestä lopettamaan vaikka saisin kiinni.

Toimituksen poiminnat