Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Nuorten pentupassit takavarikkoon

  • Tarvehierarkia
    Tarvehierarkia

Tilasin Amazonin kirjakaupasta tanskalaisen vankilapsykologin Nicolai Sennels kirjan "Helig vrede: Bland kriminella muslimer".

Kiinnostuin kirjasta ensisijaisesti sen nuorten syrjäytymistä koskevista ajatuksista. Syrjäytymisestä Sennels toteaa kirjassaan, että vanhempien oma koulutus, heidän vähäinen kiinnostus lastensa koulunkäyntiä kohtaan sekä ammatillisen uran arvostuksen puute, ovat ratkaisevia syitä syrjäytymiselle. Syrjäytymisen syiden hakeminen koulusta, viranomaisista, mediasta, poliisista tai köyhyydestä ovat kaikki vain yleisesti hyväksyttyjä "sopivia" selityksiä.

Valitettavan monet poliitikot näkevät köyhyyden syrjäytymisen syynä. Pidän jopa merkillisenä sitä, että nuorten riski syrjäytyä määräytyisi sen mukaan kuinka paljon rahaa heillä on pankkitileillään.

Syrjäytymisen syitä pohtiessa kannattaa tarkastella Abraham Maslowin tarvehierarkiaa (kuva). Tämän käyttämistä voidaan tietysti kritisoida ja löytyyhän maailmasta jokaiselle profeetalle ja professorille sopiva motivaatioteoria. Kokemukseni työnantajana osoittaa kuitenkin, että tärkein keino motivaation ja tyytyväisyystekijän lisäämiseksi on innostavien haasteiden lisääminen niin, että työntekijä voi kokea onnistuneensa haasteellisessa työssä. Vasta tämän jälkeen tulee sitten laaja kirjo muita selityksiä, joille en anna suurta arvoa.

Syrjäytyminen voi johtaa mielenterveysongelmiin (tai myös johtua), mutta syrjäytymisen viimeisenä syynä on julkisen vallan toimien kohdistuminen vääriin asioihin - rahaan ja aineelliseen hyvinvointiin. Aineellinen hyvinvointi on ihmisen tarvehierarkian alimmalla tasolla. Se ei lisää yksilön hyvää oloa, vaan voi korkeintaan vähentää pahaa mieltä.

Tästä syystä olisi tärkeätä siirtää nuorten kasvatuksen painopiste pois tasapäistävästä holhouksesta ja korostaa henkilökohtaista vastuuta, selviytymiskykyä ja kilpailuhenkisyyttä. Itseluottamus tulee vain aidosta onnistumisesta ja kokemus kertyy vain henkilökohtaisista epäonnistumisista. Ihminen tarvitsee molempia!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Tuosta kuuluisasta Maslowin hierarkiasta on myös laajennettu versio:
https://www.simplypsychology.org/maslow.html

Itsensä toteuttamisen tasolle ei kovin moni yllä vaikka luulisi että se on suorastaan elämän päämäärä.

Kaj Granlund

Niinpä, Maslow etsi vastausta kysymykseen, miksi jotkut meistä ovat selvästi toisia onnellisempia – "itseään toteuttavia" kuten hän asian ilmaisi.

Eikö itsensä toteuttamisen suurin este ole pelko? Pelon voittaa uskaltamalla pelätä ja uskallus syntyy siitä, että onnistuu riittävän usein.

Tiedosta mitä osaat ja tee sen minkä osaat hyvin. Silloin saat arvostusta ja arvostus antaa onnistumisen tunteen. Jokainen onnistuminen kannustaa uuteen yritykseen ja lopulta huomaat toteuttavasi itseäsi.

Toimituksen poiminnat