Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Voihan Puola, sehän on rangaistava

Puolassa maan senaatti on hyväksynyt lakiehdotuksen joka antaa maan hallitukselle oikeuden valita korkeimman oikeuden tuomareita. Tästä EU on näreissään, mutta miksi?

Suomessa tasavallan presidentti nimittää sekä KKO:n presidentin että jäsenet. Oikeusministeriö valmistelee valtioneuvoston ehdotuksen tasavallan presidentille esiteltäväksi. Tasavallan presidentti päättää nimityksistä, mutta ovatko presidentti ja oikeusministeriö poliittisesti riippumattomampia Suomessa?

Ruotsissa hallitus päättää ja nimittää  sekä KKO:n presidentin että jäsenet ja valtaosa alikoikeuksien tuomareista ovat itse poliitikkoja.

Todennäköisesti sama periaate vallitsee monissa muissa EU:n maissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Puolaa halutaan rangaista koska ei suostu vastaanottamaan komission keräämiä siirtolaisia. Korkeimman oikeuden poliittinen ohjaus on vain savuverho todellisille syille.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Niin ja oikeuskanslerina eli ylimpänä laillisuusvalvojana erityisesti kovassa paineessa olevan perustuslain toteutumisen suhteen meillä toimii oikeuskanslerin viraston vahtimestari aina parittoman kuukauden 1. tiistaina.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Kun EU ei pääse vaikuttamaan valtioiden sisäisiin asioihin, kuten tuomarinimityksiin, siitä tulee suuri "juridinen ongelma".

Suomessa olemme sen verran nöyriä, että kysymme ensin hyväksynnän ylempää. Näin toimien vaikka laki olisi sama Suomessa ja Puolassa, "juridista ongelmaa" EU:n kanssa ei synny.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kämypiirit ovat jostain mukamediastaan lukeneet tuon vertailun Suomeen ja toistavat nyt sitä kuin käsketyt lähetyssaarnaajat pitkin nettiä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tuomareiden nimittäminen ei nyt niin erikoista ole, mutta erottaminen alkaa jo olla.
https://www.theguardian.com/world/2017/jul/18/poli...
http://www.dw.com/en/polish-court-reforms-what-jar...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Kaj Granlund

Annetaan Puolan hoitaa kommunistivallan rippeet pois ja toivotaan, että jatko menee oikein. Koska valta vaihtuu seuraavien vaalien myötä, niin todelliset vaikutukset näkyvät vasta vaalien jälkeen. Käsitykseni mukaan Puolan uuden lain mukaan parlamentin on myös hyväksyttävä nimittämiset ja erottamiset, joten se on tässä suhteessa ankarampi kuin esim. Suomen ja Ruotsin.

Alla hieman lainattua Deutsche Wellen sivustolta.

"It is indeed true that judges were one of the few occupational groups responsible for maintaining the communist state whose backgrounds were not closely examined after 1989"

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Oikeusvaltion turvaaminen oikeusvaltio romuttamalla - kovat on lääkkeet.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Koskelon nimitys KKO:n meni ihan demokratian pelisääntöjen mukaan?

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Mihin EU onkaan menossa? Muutama vuosi sitten siellä vatuloitiin saako kurkut olla käyriä ja saako suomalaiset lämmittää savusaunojaan ja grillata makkaroitaan.
Nyt koston miekka pyörii kaikkien niiden kansakuntien päällä, jotka eivät halua täyttää maataan afrikkalaisilla siirtolaisilla eivätkä halua antaa taloudellista määräysvaltaa saksalaisille ja ranskalaisille satraapeille.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä kysymys. Suunnasta on jo hieman hajua. Suvaitseva ja rauhaa rakastava EU n johto on saanut nyt yhden pyörän lisää pahan akseliin.

Trump - Putin - Brexit ja nyt siis Puola. Ettäs kehtaavatkin, mokomat kutaleet.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Voi, voi Leskinen, uskon, että tunnet kyllä stalinismin ja juuri Laki ja Oikeus puolue pyrkii toteuttamaan sitä Puolassa "stalinismia" mistä Zolzenyzkyn "vankiloiden saaristo" kirja kertoo. Tietenkin sivistyneenä ihmisenä tämäkin kirja on hyllyssäsi ja myös luettuna, ellei, voin lainata.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Se on kullanarvoinen asia että unioni puolustaa puolalaistakanasalaisyhteiskuntaa. Jos se ei niin tekisi niin kuka niitä auttaisi?

Kuvaavampaa ja ajatuksia herättävämpää tässä blogissa on se miksi meille pitäisi saada poliitisin perustein valitut tuomarit eli ajatuspoliisit?

Tottakai se antaa kaikupohjaa suhtautumisessa blogistin menneisiin ja tuleviinkin kirjoistuksiin.

Näytöt on ns annettu.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

"Se on kullanarvoinen asia että unioni puolustaa puolalaistakanasalaisyhteiskuntaa. Jos se ei niin tekisi niin kuka niitä auttaisi?"

Oman käsitykseni mukaa demokraattisesti valittu hallitus tekee päätöksiä Puolassakin tällä hetkellä. Jos se ei nyt satu soveltumaan samaan maailmankatselmukseen niin voi voi...
Sama koskee voihkimista esim. brexit/Trump jne...
Kansa on puhunut ja pulinat pois.

Miksi kukaan ei itke Putinista ja hänen toimista?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ehkei Venäjää ja Puolaa ole vielä oikein voinut verrata, mutta kohtapuoliin se saattaa oikeusvaltiolliselta kannalta olla paikallaan.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #18

Puolan ja Venäjän vertaaminen poliittisesti ei oikeasti ole relevantti...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #19

Saattaapa pikkuhiljaa olla.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #20

Uskotko Puolasta tulevan uusi Venäjä poliittisesti?
Että Puolassa nousee uusi "Putin" joka pysyy vallassa kaikista lakipykälistä huolimatta ollen välillä "pääministeri" ja taas hypäten pressan virkaan...

Uskon Puolassa edelleen demokratian toimivan. Kansa äänestää ja pulinat pois...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #21

Minä en usko vaan vahvasti oletan, että oikeusvaltio Puolassa tuolla tavoin valuu Venäjän tasolle.
https://www.coe.int/en/web/commissioner/-/as-long-...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #25

Venäjän ja Puolan systeemeissä taitaa kuitenkin olla hieman enemmän vaihtuvuutta...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #26
Kaj Granlund

Voitko Tomi valistaa, mikä valtiovallan instanssi ei tee päätöksiään poliittisin perustein? Jos oikeuden tuomareiden valinta tapahtuisi eduskuntavaaleissa (kansalaisyhteiskunta), niin prosessi olisi demokraattinen mutta erittäin pitkälle politisoitunut. Se olisi lopulta osa median suurta vaaliteatteria ja lopputuloksesta päättäisi media.

Eivätkö ministerit tai valtioneuvosto aina ole poliittisesti valittu, kuten on myös presidentti? Mitä Puolassa tapahtuu sellaista, joka ei olisi tapahtunut Suomessa?

Mielenosoitusko? 10.000 ihmistä toreilla huutamassa? Puolassa on 39 miljoonaa asukasta, joten se on 2 / 10000 asukasta. Mitä mieltä muut puolalaiset ovat?

Olen muutan imarreltu, kun asian sijaan haluat kiinnittää huomiota minuun henkilönä. Silloin tiedän, ettei sinulla ole esittää asia-argumentteja tähän keskusteluun.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

En itsekaan ihmettele Granlundin ja muiden riemuitsemista Puolan uudesta jarjestyksesta. Suomessakinhan mm. Jussi Halla-aho on vaatinut vallan kolmijaon lakkauttamista ja maininnut oikeuden paatosten olevan vain "mielipiteita".

Suomenkin haikaillaan persupiireissa poistavan oikeuslaitoksen kokonaan, tai ainakin alistavan sen Puolueen hallintaan. Sitten voidaankin siirtya katujen oikeuteen ja julkisiin teloituksiin.

Kaj Granlund

Voi sinua Jukkaa. Törmään toistamiseen sinun tapaasi asettaa asioita vastakkain ja jo edellisen kerran luokittelin sinut "trolliksi". Minä en todellakaan riemuitse mistään vain siksi, että esitän aiheesta eriävän mielipiteen.

Sinunkin osalta näyttää käyneen niin, että kun kyky asialliseen keskusteluun loppuu, niin siirrytään kritisoimaan henkilöä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mistäköhän johtuu se, että Puolan kansa on massoittain kaduilla osoittamassa mieltään uudelle laille, jos se kerta tekisi Puolasta vain Suomen tai Ruotsin kaltaisen valtion?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mistäköhän johtuu se, että Puolan kansa on massoittain kaduilla osoittamassa mieltään uudelle laille

Ehkä meidän mediamme ei halua näyttää vastakkaisia mielenosoituksia. Demokratia mitataan vaaleissa eikä torikokouksissa.

Jaakko Paasonen

Puola sitä ja Venäjä tätä. Entäs sitten tuleva €Un liittovaltio,? jonka johdossa on nimiä: Barroso,
Junkker,(Katainen?) jne? Kuka heidät on valinnut, esim.nyt Puolaa rankaisemaan? Sipiläkö vai EU parlamentti,tai €un Korkein olkeusko?
Kaikkien tiedossa pitäisi olla,että vaikka mediat asiasta vaikenevat,niin ko.Herrat
nimittävät itse itsensä ja toinen toisiaan virkoihinsa,
joiden nojalla ovat nyt härskisti uitamassa liittovaltioonsa,
kaikkia EUn jäseniä,röyhkeästi mm
velkaannuttamalla nämä nöyriksi.
Suomessakin hallitukset ja melkein koko oppositio,ovat olleet €Un komission ytimissä (talutudnuorassa)yli 20v.,ja naru vain kiristyy.
No,nyt,kun Eduskuntaan on
muodostunut tilanne,jossa oppositiolle on oma oppositionsa,perusSuomalaiset,
niin ensi syksyn asetelmat eduskunnassa muuttuvat mielenkiintoisiksi.
Virlä hieman itse asiasta,eli turha täällä on heitellä mutua Puolasta ja sen johdon pahuudesta. Sehän on oikeaa kansallismielisyyttä
jolla maa yrittää puolustautua €Un komission mielivaltaista demokratian irvikuvaa,kuten tätä matutaakanjakoa ym.komission
sanelupolitiikkaa vastaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Rysällä ja jenkeissäkin presidentit korkeimmat tuomarit nimittää. Se on demokratiaa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ei siinä nimittämisessä niin kummallista olekaan, mutta erottamisessa kyllä. Ja se ei ole oikeusvaltion menoa se.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Toimituksen poiminnat