Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Macron ja Arkadianmäen kylätoimikunta

Emmanuel Macron ilmoitti jokin päivä sitten aloittavansa EU:n tulevaisuuden hahmottamisen yhdessä Saksan Angela Merkelin kanssa. Hieman myöhemmin ilmestyivät Macronin teesit. EU:n puolesta äänestäneenä ja itsenästen valtioiden liittoa kannattavana, annoin taas vainoharhaisuudelleni vallan.

Pitkän luettelon alkupää on täynnä toivomuksia ja aikomuksia, joissa EU ei koskaan tule onnistumaan. Sen sijaan Päätöksentekoa koskevassa osassa epäilykset heräävät. Tyrimisessä EU:lla on tapana onnistua.

Euroopan komission jäsenmäärä pudotetaan ja puolet mepeistä valitaan yhteiseltä listalta viimeistään 2024.

Miten käy pienten jäsenmaiden, kuten Baltian maiden, Suomen ja Ruotsin kanssa? Macronin tavoitteena lienee liittovaltio, jota hallitsee komission kaltainen hallitus ja parlamentin jäsenet valitaan yhteiseltä listalta. Entisissä  jäsenmaissa on lausuntoja antavat valmistelukunnat (lue kylätoimikunnat), mutta maakohtainen päätöksenteko (ja lainsäädäntö) poistuu.

Minkälaisia mahdollisuuksia meillä on pärjätä "vallan ytimessä", kun isot maat saavat vaalijärjestelmän ansiosta edustajansa parlamenttiin eikä komissioon oteta jäseniä kaikista maista? Palaako siirtomaapolitiikka takaisin  Eurooppaan ja Suomesta tulee yksi luonnonvarojen tuottaja?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Minkälaisia mahdollisuuksia meillä on pärjätä "vallan ytimessä", kun isot maat saavat vaalijärjestelmän ansiosta edustajansa parlamenttiin eikä komissioon oteta jäseniä kaikista maista?"

Päteehän sama Suomessakin. Uudellamaalla (Helsinki mukaanlukien) on 8-kertainen määrä edustajia parlamentissa Lappiin verrattuna. Eikä hallitukseen oteta jäseniä kaikista maakunnista.

Kaj Granlund

Kunnioitan sananvapautta, ja annan kommentoida silloinkin, kun ei ole mitään sanottavaa. Se ei vahingoita minua, mutta kertoo paljon kommentin kirjoittajasta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jaa, no mikä analogiassa oli virheellistä? Järjestelmillä on tapana skaalautua ja samanlaiset rakenteet toteutuvat eri hierarkiatasoilla.

Kaj Granlund Vastaus kommenttiin #3

Väännetään raudasta: Suomessa meillä on vaalipiirit ja EU-vaaleissa samoin. EU-vaaleissa yksi valtio on yksi "vaalipiiri". Macronin esitys poistaa vaalipiiriajattelun, jolloin pienet maat hyvin todennäköisesti menettäisivät meppinsä ja mahdollisuutensa vaikuttaa. Ajatellaan esimerkiksi listaa, jossa on 100 edustajaa jokaisesta maasta ja eniten ääniä saaneet valitaan. Kuinka monta suomalaista kuvittelet pääsevän mukaan, jos ääniä annetaan kaikkiaan 400 miljoonaa, joista tälle vaalilistalle tulisi 50 miljoonaa! Saksan kristillisdemokraatit saisivat 30 miljoonaa ääntä. Kuinka kauas hännille suomalaiset samalla listalla olevat joutuisivat?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #5

EU:n väkiluku taitaa olla siinä 500 miljoona tienoilla. Joten 5 miljoonalla saisi karkeasti 1% äänistä. Joten Suomella on noin tuplasti meppejä suhteessa väkilukuunsa.

Ei Macronin esitys mikään lopullinen totuus ole. Tietenkin tietynlainen etulyöntiasema on hänellä, joka tekee esityksen ensimmäisen version. Tosin tuossakin esityksessä puolet edustajista olisi tältä yhden vaalipiirin listalta. Toisesta puolesta ei ole mitään esitystä.

JK. Olen oikeastaan pahoillani, että edes ryhdyin asiasta keskustelemaan. Jos asiat ovat kerran niin sensitiivisiä, että mistään asiasta ei saa esittää sitä toista näkökulmaa, parempi kai olisi olla vain hiljaa. Kieltämättä esitän itsekin asiat usein varsin kärjekkäästi. Paha tapa.

Kaj Granlund Vastaus kommenttiin #6

"Paha tapa" Sama vika täällä :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Järjestelmillä on tapana skaalautua ja samanlaiset rakenteet toteutuvat eri hierarkiatasoilla."

Näinhän tässä kävisi ja EU:ssa Suomi jäisi jonnekin Kainuun peräkorven tasolle kun talous pyörisi keskisessä Euroopassa. Tuossahan yksi saksalainen ihmetteli miksi kaikkien EU-maiden kannattaa rakentaa omia panssarivaunuja, Saksa voisi rakentaa kaikille.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ehdottomasti Suomen pitäisi rakentaa omat Hornetinsa (tai JASinsa)...

Toimituksen poiminnat