Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

YLE - aikamme luotettavin valemedia

  • Pantasusi Kojo navetan vieressä
    Pantasusi Kojo navetan vieressä
  • Vaiennut metsäpeuran panta
    Vaiennut metsäpeuran panta

YLE on esiintynyt eturintamassa nk. valemediaa vastaan ja perustellut kantansa väittämällä olevansa "hyvää journalistista tapaa noudattava viestintäkanava". Olen usein epäillyt sekä YLE:n luotettavuutta että sen puolueettomuutta, mutta harvoin näyttö on riittänyt jutuksi asti.

Tämä juttu korjaa kuitenkin potin, koska YLE julkaisi sen 18.10. ymmärtämättä aiheesta yhtään mitään. Kirjoitin viikkoa aikaisemmin jutun Maaseudun Tulevaisuuteen ja pyydän,  että YLE joko tunnustaa kuuluvansa  nk. valemediaan tai palaa ruotuun ja noudattaa jatkossa hyvää journalistista tapaa.

Alla MT:ssä ollut kirjoitukseni.

MT 13.10.2017

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi suupetoihin kohdistuvasta salametsästyksestä (MT 27.9.). Lähteenä uutisessa oli FM Johanna Suutarisen tutkimukset aiheesta.

Salametsästys esitettiin uutista tiivistäen näin:

”Yli puolet metsästetyistä pantasusista on tapettu laittomasti. Vaikka laiton pyynti on ollut pääsääntöisesti vähäistä, on jokainen tappo liikaa. Pahimpana vuonna on salakaadettu jopa 40 prosenttia vuotuisesta populaatiosta.”

Käytettävissäni on Luken kanta-arviot vuosilta 2004–2017. Pienimmillään kanta on ollut vuonna 2010, jolloin maassamme oli RKTL:n mukaan 135–145 sutta. Löytyy siis vuosia, jolloin meillä on sala­kaadettu vähintään 54 sutta vuodessa (40 %)!

Eviraan toimitetaan kaikki kuolleena löydetyt sudet – myös liikenneonnettomuuksissa kuolleet – sekä loukkaantumisen, sairauden tai poikkeavan käytöksen takia lopetetut sudet. Myös jokainen salakaatoepäily päätyy Eviralle, koska suden kuolinsyy on rikosepäilyssä selvitettävä.

EVIRA on tilastoinut susien kuolinsyitä vuosilta 2001–2014. Niistä on luettavissa seuraavaa:

Kaikkiaan tutkittiin 81 sutta, joista 31 kuoli liikenteessä, kuusi kuoli tauteihin, luvattomia tappoja oli neljätoista (14), vanhoja ampumajälkiä löytyi seitsemässä sudessa ja itsestään kuolleita susia oli kaksitoista.

Pienenä kuriositeettina EVIRA mainitsee, että yksi susi oli menehtynyt pannoituksen yhteydessä nukutuksen komplikaatioon. Nämä ovat viranomaistemme virallisia tilastoja aiheesta.

Sitten voidaan kysyä, mistä kaikki muu tieto tulee? Ovatko huhuja, yrityksiä maaseudun väestön mustamaalaamisesta vaiko pelkkiä olettamuksia?

Joka tapauksessa tutkijan ja lehdistön laajasti esiin tuomat luvut hämmentävät, koska ne eivät näytä perustuvan viranomaisten julkisesti esillä olevaan tietoon.

Myös pantasudet kuolevat ajan myötä ja pannat vaikenevat noin vuoden jälkeen. Pantasusien kohtaloista ei sen jälkeen ole faktatietoa.

Hiljennettyä pantaa ei ilmeisesti edes yritetä löytää, olkoonkin, että koe-eläin direktiivi sisältää selvät ohjeet siitä, miten eläinkoe päätetään. Oheisessa kuvassa kuollut metsäpeura, jolla edelleen oli panta kaulassa.

Tiedän, että maassamme tapetaan laittomasti susia, mutta onko kyseessä vihreiden Touko Aallon tarkoittama hyväksyttävä kansalaistottelemattomuus vaiko yleisesti tuomittava teko?

Metsässä elävän aidon villisuden pyynti on sen verran työlästä, että sitä on vaikea tehdä kenenkään huomaamatta. Sen sijaan meillä yleistyy kovaa vauhtia erikoinen ja täysin keltainen susikanta, jonka ominaispiirteisiin muun muassa kuuluu niille heitettyjen keppien noutaminen.

Nämä ihmisiä pelkäämättömät hukat viihtyvät talojen pihoissa ja kaupunkien kaduilla, ja ovat käytökseltään lähempänä Venäjän villikoiria kuin susia. Esimerkkinä pantasusi Kojo, joka tapasi viettää yönsä toholampilaisen maanviljelijän pihalla. Tästä esimerkistä löytyy riistakamerakuva kirjassani Suden Pohjola.

Jos salametsästystä tapahtuu, niin veikkaan, että valta­osa ammutuista susista saa haulikosta, kun tulevat ihmisten pihoihin. Olen itse tutkinut useita kuolleiden susien ruhoja ja löytänyt hauleja kahdesta ruhosta. Molempia oli ammuttu 2–2,4 mm teräshauleilla, jotka eivät viittaa suden metsästykseen, vaan yksittäiseen impulsiiviseen tekoon.

Olen varma, että jokainen, joka omistaa jonkinlaisen tappo­välineen, on valmis käyttämään sitä silloin, kun susi tulee pihapiiriin karjan, koiran tai jopa ihmisen tappamistarkoituksessa.

Tunnepohjaiseksi mennyt keskustelu ja tieteellinen tutkimus pitäisi nostaa raiteilleen. Maaseudun väestöä ja metsästäjiä kohtaan suunnatut vihapuheet eivät edistä tätä asiaa.

Erään määritelmän mukaan valemedia on mielipiteisiin perustuvaa, vastoin hyvää journalistista tapaa toimiva viestintäkanava, jota voidaan käyttää informaatiosodan välineenä.

Missä kulkee valemedian ja luotettavan median raja susikysymyksessä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Granlund ihan oikeilla jäljillä. Mukavasti sai poskilihakset kiristymään tuo kysymys: "onko kyseessä vihreiden XXX tarkoittama hyväksyttävä kansalaistottelemattomuus vaiko yleisesti tuomittava teko?" :)

Median vaikuttamista yleiseen mielipiteeseen on ihan turha edes pohtia. Jokainen media on jonkun juoksupoika (anteeksi juoksuhenkilö) ja toimii saman uutisen julkaisussa kovin toisistaan poikkeavasti.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Missä kulkee valemedian ja luotettavan median raja ylipäätään? Väitän että kyseessä on taas yksi veteen piirretty viiva.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Yle ilmoitti pingviinien joukkotuhosta ja kuinka se johtuu ilmastonmuutoksesta, jään vähenemisestä. Siitä nousi kohu, ja JSN:n puuttuminen vale uutiseen pakotti Ylen korjaamaan virheensä.

No niin, pingviinit voi hyvin kertoo uusi Ylen juttu.
https://yle.fi/uutiset/3-9886631
Katastrofi yhdessä jääpingviinilaumassa johtui normaalista sään vaihtelusta.

"Jutun korjaushistoriaa täydennetty 17. lokakuuta klo 14.25.
Korjattu 14.10. klo 12.01. Pingviinien ahdingon syynä ei ollut liian vähäinen jäämäärä vaan tavallista suurempi määrä jäätä."

Alkuperäinenkin juttu on korjattu ja korjaushistoria lisätty.
https://yle.fi/uutiset/3-9883366

Eikö joku jo voisi ehdottaa YLE:lle, että lopettaisivat ilmastouutisoinnin kokonaan tai perustaisivat jonkin pilakuva osaston ja siirtäisivät nämä ilmasto propagandaan liittyvät vitsit sinne.

Kaj Granlund

Suomen toimittajakunnasta valtaosa on vihreitä ja siksi jokainen uutinen, jonka YLE julkaisee, se tehdään tukemaan "punavihreätä" aatetta. Jos kukaan ei reagoi asiaan, se jää elämään viimeisenä totuutena.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Täällä on älyttömin juttu mitä tänä vuonna YLE:stä tullut eetteriin: Maailman tunnetuin teinikoodari kehittää tekoälyä: https://areena.yle.fi/1-4261943

Olen itse tehnyt alan töitä v. 1987 asti ja väitellyt vuonna 2008. Näillä palstoilla kirjoitellut Lauri Gröhn varmaan myös nousisi takajaloilleen siitä kuinka vähällä ammattitaidolla 15 vuotias kaveri latelee viisauksia maailman tulevaisuudesta.

Tässä YLE sekoittaa viihteen, kansalaisten huiputtamisen ja omat märät unensa tehokkaasti keitokseksi, joka haisee, vaikka pitäisi tuoksua...

Kaj Granlund

Sama reaktio itselläni. Olen ollut täysipäiväisesti it-hommissa vuodesta 1969 ja minulla on 1980-luvulta FM ko alalta. Ihmettelen yleensäkin tuota nörtti-ihailua, joka lähinnä perustuu sorminäppäryyteen ja kykyyn hallita joitakin ohjelmia.

Itse olen rakentanut toimivia tietokoneita, sulautettuja järjestelmiä, ohjelmoinut niitä, rakentanut ensimmäisen käyttöjärjestelmän vuonna 1974. Koodaan edelleen sujuvasti ainakin 10 korkean tason kielellä ja hirveään määrän erilaisia konekieliä.

Koodaan vielä tänä päivänä 70-kymppisenä lähes päivittäin C:llä ja assemblerillä sekä värkkään erilaista elektroniikkaa, prosessin ohjausta yms.

Ammatillisesti katsottuna tuon nuorukaisen touhu tuntui hieman puuhastelulta.

Toimituksen poiminnat