Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Yhdysvallat on lähes yhtä vaarallinen kuin Somalia

Törmäsin aamulla Wikipedian sivuille, joissa oli lueteltu maakohtaiset murhat / 100.000 henkilöä / v. Pistin taulukon järjestykseen ja totesin, että todennäköisyys tulla murhatuksi Yhdysvalloissa on lähes yhtä suuri kuin Somaliassa ja Suomen verran pienempi kuin Afghanistanissa. Muutamia poimintoja:

Norja 0,56, Tanska 0,99, Ruotsi 1,15, Suomi 1,60, USA 4,88 och Somalia 5,56. Afghanistan 6,55.

Pitäisikö Yhdysvallat luokitella vaaralliseksi maaksi ja automaattisesti myöntää sen maan kansalaisille turvapaikka Eurooppaan?

Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Yhdysvaltojen suhteen sen vaarallisuutta pitäisi tarkastella osavaltiotasolla, koska erot eri osavaltioiden välillä ovat hyvin suuret murhatilastoissa sataatuhatta asukasta kohden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Murder_in_the_United...

Esimerkiksi New Hampshire, Havaiji ja Vermont ovat tilastoissa verrattavissa Suomen tasoon, kun taas DC:n alue on tilastojen mukaan hyvin vaarallista seutua.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Jos aletaan katsomaan tarkemmin ketkä tekevät murhia, niin valkoiset amerikkalaiset ovat syyllisiä pidätystilastojen mukaan vain n. 1.6 murhaan 100 000 asukasta kohden, kun taas mustaihoiset ovat syyllisiä 11 murhaan 100 000 asukasta kohden. On syytä huomioida, että valkoisten ryhmään lasketaan myös etelä-amerikkalaiset, jotka muodostavat rikollisjengejä valtion etelä-osissa. Sen populaation, joka vastaan eurooppalaista väestöä eniten, murhaluvut ovat alemmat kuin Suomessa keskimäärin, vaikka maassa on aseita saatavilla kuin olutta kioskeista. On myös selvää, että Suomen tilastoissa yliedustavat tietyt ryhmät, joista ainakin yhdellä on tarttuminen teräaseeseen hyvin pienen ärsytys kynnyksen takana.

Vielä vähemmän kiinnostaa tappaminen Yhdysvalloissa olevaa aasialaispopulaatiota, joka syyllistyy vain noin 0.6 henkirikokseen 100 000 asukasta kohden.

Lähde. https://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_crime_in_th...

Kaj Granlund

Tämä pitää paikkansa. Väkivalta näyttää seuraavan ihonväriä maasta riippumatta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Granlund: "Pitäisikö Yhdysvallat luokitella vaaralliseksi maaksi ja automaattisesti myöntää sen maan kansalaisille turvapaikka Eurooppaan?"

Ei tarvitse syistä mitä sinä ja muut yllä mainitsitte.
Suurin osa murhista on suurkaupunkien tietyillä alueilla ja niistäkin suurin osa rikollisten välisiä.
Tavalliselle kansalaiselle USA on yhtä turvallinen kuin keskim. Euroopan maa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Väkivalta seuraa sosiaalista asemaa ja syrjäytymistä maasta riippumatta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miksi päättelit pidätystilaston kertovan murhiin syyllisten ihonvärin? Et tainnut kovin tarkkaan lukea linkkaamaasi artikkelia.

Uskotko muuten pohjoismaiden välisten erojen selittyvän geeneillä. Entä miten Suomen lukujen jakautuminen eri tilastoitujen ryhmien kesken?

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Kyllä mä olen lukenut sen tarkemmin kuin sinä. Se pidätystilasto rinnastuu hyvin tuomioiden kanssa ja tämä näkyy lopulta vankiloissa, josta on myös hyvää aineisto saatavilla, mutta sitä lienee turha linkittää.

Pienet tilastolliset erot selittyvät sosiaalisilla syillä, mutta jos jollain ryhmällä on huomattava yliedustus, vaikka tilastoista poistetaan ne eriarvoistavat tekijät, niin ainut järkevä selitys on geneettinen alttius. Esim. Valtamedialle ei ole ollut ongelma puhua Suomalaisten juoppogeenistä, joka saa tappamaan alkoholin vaikutuksen alaisena, mutta 19-kertainen yliedustus raiskauksissa on kova pala myöntää todeksi.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #9

"--vuotiaalla ainut järkevä selitys on geneettinen alttius. "

Öh.. tuskin nyt sentään geneettinen alttius. Eivätköhän kulttuuriset ja sosiaaliset tekijät ole ne ensimmäiset joista kannattaa syitä lähteä etsimään. Se että johonkin etnisyyteen liittyisi geneettisesti korkeampi taipumus väkivaltaan kuulostaa jo aika erikoiselta väitteeltä.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #12

Minä juuri kirjoitin, että kun sosiaaliset erot tasataan ja silti on olemassa voimakas yliedustus (kuten mustilla Yhdysvalloissa), niin mitä jää jäljelle? Ei se kuulosta ihmeelliseltä, kun katsoo tilastoista mikä on todellisuus. Jos otetaan länsimaisia miehiä, joiden äo on 15 pinnaa alempi, niin heillä ongelmallisuus on yleisempää kuten väkivaltaisuus. Jos olet tällaisten ryhmässä tai sitten keskivertopopulaation, niin sinun riskisi kohdata väkivaltaa on suurempi. Kyse on puhtaasta matematiikasta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #9

Miksi sitten viittasit pidätyksiin syyllisistä puhuessasi, jos kerran tuomiot olivat sinulla tiedossa? Outo valinta, kertakaikkiaan. Linkittäminen kannattaa yleensä silloin, kun aineisto tukee esitettyä väitettä. Kun itse linkittämässäsi artikkelissa kirjoitetaan pidätysten vinoumasta, tuntuu todella oudolta että käytit sitä tukemaan syyllisyysväitettä.

Jos vaikka Suomessa henkirikoksiin syyllistymisen esiintyvyys äidinkielen perusteella on yhdellä kansalliskielellä korkeampi toiseen verrattuna, lienee kyse geneettisestä alttiudesta? Entä jos verrataan kantasuomalaisia toisen polven maahanmuuttajiin, silloin ainakin geneettinen alttius lienee vahvasti selittävä tekijä?

Syntyperäisten suomalaisten rikollisuustaso oli neljä ja puoli -kertainen suomenruotsalaisiin
nähden, mutta myös puolitoistakertainen toisen polven maahanmuuttajiin nähden.

(OPTL raportti 265, s. 30)

p.s. Suomalaisten juoppogeeneistä puhuminen on pahemman luokan puoskarointia ja ihmettelen ettei Pekka Puskaa aikanaan laitettu viralta THL:n johdosta puheidensa takia.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #14

Rikostuomioista ei ole pitävää todistusaineistoa ja tämä johtuu rikostuomioiden pitkästä prosessista, eteenkin murhien kohdalla, joista voi seurata kuolemantuomio, prosessi valituksineen kestää jopa kymmenen vuotta. Tuo laittamani linkki, jossa näkyy epäiltyjen mustien ja pidätysten ero kertoo, että määrät ovat oikein, eivät ainakaan liian suuret pidätysten osalta.

Jätit sitten seuraavan lauseen ulos: "Maahanmuuttajien kokonaishenkirikollisuustaso oli reilun kolmanneksen kantaväestön rikollisuustasoa korkeampi." ja "Suomessa ei ole toistaiseksi havaittavissa maahanmuuttajien huomattavaa yliedusteisuutta henkirikoksiin syyllistyvien joukossa toisin kuin useissa muissa Euroopan maissa.". Vaikutukset tulevat siis jälkijunassa ja tilastollinen poikkeavuus murhatilaoissa johtuu ryhmän pienestä koosta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #18

En kai minä rupea koko raportia lainaamaan, edes vaikka se entisestään vahvistaa sanomaani. Toisen polven maahanmuuttajat ovat mielenkiintoinen vertailuryhmä, koska ovat varttuneet Suomessa. Spontaanisti ajatellen sen pitäisi helpottaa geneettisen alttiuden tunnistamista, eikö vain? Tuo jatkoteksti siis on nimenomaan sinun esittämääsi narratiivia kyseenalaistava tekijä.

Mikä muuten on selityksesi noiden kieliryhmien esiintyvyydelle? Kai se siinä sentään on tuo geneettinen alttius tai älykkyysero.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #18

Kyse aloituksessa oli murhista, ei suinkaan muista rikoksista kuten tapoista, kuolemantuottamuksista tms.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #9

"Pienet tilastolliset erot selittyvät sosiaalisilla syillä, mutta jos jollain ryhmällä on huomattava yliedustus, vaikka tilastoista poistetaan ne eriarvoistavat tekijät, niin ainut järkevä selitys on geneettinen alttius."

Kaikkia sosiaalisia tekijöitä ei voida poistaa tilastoista, ja ihonväri ei ole ainoa geneettinen tekijä. Mitä muita tekijöitä pitäisi huomioida ennakkoluuloja rakentaessa? 1800-luvun lopulla vaikuttanut kriminologi Cesare Lombroso pyrki selvittämään genetiikan yhteyttä rikollisuuteen. Hän havaitsi että esimerkiksi poikkeuksellinen pituus tai lyhyys, suuri naaman suhde päähän, luiska otsa, väistyvä hiusraja ja voimakas eteenpäin työntyvä leuka altistavat rikollisuudelle.

Entä mitä noilla havainnoilla pitäisi tehdä? Saada lupa ilkkua vetäytyvällä hiusrajalla varustettuja miehiä rikollisiksi mediassa? Miksi, ja kuka siitä hyötyy?

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

https://2kpcwh2r7phz1nq4jj237m22-wpengine.netdna-s...

Tässä on kuva, joka kertoo miten paljon teosta epäillään mustaihoisia ja miten paljon heitä pidätetään. Toisin kuin vasemmistolainen luulo kertoo, että mustia pidätetään, koska he ovat mustia, niin itseasiassa heitä pidätetään vähemmän kuin he ovat syyllisiä tiettyihin tekoihin. Kun taas valkoisia pidätetään tietyssä rikoksissa huomattavasti enemmän. Jälleen kerran yksi teoria on osoitettu vääräksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #11

Epäillään? Luulisi että offenders viittaa tuomittuihin.

Kuten sanoin, linkittäminen kannattaa silloin kun data tukee esittämääsi narratiivia. Nyt linkittämäsi kuvaaja kertoo että mustat olivat yliedustettuina (joskin vähän) pidätyksissä Homicide Offenses -kategoriassa.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #17

Niin, jos luvut ovat 52% ja 54%, niin yliedustus on n. 5% luokkaa pidästysten osalta, joka on toista kuin valtava poliisin salaliitto pidättää mustia. Kun katsotaan kaikki rikostyypit yhdessä, niin luku jää alle, eli poliisi ei edes löydä riittävästi pidätettäviä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #19

Pointtini liittyi aiempaan kysymykseesi kannattaako faktatietoa linkata. Tämä oli ristiriidassa aiemman väitteesi kanssa, eli heikensi esittämäsi väitteen uskottavuutta. Ei siis kannattanut linkata.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

FBI:n tilastoa murhista (murders) vuodelta 2013:

Uhrina valkoinen, 3005 kpl, tekijänä valkoinen 2509 kpl, tekijänä musta 409, "muut" ja "tuntemattomat" loput

Uhrina musta, 2491 kpl, tekijänä valkoinen 189 kpl, tekijänä musta 2245 kpl, "muut" ja "tuntemattomat" loput

Siis "blacks on blacks" rikollisuutta.

Lähde: "FBI Crime in the US 2013, Expanded Homicide Data Table 6", joka siis koskee murhia, ei muita henkirikoksia.

Toinen mielenkiintoinen tilasto on World Economic Forumin julkaisema turvallisimpien matkailumaiden luettelo tältä vuodelta.

1. Suomi
2. Arabiemiraatit
3. Islanti
4. Oman
5. Hongkong
6. Singapore
7. Norja
8. Sveitsi
9. Ruanda
10. Qatar
.
.
.
19. Ruotsi

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Granlundilta jäi huomaamatta, että tuossa itäisessä naapurimaassamme Venäjällä tehdään 11,31 murhaa 100000 asukasta kohden, siis lähes kaksi ja puoli kertaa niin paljon kuin Yhdysvalloissa. Luku on samaa luokkaa kuin USA:n mustalla väestönosalla ja valtioista muut vertailukohdat ovat kehitysmaita. Kertoo jotakin siitä, miten hyvin Venäjällä on onnistuttu turvallisen ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentamisessa. Kannattaisi näiden ainaisten USA:n mollaajien suunnata välillä tuomitseva katseensa tuohon naapurissa olevaan epäonnistuneeseen valtioon.

Huvittaa myös tietyn porukan hysteerinen pelko siitä, että meille käy kuten Ruotsille, jota maahanmuuttajat terrorisoivat ja jonne ulkoministeriön pitäisi kai jo asettaa matkustuskielto. Meidänhän kannattaa pyrkiä siihen mihin Ruotsi, niin saamme murhatilastotkin laskemaan 30 prosenttia. Norjasta nyt puhumattakaan, jossa murhia tapahtuu suhteellisesti vain kolmasosa siitä mitä Suomessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, Suomen ja Norjan välinen ero on yhtä suuri suhteellisesti kuin Suomen ja USA:n välinen ero. Norja voisi siis alkaa myöntää turvapaikkoja suomalaisille.

Yleisesti ottaen amerikkalainen normikansalainen mieltää maansa varsin turvalliseksi ja pelkää ennemminkin ulkomaille matkustamista. Esimerkiksi Eurooppaan, joka sikäläisessä uutisvälityksessä näyttäytyy terrorismin pesältä. 70-luvun lopulla, kun Ranskassa oli silloinen terroriaalto, USA:n kansalaisia kehotettiin olemaan matkustamatta tiettyihin Euroopan maihin. Siellä myytiin silloi T-paitoja, joissa oli teksti: "I survived Europe".

Muuan koillis-USA:ssa asuva bisneskolleegani mainitsi aikoinaan, etteivät he koskaan lukitse oviaan yöksi, koska heidän asuinseutunsa on niin turvallista. Ollessani matkalla Green Bayssä Wisconsinin osavaltiossa paikkakunnan lehden etusivulla oli kissankokoisin kirjaimin uutinen, että pikkupojat olivat räjäytelleet paukkupapatteja paikallisten talojen postilaatikoissa. Sen viikon aikana ei juuri muuta rikosuutista ollutkaan.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Amerikkalainen valkoinen pitää sitä normaalina, että hän asuu mahd. kaukana etnisistä amerikkalaista. Se on sitä normaalia itsesuojelua, joka ei vielä täällä ole tarpeen. Ruotsissa se on myös jo todellisuutta. Oikeus ampua laittomasti sisääntuleva on myös Yhdysvalloissa vahva suoja. Suomessa asukasta ja omistajaa saa ryöstäjät pahoinpidellä ja kun hän ottaa aseen esiin ja ampuu, niin hänet tuomitaan kovemmin kuin väkivaltaiset ryöstäjät. Yhdysvalloissa tämä mies olisi ollut sankarina paikallislehtien kannessa ja ryöstäjät 10+ vuoden tuomioilla vankilassa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #10

Mielestäni USA:n ja Suomenkin väkivalta- ja murhatilastot korreloivat eniten sosiaalisen aseman ja syrjäytyneisyyden kanssa. Arvelen (en tiedä, onko tätä tutkittu), että ylemmän akateemisen koulutuksen saaneiden mustien amerikkalaisten murhatilastot eivät poikkea olennaisesti vastaavasti koulutettujen valkoisten tilastoista. Jos eivät, silloinhan "rotu" itsessään ei selittäisi väkivaltaisuutta.

Väkivaltaa on paljon myös asuntovaunualueilla asuvan valkoisen väestönosan, ns. "white trashin" keskuudessa, mikä liittynee heikkoon sosiaaliseen asemaan, heikkoon koulutustasoon, päihteisiin ja yleiseen näköalattomuuteen aivan kuten suurkaupunkien mustissa slummeissakin.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #16

Sosiaalinen asema ja syrjäytyminen korreloi älykkyyden kanssa, eteenkin väkivaltarikollisuus. Miksi pitäisi tutkia vain akateemisia mustia, jotka ovat todennäköisesti top5% ryhmässä ja taas top30% valkoisia? Kokonaisuus kertoo totuuden ja jos tutkittavia on kymmeniä miljoonia, niin tilastolliset vääristymiset ovat hyvin pieniä.

Kaj Granlund

Minulta jäi myös huomaamatta, että Brasilian luku on 26,74.

Te kommentoijat olette merkillistä väkeä. Kun jätän pois lähteen mollataan siitä, että setämiesten pitäisi oppia laittamaan lähteet. Kun sitten laitan lähteet ei ymmärretä mitä varten ne ovat siellä.

Tätä se elämä on :)

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Ilman rikostilastojen tuijottamistakin USA alkaa olla vaarallinen maa jopa niille jotka suojelevat maan historiaa ja kulttuuria.

https://yle.fi/uutiset/3-9776018

Patsaan kaataminen Pohjois-Carolinessa on vakavampaa kuin monet kuvittelevat.

Vaatimukset etelävaltioiden lipun poistamiseksi ja muut lähinnä vasureiden ja harhaanjohdettujen mustien vaatimukset ovat lyhytnäköistä.

Trumpin nousu pressaksi on sekoittanut jenkkien pääkopat.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Vaatimukset etelävaltioiden lipun poistamiseksi ja muut lähinnä vasureiden ja harhaanjohdettujen mustien vaatimukset ovat lyhytnäköistä.

Mulla on yksi Etelävaltioiden puolelta koptoisin oleva ystävä, joka vaalii omaa taustaansa ja historiaansa. Tilanne somessa siellä on mennyt niin pitkälle, että hän joutunee lähtemään Facebookista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se tästä nyt vielä puuttuu, että USA:ssa syttyisi uusi sisällissota etelän ja pohjoisen välille.

1930-luvulla kirjoitettu kirja "Tuulen Viemää" ja siitä muutamia vuosia myöhemmin valmistettu elokuva ovat USA:n etelävaltioille suurin piirtein sama kuin Tuntematon Sotilas suomalaisille. Etelävaltioiden oikeus omaan kulttuuriin ja lainsäädäntöön tuodaan siinä häpeämättä esille ja pohjoisen aloittaman hyökkäyssodan lopputulos esitetään katastrofina kaikille - niin mustille kuin valkoisillekin. Suoranaisena sivilisaation tuhona. Saapas nähdä milloin nykyinen konfrontaatio menee niin pitkälle, että sekin kielletään varmuuden vuoksi.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Odottakaa vain, kun Helsingistä tulee tulen punainen. Sitten siirretään Mannerheimin patsas.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Omaa turvallisuuttaan ajattelevat kansalaiset eivät kannattaisi huonosti sopeutuvan köyhälistön lisäämistä maahamme. Humanitäärinen maahanmuutto tuo juuri tätä väestönosaa Suomeen. Aluksihan maahanryntäyksen aikaan uutisoinnilla yritettiin väittää tulijoita paremmin koulutetuksi kuin todellisuus oli. Syytä menettelyyn on vaikea ymmärtää.

Tässäkin keskustelussa kaikki ovat olleet yksimielisiä heikosti pärjäävän väestönosan ja rikollisuuden voimakkaasta korrelaatiosta, vaikka olisivatkin eri mieltä esimerkiksi etnisen taustan merkityksestä. Empiiristä aineistoa voi käydä keräämässä esimerkiksi Ruotsista ja miettiä kannattaako heidän esimerkkiään seurata.

Käyttäjän lauriholopainen kuva
Lauri Holopainen

Kyllähän sen nyt näkee sokea Reettakin kepillään ettei tuo tilasto pidä paikkaansa. Palavien ghettojen helvetti ja ihan ensi viikolla afrikkalais-lähi-itäläiseksi kalifaatiksi julistautuva naapurimaamme Ruotsi muka n. 30% turvallisempi kuin Suomi, pyh.

Humpuukia! Fake news!

Ei, ihan ajatuksia herättävä tilasto, mikä on mennyt karibialla ja väli- ja eteläamerikassa noin pahasti pieleen? Kahdestakymmenestä vaarallisimmasta maasta seitsemäntoista sijaitsee noissa maanosissa. Korruptio? Huumeet?

Käyttäjän TapioVrjl kuva
Tapio Värjölä

Oletko käynyt Ruotsissa? Kyllä se on ihan turvallinen maa. Joissain lähiöissä jengit tappelevat keskenään. Pelko pois.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eiköhän hänen kommenttinsa ollut parodiaa. Nenonen tosin antoi pointsin. Ei tiennyt antavansa sitä satiirille.

Käyttäjän TapioVrjl kuva
Tapio Värjölä

Ville Heiskanen;
"Amerikkalainen valkoinen pitää sitä normaalina, että hän asuu mahd. kaukana etnisistä amerikkalaista. Se on sitä normaalia itsesuojelua, joka ei vielä täällä ole tarpeen."

Etniset amerikkalaiset asuvat nykyään reservaateissa. He ovat haudanneet sotakirveensä eikä heistä ole vaaraa WASP-jenkeille.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Ei aivan noin. Etniset (native) amerikkalaiset asuvat ihan missä tahansa. Saadakseen native american-statuksen on oltava vähintään 1/16 perimältään american indian. Moni työtoverini on native american enkä ole myöskään huomannut että kukaan haluaisi muuttaa kauemmas heistä. Ehkä Ville Heiskasella on jokin parempi tieto.

Käyttäjän aesalli kuva
Arto Salli

Hyvä näkökulma!
Samoihin tilastoituihin lukuihin perustuen, pitäisikö Suomi luokitella vaaralliseksi maaksi ja pitäisikö esim. Norjan myöntää automaattisesti turvapaikka suomalaisille?

Toimituksen poiminnat