Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Rasismi yli lain

  • Gleb Simanovin FB sivulta poimittu
    Gleb Simanovin FB sivulta poimittu

Miten suvaitsevaisuus syntyy? Tuleeko siitä, että kaikkia kansalaisia kohdellaan samalla tavalla vaiko siitä, että bussinkuljettaja irtisanotaan, koska ei laskenut somalitaustaisia matkustajia autoon ilman voimassa olevaa lippua?

Minä ilmoitan olevani avoimesti rasistinen ja tulen sen myös avoimesti osoittamaan kaikkia niitä ihmisiä kohtaan, jotka tulevat muualta ja joille myönnetään laikimme tai sääntöjemme vastaisia etuja siinä pelossa, että edun myöntäjää uhkaa rasistin leima.

Jos Suomeen halutaan maahanmuuttajia ja nk. pakolaisia, niin ensimmäinen ehto sille on, että saadaan integrointi (ei kotoutus) toimimaan ja kansan hyväksyntä asialle on, että tänne tulevat "matut", elävät säännöillämme ja käsitellään meidän voimassaolevien lakien mukaan.

Mitä enemmän poikkeuksia sallitaan ja mitä useammin perusteettomia vihapuhetuomioita luetaan, sitä syvemmälle viha heitä kohtaan juurtuu. Pian olemme tilanteessa, jossa vahingot ovat peruuttamattomia.

Oma vihani tätä ilmiötä vastaan kasvaa vuosi vuodelta ja pahinta on, että alan yleistää. Tätä en olisi uskonut itsestäni viisi vuotta sitten.

Tasapuolisuuden nimissä en jatkossa aio maksaa matkastani Nobinan autoissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Miten tälläinen voi olla syy potkuille?

Minun puolestani työnantaja saisi potkia kenet lystää vaikka ilman syytä.. mutta laki taitaa olla toista mieltä asiasta... ja tämä ei kyllä tunnu lainmukaan menevän ainakaan tälläisen kansalaisen silmin joka ei lakia ole opiskellut..
Harmi kun ei voi alkaa boikotoida yritystä koska en sitä muutenkaan käytä..

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Jos teko on kuvatunlainen, on kysymyksessä laiton irtisanominen, mielestäni. Oikeus asian viimekädessä päättää.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Gleb Simanov... hmm ei taida olla kuudennen polven riihimäkeläinen nimen perusteella joten tämä taitaa aiheuttaa propleemia ns. "vakiopöyristyjille" sanojen asettelussa.

Mutta koska kyseisestä tapahtumaketjusta on tiedossa (ainakin itsellä) vain toisen osapuolen kertomus niin lopetan spekuloinin tähän...

Muistakaa esim. Mustabarbaari - härdelli, "pahoinpitely" Itäkeskuksessa jne...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Työsopimuslain 7 luvun 1§:n ja 2§:n perusteella annettu välitön irtisanomispäätös edellyttää tosiaankin työntekijältä vakavaa työsuhteeseen liittyviä velvoitteita rikkovaa laiminlyöntiä, minkä kaltaista ei ainakaan julkisuudessa ole todettu.

Pummilla matkustamisen estäminen ei liene vakavaa työsuhteeseen liittyvien velvoitteiden rikkomista tai laiminlyömistä...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

No niin. Nyt olen tutustunut tarkemmin tapaukseen liittyvään videoaineistoon sekä saanut konsultaatioapua asiantuntevilta oikeusoppineilta - käsittääkseni välittömälle irtisanomiselle on kuin onkin olemassa riittävät perusteet.

Asiakkaiden kuvaaminen etnisesti profiloivalla tavalla ja erityisesti tämän etnisesti profiloivan kuvamateriaalin levittäminen julkisuuteen on selkeästi vakavaa työsuhteeseen liittyvien velvoitteiden rikkomista tai laiminlyöntiä huolimatta siitä, että nämä mainitut yksittäiset asiakkaat pyrkisivätkin kiertämään kuljetusyrityksen asettamia ehtoja.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Juho, kyse ei ole siitä, vaan siitä, pitäisikkö näiden värillisten päästä matkustamaan ilmaiseksi?

Onko se etnisesti profiloivaa?

Mielestäni olet yhtä metsässä kuin tämän bussifirman johto. Mutta se on kyllä ollut selvää sinun osaltasi jo kauan. Onko tuo patsaan töhriminen sitten mielestäsi paljon vasemmistolle sitä "vähemmän pahaa" ilkivaltaa, koska se kohdistuu rakennelmiin?

Yritä tulla järkiisi sieltä kuplastasi!

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Siis vähän sama kuin minä heittäisin kiven parvekkeelta silmät kiinni
Jos se osuu suomalaiseen saan ehkä vahingonkorvausta maksaa... mutta jos siellä sattuu olemaan vähän erivärinen niin saan tuomion rasismista/pahoinpitelystä ym. . Ja todennäköisesti joudun vankilaan tai maksamaan jättisumman..

Kaj Granlund

Jos on tili fb:ssä, kannattaa katsoa Gleb Simanov:n sivua. Jos ei ole, niin alla hänen kommenttejaan:

Nobina Finland on irtisanonut työsuhteeni vedoten sopimattomaan ja rasistiseen käytökseen. Olen nyt työtön ja Kelan uusi asiakas. Työantaja selitti tilannetta että painetta on tullut mm. HSL:n suunnalta. Mitään varoitusta en ole saanut urani aikana. Työnantaja neuvoi minua, että minun pitäisi katsoa kaikki tilanteet läpi sormien. Keskustelu kesti jonkun aikaa ja sitten varikkopäällikkö soitti ylempään johtoon ja sai sieltä lopulliset ohjeet kuinka toimia tässä tilanteessa.
JAKAKAA KIITOS, EHKÄ OIKEUS TOTEUTUU?!?

Haluan näin erikseen kiittää teitä kaikkia tähänastisesta tuesta ja kannustuksesta. En ole ollut päivääkään sairaana työstäni Nobinalla ja yritän nytkin jaksaa tämän vaiheen. Tietenkin minusta tuntuu ikävältä, että somalit ovat levittäneet minusta valheita - että olisin väittänyt vain heidän matkustavan liputta. Olen maininnut kirjoituksissani että liputta matkustaa kaikki etniset ryhmät. Somalit nostin esille, koska suhteessa matkustajamääriin - tulee heiltä eniten käytöstä josta olen puhunut. Kyllä tässä vähän on stressiäkin kun somalityökaverit ovat uhanneet väkivallalla. Minulla on vaimo ja kaksi pientä lasta. Yritän selviytyä ajatellen heitä. Kiitos kaikille vielä kerran! Kaikki tuki on ollut tarpeellista ja on auttanut jaksamaan.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Tässä video, jonka perusteella kuski irtisanottiin. Minusta siinnä ei totisesti ole rasismia, joten bussifirma osoitti taas suomalaisten päättäjien rasistisen ajattelun tason. Tässä ollaan ja nähdäkseni tämä vaan pahenee.

Anarkistit ovat myös töhrineet Paasikiven patsaan jalustan "kivatekstillä!""

https://www.youtube.com/watch?v=o_vDg38DWt0

https://www.youtube.com/watch?v=FBdbGVvCpoE

Kaj Granlund

Jäinkin kaipaamaan noita videoita ja varsinkin tuota ensimmäistä, joka kertoo juur sen, millä etiikalla tietyt etniset ryhmät suhtautuvat maahamme ja tällä vallitseviin käytäntöihin.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Olipa siinä äksy kuljettaja, mutta sellaista sattuu; bussinkuljettajan ammatti ei ole sieltä mukavimmasta päästä, kuten ei mikään muukaan palveluammatti.

Ja oli hän oikeassa. Kuljettajan toimenkuvaan ei tietääkseni kuulu ottaa vapaamatkustajia, missään bussifirmassa.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Olen kyllä itsekin sitä mieltä, että bussikuski toimi siltä osin tilanteessa oikein, että ei liputta oikein voi matkustaa. Olisi tuossa nuo matkustajatkin voineet uskoa kerralla ja poistua bussista. Joka tapauksessa tuo osa bussikuskin toiminnasta ei kyllä millään perusteella pitäisi riittää syyksi potkuille.

Toisaalta sitten taas ymmärrän työnantajaa (jos nyt oikein ymmärsin tapahtumien kulun). Ei bussikuskin ole sopivaa kuvata matkustajiaan ja laittaa videoita nettiin. Varsinkin tämän tyyppiset videot herättävät varasti vihamielistä ja rasistista kommenttia ja niihin ei mikään yhtiö halua liittää itseään. Ja niin kuin Elkama tuossa alempana totesi, ehkä potkujen taustalla on lisäksi vähän muutakin.

Se on tietysti vielä huolestuttavaa, että jotkut työntekijät joutuvat turvautumaan noin hölmöihin tapoihin kun videoiden kuvaamiseen ja niiden nettiin laittamiseen, jotta joku heidän pahaa mieltä kuuntelisi. En kyllä sitten taas toisaalta tiedä mitä kuski tällä on pyrkinyt saavuttamaan. Joka palveluammatissa tulee vastaan hankalia ja ärsyttäviä asiakkaita ja se asia tuskin noilla videoilla poistuu.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Yleensä näistä tapauksista löytyy taustalta muutakin kun pintaa vähän raaputtaa. Ei se yhdessä yössä se erottaminen tapahdu, onko kyseenalainen toiminta jatkunut kauemminkin, mene ja tiedä. Tässähän on ollut vain yhden osapuolen näkemys julkisuudessa.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Taru, hän on firman pitkäaikainen työntekijä, eikä ole ikinä saanut huomautusta, saati varoitusta työssään.

Ja kyllä se tapahtuu nopeamminkin kuin yhdessä yössä, se irtisanominen.

Mitä epäasiallista toimintaa? Eikö bussikuski ole myös vastuussa siitä, että matkustajat maksavat kyytinsä?

Menkää helsinkiläiset kokeilemaan. Tasa-arvoisen kohtelun nimissä teidänkin tulisi, ihonväristä huolimatta päästä pummilla.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Gleb hakee sitten oikeutta muuta kautta. Harmi ettei katsonut tarpeelliseksi kuulua liittoon, siinä olisi liittokin voinut auttaa asianajajan muodossa.

Mulla yhä vain yhden osapuolen kuvaus asiasta, sen perusteella ei voi sanoa mitään.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Videoita katsottuani en ihmettele hetkeäkään, että potkut tuli. Matkustajien videoinnin perusteella ja käytöksen perusteella. Kuljettaja, jolle ei kelpaa edes raha matkan maksamiseen on väärällä alalla.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itseasiassa videot katsottuani tuli mieleen ettei Gleb olisi kohdellut esim minua tuolla tavalla. Itselläni on jatkuvasti hämminkiä kännykkälippujen kanssa kun en ole niin tottunut käyttäjä ja älypuhelin saattaa sammahdella aika ajoin. Huutaako hän myös tietämättömille turisteille tuohon tapaan että puhu suomea?

Kaj Granlund

Minusta videot kertovat asian juuri niin kuin se on. Jos ei ole tottunut kännykän käyttäjä, niin sanoo kuljettajalle, että: "Hetki menee kun minä kaivan sen esille.". Nämä somaalit pyrkivät tietoisesti pummilla. Siitä ei liene epäilystä.

Jos ei ole näyttää lippu, niin ei ole asiaa bussiin. Nämä tytöt ymmärsivät suomea, joten asia ei mene "turistipiikkiin", vaan heidän olisi pitänyt olla perillä suomlaisen yhteiskunnan vaatimuksista.

Huutaako hän ... Minä näkisin, että kuljettajalla keitti siksi, että tällainen käytös on jokapäiväistä ja hänellä on aikataulupaineet niskassaan.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Matkan maksuksi tarjottiin myös rahaa, mutta sepä ei kuljettajalle kelvannut. Tuohon mielentilaan itsensä kiihottanut kuljettaja ei myöskään ole enää matkustajien turvallisuuden kannalta välttämättä luotettava.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #20

Markku, älä heittäydy tyhmemmäksi kuin oikeasti oletkaan. Värilliset matkustajat nostivat verenpainetta syystä, joka käy hyvin ilmi videoltakin.

Täälläkin maalla kuljettajat lopettivat rahastuksen jo muistaakseeni 70-luvulla. Se ei ole heidän tehtävänsä. Matkustajien kuuluu hankkia lippu ennakkoon, muuten aikataulut heittävät.

Jos nämä matkustajat eivät lähteneet ulos tarkistamaan kuljettajan kanssa puhelimiaan? Jos he tiesivät olevansa oikeassa, miksi he eivät jääneet odottamaan poliisin tuloa?

Selvä rikollisuus on rikollisuutta, tekipä sen tumma tai valkoinen!

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #26

Pääkaupunkiseudun liikenteessä lipun saa myös ostaa käteisellä kuljettajalta. Rahaa tarjottiin, mutta ei kelvannut.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Pieni ajatuskoe ilman ihmiskoetta. Bussikuski olisi ollut maahanmmuuttaja, ehkä somalitaustainen ja liputta sisäänpyrkijät kaljupäitä suomalaisia skinejä. Olisiko kuski saanut potkut kuvaamisesta ja"etnisestä profiloinnista"?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

http://m.iltalehti.fi/kotimaa/201707142200264851_u... Iltalehdessä sanottiin että nollatoleranssi eli fudut olisi tullut.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #21

Ei sanottu. Iltalehdeltä puhtaasti yksipuolinen, liikennöitsijän selityksiä toistava juttu. Mutta usko sinä sitä, elämäsi on helpompaa. :D

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Käsittääkseni Bussikuski ei saanut potkuja siitä syystä ettei päästänyt kyseisiä ihmisiä kyytiin, hänhän teki aivan oikein ettei päästänyt, vaan siitä, että julkisti tapahtuneesta videon.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Juha, tuo nyt ei pidä paikkaansa. Hän poisti videot työnantajansa pyynnöstä mutta ei se avittanut. Selvää liberaalista kuplaa, josta emme enää tule - ainakaan helposti - pääsemään irti.

Mutta itsepähän rakennatte. Täällä maaseudulla siitä ei ole tietoakaan. Ilmeisesti koska ei ole omassa pitäjässä näitäkään turviksia. Tosin on kyllä maahanmuuttoperäisiä (työperäisiä) yli 200, joiden työllistymisprosentti on 100. Eikä heidän kanssaan ole pienintäkään ongelmaa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

"Hän poisti videot työnantajansa pyynnöstä mutta ei se avittanut"
....................

Rikos oli jo tapahtunut. Ei se poisto silloin enää auta.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #27
Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #33

Kuvatun videon julkinen näyttäminen rasistisessa tarkoituksessa. Kummallista ettei hän videoi suomalaisia pummeja ja näytä niitä julkisesti.

Sitä paitsi kuljettajan käytös oli muutenkin provosoivaa ja öykkäröivää. Hänhän suorastaan haki konfliktia. Pysyköön poissa asiakaspalvelusta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Tiedänpä tapauksen jossa työnantajan valvontavideolla näkyi selvästi tunnistettava fillarivaras itse teossa. Asian huomannut työntekijä laittoi kyseisen videon julkiseen jakoon. Potkut tuli.

Sekä varas, videon levitellyt työntekijä että työnantaja olivat kantasuomalaisia. Pitäisikö sen tiedon perusteella alkaa kirjoittamaan alustajan tapaisia blogeja ja mitä se kertoisi kirjoittajastaan?
Lukijathan sen johtapäätöksen vetää. Siinä se kirjoittajan vastuu sanoistaan konkretisoituu.

Ja ihan syystä potkut tuli. Oikea keino olisi ollut toimittaa video poliisille yhteisymmärryksessä työnantajan kanssa.

Pitää ymmärtää että lain kannalta tuollainen julkinen levittäminen ei ole sen hyväksyttävämpää kuin fillarivarkaus. Lisäksi jos nauhalta käy ilmi työnantaja, voi sekin joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen vaikka ei itse edes asiasta tietäisi.

Mitäpä vaikkapa kansalaisten käsitys HSL:sta sen jälkeen jos rikoksen tehnyttä kuskia ei olisi irtisanottu?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Blogin kirjoittaja:

"Minä ilmoitan olevani avoimesti rasistinen"
..............................

Onko tää nyt seuraava vaihe että ihmiset eivät enää häpeä rasisminsa julkituloa vaan peräti ylpeilevät sillä.

Ei hyvältä näytä.

Kaj Granlund

Juha Makkonen! Rasismin merkitys on muuttunut enkä näe mitään pahaa siinä, että olen nykymääritelmän mukaan rasisti.

Olen ikäni tehnyt töitä eri maissa ja myös kehitysmaissa, ja kaikkialla olen tavannut minun ja sinun kaltaisia tavallisia ihmisiä. Suomessa käyn mielelläni maahanmuuttajien pitämissä ruokapaikoissa. Ei etninen tausta koskaan ole vaikuttanut minun suhtautumiseen ihmisiin.

MUTTA kun rasismi on sitä, että ei siedä taloudellisin perustein Eurooppaan laittomasti tulevia ja laittomasti jääviä ihmisiä eikä siedä heidän saamia etuoikeuksiaan, niin SILLOIN OLEN YLPEÄ OLLESSANI RASISTI!

Joten kun muutetaan rasismin määritelmä koskemaan kaikkia ei toivottuja suomalaisia, niin rasistiksi haukkumalla minua ei saa perääntymään mielipiteistäni.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Nyt oli kyllä niin suoraselkäinen/mutkaton kommentti että oksat pois. Pakko kompata...
Tuosta on turha vängätä rautalankoja tai olkiukkoja...

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

"Rasismin merkitys on muuttunut"
...................

Rasisti sanan merkitys ei ole muuttunut mihinkään.

Sanat ovat sopimuksenvaraisia asioita eikä sinulla ole yksinoikeutta niiden uudelleen määrittämiseen.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Normaali länsimaista sivistystoiminta, epämiellyttävän poliittisesti epäkorrektin viestin tuoja ammutaan ja ongelmat lakaistaan maton alle, sen sijaan että varsinaiseen ongelmaan eli tässä tapauksessa pummilla matkustamiseen tartutaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

On todella harmi, jos tasapuolista maksamista edellyttävä kuski sai tuosta kenkää. Ihan sama, minkä värisiä pummit on, pummilla kulkeminen ei ole ok.

Mitä tuohon videointiin tulee, niin kengän antaminen tuollakaan perusteella ei vaan taida toimia. Oliko ohjeistus kuvaamisesta kunnossa ? Kuskihan kuvasi todisteeksi. Nobinan johto halua vältää kiusallista julkisuutta aiheen ympärillä lakaisemalla näppärästi asian maton alle. No, negatiivista julkisuutta saavat kuitenkin. Samoin kuin nämä pummilla kulkeneetkin pääsevät omalla toiminnallaan parrasvaloihin ja se oman pikkurikollisen toiminnan maine kasvaa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Suurin rikos oli se että paljastettiin isolle osalla kansalaisia se miten nämä "vapaamatkustajat" käyttäytyvät.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Avoimesti rasistista ihmistä on vaikea palkata töihin. He vaativat erityiskohtelua ja huolehtimista siitä että projekteissa ei työskentele "väärän" uskonnon edustajat tai ihonväriltään tummemmat ihmiset. Heistä on myös haittaa yrityksen maineelle koska he kieltäytyvät myymästä tuotteita tai palveluja kenellekään joka ei ole oikeaa "rotua". Heistä myös tulee työnantajalle rasite huonon hengen luonnin vuoksi.

Ehkä heillekin jostain hommia löytyy, onhan persujen ehdotuksissa ollut jo keskitysleirien perustaminenkin, joten mene tiedä, ehkä rasististakin on töihin, jossain.

Kaj Granlund

Ei me nyt sentään puhuta Suomessa apartheidista. En ole kuuna päivänä kuullut kenenkään vaativan erityiskohtelua työpaikallaan siksi, että samassa projektissa työskentelee erivärinen ihminen. "Monivärisyys" on arkea suomalaisilla työpaikoilla, enkä ole kuullut kauppiaan kieltäytyvän myymästä mitään eri rotua oleville.

Yhdestä asiasta luin jokin vuosi sitten. Voit sitten kysyä, onko kippari ollut rasistinen. Alla lainaus kirjeenvaihdosta:

=========================================================================

Turun kaupungin edustaja kirjoitti:

Moikka!

Olen järjestämässä 100 maahanmuuttajataustaiselle turkulaiselle päiväretkeä Vepsään 3.6. Onko teillä alusta, jolla voisi kuljettaa porukan Vepsään ja takaisin? Mitä se kustantaisi? Lähtömme olisi esimerkiksi noin klo 11 ja paluu klo 15.

Yst. terkuin K

koordinaattori
Maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuuspalvelut
Turun kaupunki / Vapaa-aikatoimiala

Tarjouspyynnön saanut kippari vastasi:

Moi!

Kiitos tarjouspyynnöstä.
Olemme vuosikausia tehneet Turun viidesluokkalaisille leirikouluretkiä Maisaareen. Nyt ne on lopetettu, koska kaupungilla ei ole rahaa kantasuomalaisten lapsien retkiin.

Mielenkiintoista, että maahanmuuttajien risteilyihin olisi rahaa, mutta ei kantasuomalaisten?

Olen tosi pahoillani noiden lapsien puolesta. Monilla oli onget ja virvelit mukana ja olivat tosi innoissaan pienestä retkestä saaristoon. Nyt se on mennyttä, kaupungin pitää säästää.

Toisin sanoen en siis voi antaa risteilystä tarjousta, koska meidän pitäisi ensin ajatella omia lapsiamme.

Annan mielelläni tarjouksen viidesluokkalaisten lasten risteilystä.

Kippari

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Suomessa taitaa olla aika tyypillistä se, ettei palveluja tai tuotteita myydä sellaiselle jolla on "maahanmuuttotausta". Tiedän tämän hyvin, sillä olinhan itsekin Suomessa maahanmuuttajana muutama vuosi sitten amerikkalaisen perheeni kanssa.

Eli en ihmettele yhtään.

Etkä nähtävästi tunne suomalaista työelämää ja rasistien vaatimuksia. "Monivärisyys" voi olla arkea, mutta ei sellaista arkea jota suomalaiset rasistit sietäisivät. Jo englannin puhuminen aiheuttaa joissain suomalaisissa vihareaktioita, joten tuo erivärisyyden vihaaminen ei ole mikään ihme.

Kaj Granlund Vastaus kommenttiin #41

Minua on lapsesta asti haukuttu "hurriksi" ja "venssoniksi", mutta ei se ole minua haitannut tippaakaan, enkä ole koskaan kutsunut haukkujia "rasisteiksi".

Jokaisessa kansassa ja etnisessä ryhmässä on rasisteja, mutta ei se anna aihetta yleistää.

Kun heität noita väitteitä, niin voisit käydä kaupunkikierroksella ja katsoa kuinka moni ulkomaalainen ei saa palveluja kaupassa tai ravintoloissa ihonvärinsä takia.

Tämä menee nyt tuollaisen vänkäämisen puolelle, joten suljen kommentoinnin.

Toimituksen poiminnat