Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Syviä muutoksia Euroopassa

Paavo Väyrynen ajaa urheasti Suomea ulos EU:sta. Hänen mukaansa vaihtoehdot ovat selkeät: "Euro, kurjistuminen ja liittovaltio tai markka, vaurastuminen ja itsenäisyys". Politiikkaa saa toki tehdä niin kuin poliitikot sen tekevät, ja tyhmä kansa saa vannoa milloin minkälaisen gurun nimiin.

Suomi on jo korttinsa pelannut, enkä näe mitään ulospääsyä nykytilanteesta. Pelkkä kansanäänestys EU-jäsenyydestä ei riitä, vaan meidän tulee selvittää, miten tie vaurauteen olisi mahdollista rakentaa oman valuutan ja itsenäisyyden avulla. 

Olen Paavon kanssa samaa mieltä siitä, että EU:n mukana seuraa kurjistuminen ja lopulta päätösvallan siirtyminen maamme rajojen ulkopuolelle. Nyt en puhu pelkästään Brysselistä, vaan kaikista niistä rahoittajista, jotka lainoillaan ylläpitävät maamme posketonta hyvinvointia. Mitä syvemmälle vajoamme lainasuohon, sitä varmemmin menetämme oikeuden päättää omista asioistamme.

Markka-ajan eläneenä olen saanut kokea, kuinka AY-liike ja patruunat ohjasivat pienen maan taloutta. Työmies (AY-liike) pidettiin hiljaisena sallimalla tolkuttomia palkankorotuksia ja kun kansainvälinen kilpailukyky menetettiin, niin devalvoitiin markka ja sama hurlumhei jatkui. Kiinteällä korkokannalla saatiin aikaiseksi valtava tulonsiirto velattomilta velallisille.

Kansainväliset sijoittajat kaivavat varmasti esiin 1950 - 1990-luvun historiankirjat ja hinnoittelevat suomalaisen "markkinakäyttäytymisen" valtion lainakorkoihin. Markkaan siirtyminen tietäisi varmuudella koron nousemisen 4 - 5 %, joka tietäisi yhtä monen miljardin lisälaskua.

Jos historiaan on uskominen, emme pysty pitämään markkaa ennalta "sovitulla tasolla", vaan markka devalvoituisi heti 10 %. Tällaisen devalvoitumisen seurauksena velkataakkamme, joka edelleen olisi euromääräinen, kasvaisi n. 11 %. Nykyvelkaan suhteutettuna markkamääräinen velkataakkamme olisi n. 12 miljardia markaa suurempi edellyttäen, että markka alunperin olisi määritelty yhtä suureksi kuin euro.

Sisäinen devalvaatio ei ole koskaan onnistunut Suomessa. Ei se onnistunut Viinaselta eikä Sipilältä. Jos siis katsotaan historiaan perspektiivistä, niin Paavon resepti hyvinvointiin on joustava valuutta, joka joustaa alaspäin. Se tarkoittaisi, että maamme inflaatio olisi vähintään 1-2 % korkeampi kuin euromaiden inflaatio, joka tuo muutaman miljardin vuosittaisen lisälaskun valtion lainoihin.

Jo tänään tilanteemme on se, että sanoo "pökkelö Niinistö", Rinne tai Andersson voivansa muuttaa maamme taloutta parempaan, niin uskoo ken uskoo. Suomen demokratia on vain varjo entisestään ja maatamme hallitsee tänään ylisuuri valtionvelka ja sen tuomat rahoittajat. Kun hallitus joutuu kumartamaan näille tahoille, niin se pyllistää kansalle.

Jäljelle jää vain testamentin laadinta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Syvällisesti pohdittu kirjoitus. Mikä tie lie paras Suomelle?

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Velalliset tulevat niskan päälle ja ollaan Kreikan tiellä - Missä Katainen sammuttamaan paloa. Ilmankos sotella on kiire sillä sotella karsitaan kuluja ja apujakohta rankimman mukaan.

Kaj Granlund

Olemme jo pitkään olleet Kreikan tiellä. Meidät on toistaiseksi pelastanut konkurssilta yksityiset eläkevakuutusyhtiöt vahvoilla taseillaan. Kunhan luottoluokittajat ymmärtävät, että Suomesta ei löydy yhtään sellaista puoluetta, jolla olisi munaa korjata tilanne, niin silloin korot karkaavat käsistä.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Valtionvelkakriisiä pukkaa.

Suomi kykenee uudistumaan ainoastaan kriisien kautta. Äänestäminen ei muuta tilannetta.

--

Oikeastaan toivon, että Italia vetäisi johdon irti, niin loppuisi jo tämä ylikansallinen sekoomus.

Kaj Granlund

Olisin toivonut, että unioni olisi säilynyt sellaisena kuin se suunniteltiin ja kaikki osapuolet olisivat noudattaneet sovittuja sääntöjä. Eu tulee väistämättä hajoamaan. Näin siinä vain käy!

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #5

Ainakin euro tulee hajoamaan.

Olisi varmaan päässyt pidemmälle mikäli sääntöjä olisi noudatettu.

Koska aiempia sääntöjä ei ole noudatettu, on realistista olettaa, että eurolla ei ole mitään sääntöjä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #5

Eräs fb-kaverini kysyi jotain tähän tapaan: "Hajoaako EU ja jos hajoaa, niin montako vuotta se vielä pysyy pystyssä?"
Yleisin veikkaus oli 'max. 5 vuotta', joskin useat antoivat vain 3 vuotta aikaa.
Olen itse sitä mieltä, että hajaannus tulee Italian pankkikriisin kautta. Tai vaihtoehtoisesti Berliini-Pariisi akselin arroganssin kautta. Arroganssi kohdistuu ns. itä-Euroopan maihin ja se voi laukaista pommin.

Suomi-neidon edustajat eivät uskalla sanoa mitään - hamuavat vain itselleen virkoja jne.

Henry

Kaj Granlund Vastaus kommenttiin #7

Italian pankit saivat valtiolta 17 Miljardia rahallista tukea, joka jatkaa EU:n uskottavuuden romuttamista. Veikkaan kuitenkin, että varsinainen hajaannus tulee muutaman vuoden sisällä, kun hallitsemattomaan maahanmuuttoon ei saada loppua. Italia ei tule kestämään, jolloin välimeren matutaxi siirtyy isommille laivoille Afrikasta Ranskaan ja Espanjaan.

Ei tarvitse olla kovinkaan kummallinen kehitysmaa-asiantuntija ymmärtääkseen, että elintasopakolaisten kotimaihinsa palauttama viesti on selvä: "Eurooppa on auki ja sinne päästään kunhan pääse 10 km päähän Libyan rannikolta ja Suomeen pääsee vaikka ei olisi pakolaisstatusta".

Mitä kauemmin tätä kestää, sitä suurempi on tänne vyöryvä ihmismassa ja EU on täysin kykenemätön tekemään sen yksinkertaisen asian, että suljetaan rajat kuten Australia tekee.

EU valitsee todennäköisesti sen vaihtoehdon, että ryhdytään väkisin jakamaan "vastuita" jolloin vahvasta ent. itäblokista käynnistyy hajaannus.

Veikkaukseni on, että kunnolliset merkit EU:n hajoamisesta näkyvät 2 - 3 vuodessa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #8

Nykyasetuksilla koko EU hajoaa.

Mielenkiintoista veikkailla purkautumiskehityksen mahdollista kulkua.

Italia on poliittisessa-, taloudellisessa- ja siirtolaiskriisissä. Purkautuminen voi lähteä sieltä.

Italia on jätetty yksin siirtolaiskriisissä. Tulee mieleen Bosnian sota jota EU seurasi tarkkaavaisesti 5v ja jonka Jenkit sitten lopetti kahden viikon pommikampanjalla.

Euro vaatisi tuekseen yhteisvelan ja yhteisen finanssipolitiikan. Tästä tuskin päästään poliittiseen sopuun, joten EKP joutuu jatkamaan LTRO-rahaelvytystä loputtomasti.

Saksan vaalien jälkeen varmaankin ongelmat nostetaan pöydälle. Poliitikoilla ei kuitenkaan rohkeus riitä todellisiin korjaaviin toimenpiteisiin eli EU-teatteri tulee jatkumaan vanhaan malliin.

Toimituksen poiminnat