Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Tiede vie metsään ja kansa vikisee

 • Leikattua ja liimattua tiedettä
  Leikattua ja liimattua tiedettä

Kun katselee YLE:n ajankohtaisohjelmia, ei voi välttyä ajatukselta, että ohjelmiin kutsutut asiantuntijat valitaan komppaamaan toimittajien vihervasemmistolaisia mielipiteitä. Pahaksi asian tekee se, että tiedemiehet yhä useammin esiintyvät avoimen puolueellisina tilanteissa, joissa olemassa olevan tiedon määrä pitäisi kannustaa varovaisuuteen.

Uppsalan Yliopisto julkaisi 27.9 lehdistötiedotteen tutkija Annika Larsson huikeasta löydöstä, joka kerta heitolla ylitti kansainvälisen lehdistön uutiskynnyksen. Annika Larsson väitti löytäneensä viikinkien haudoista todisteita siitä, että viikingit olivat jopa muslimeja. Ruotsalainen Aftonbladet venytti asiaa niin pitkälle, että kertoi viikinkien mahdollisesti rukoilleen Allahin siunausta ennen taisteluja.

Sitten tuli ensimmäinen vastaisku kun The Indipendent kirjoitti "Viking textile did not feature word 'Allah', expert says"

Näin korttitalo hiljalleen romahti ja eräs ruotsalainen sivusto avasi kansalle koko tieteellisen totuuden.

Lopuksi Uppsalan Yliopiston tutkija Annika Larson joutui konttaaman ristille ja tunnustamaan, että hänen väärennetyn tutkimuksen tarkoituksena oli lisätä ruotsalaisten ymmärrys islamia kohtaan.

Siis kun islam ei miellytä keskivertohurria, niin sitten yliopistomaailmalla on velvollisuus väärentää tutkimustuloksia, jotta Ruotsin rahvas kääntyisi kohti Mekkaa.

SVT (Ruotsin televisio) oli ensimmäisenä julkaisemassa feikkiuutisen. SVT:n omassa mainostekstissä lukee: "Meidän tulee toteuttaa sellaista uutisutotantoa, jonka kansa kokee luotettavaksi."

Koska Suomi tunnustaa seuraavansa Ruotsin esimerkkiä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Viikingit eivät voineet olla muslimeja, koska tällöin he eivät olisi saaneet juoda alkoholia, ja viikingit tunnetusti olivat kovia ryyppäämään.

Kaj Granlund

Muslimit eivät tunnetusti saaneet värvättyä uusia uskovaisia muutoin kuin aseiden kanssa ja tässä tehtävässä heillä olisi vastasta melko kovapäinen joukko käännettäviä.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Minä puolestani väitän että Jeesus oli musta.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen
Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Onnex tieteestä eivät päätä ruotsalaiset uutissivustot vaan tieteellisissä vertaisarvioiduissa artikkeleissa julkaistut artikkelit, joissa tutkimustuloksista käydään vuositolkulla keskustelua puolesta ja vastaa.

Esimerkiksi keskustelu ns. viikinkien uskomuksien ja islamin yhteisestijaetusta paratiisiinpääsemiskäsityksestä on kestänyt jo vuosikyemmniä. Voiko olla sattumaa et kummassakin taistelussa kuolemalla varmistetaan paikka paratiisissa, ja kaiken lisäksi kummankin ekspansio tapahtui samoihin aikoihin, tai oikeastaan viikingit tulivat noin 100 vuotta jäljessä ehkä nimenomaan saatua ensin vaikutteita Lähi-idästä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kas kun ei tiedemaailma ole huomannut, että Valhalla ja ins-allah muistuttavat sanoina toisiaan. Toinen oli viikinkien tuonela ja toinen arabian kielinen toivotus "jumalan haltuun."

Olisiko tämäkin peruja viikinkien Kaukoidän matkoilta?

Juha Hämäläinen

Niin ja muistetaan kuka on Oha Allah.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Mediat tekevät virheen kun he yrittävät syöttää tiettyä agendaa ihmisille. Se on läpinäkyvää ja aiheuttaa epäluottamusta. Mutta mikä pahinta, se saattaa johtaa massoja kohti ääriajattelua, mikä taas on pelottavaa.

Mediatalojen pitää rohkeasti kertoa asiat niin kuin ne ovat kaunistelematta ja liitoittelematta. Tapahtumista voi sen sijaan yrittää tehdä analyyseja ja lisätä tietoa. Pelätään liikaa rasismin leimaa eikä uskalleta esimerkiksi auttaa muslimityttöjä ja -naisia riittävästi. Myös teinipojat ovat vaikeuksissa koska ei heidän varmasti ole helppoa vahtia siskojaan. Vaikka kaikissa muslimiperheissä ei lapsia ja naisia alisteta julmasti, liian monissa kuitenkin niin tehdään.

Tällä hetkellä äänessä ovat miltei ainoastaan aggressiiviset rasistit ja ihmiset joiden kulttuurisensitiivisyys on liiallista (piilorasismia?)

Juuri liiallinen kulttuurisensitiivisyys on myös aiheuttanut Suomen romanien vielä nykyisinkin epätasavertaiseen asemaan muihin nähden. Yhteiskunta ei ole kannustanut romaneja kouluun ja kouluttautumaan, sen sijaan hevostenhoito yms. on osa romanien kulttuuria ja siihen on panostettu. Yhteiskunta on siis kaventanut romanilasten mahdollisuuksia edetä urallaan.

Juha Hämäläinen

Totuushan on epäröimättä se, että olemme valtavan aivopesun kohteena lännessä ja tämän motiivit ovat likaiset. Turha meidän vain Venäjää tai diktatuureja muualla haukkua, omat asiat tässä suhteessa niin huonossa jamassa. Ihmisten kyky itsenäiseen ajatteluun rapautunut ja raaka-aineet ajatteluun eli uutiset voimakkaasti filtteroitu.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Totuushan on epäröimättä se, että olemme valtavan aivopesun kohteena lännessä ja tämän motiivit ovat likaiset.»

Tässä nyt siis yhden ruotsalaisen iltapäivälehden toimittaja keksi jotain sepitteitä spekulatiivisen tutkimuksen pohjalta. -> "valtava aivopesu"

Tutkimuksessa esitetty mahdollinen linkki ei juuri tuo lisätietoa – viikinkien reissuista Välimerelle on tiedetty jo iät ajat ja siellä epäilemättä saivat kosketusta ainakin maureihin. Epäilemättä tuolloin otettiin mukaan matkamuisto siinä kuin tänäkin päivänä.

Iltapäivälehdessä esitettyjen tulkintojen mukaan itsekin olisin paitsi muslimi, myös kristitty, juutalainen, muinaiskreikkalainen, muinaisegyptilainen, amerikanintiaani, jnpp.

Kaj Granlund

Uppsalan Yliopisto julkaisi tutkimuksen yliopiston nimissä ja laati siitä lehdistötiedotteen. Tiettävästi ainakin The Guardian, New York Times, BBC ja Ruotsin TV tarttuivat tähän uutiseen.Lisäksi tästä oli maininta useimmissa ruotsalaisissa paikallislehdissä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #12
  «Uppsalan Yliopisto julkaisi tutkimuksen yliopiston nimissä ja laati siitä lehdistötiedotteen.»

Ei siinä lehdistötiedotteessa spekuloida mitään, että viikingit olisivat rukoilleet Allahia. Se on vain tuossa Aftonbladetin jutussa. Tämän itsekin kirjoitit tekstissäsi, että kyse oli Aftonbladetin venytyksestä.

Itse tutkimuksessa oli spekulatiivista lähinnä tekstitulkinta. Vyön materiaali ja valmistustapahan oli paikallistettu Persiaan tai lähiseudulle, joten tekstitulkinta ei ole aivan mahdoton. Vastaavia tekstejä, joissa on Euroopassa kopioitu kuufalaista kirjoitusta, on myöhemmältä ajalta valtavasti. Varsinainen tutkimushan oli tuossa vielä kesken.

Kaj Granlund Vastaus kommenttiin #17

Lehdistötiedote alkaa tekstillä "Det som tidigare ansetts vara typiskt vikingatida mönster i silver på vävda band av siden i vikingatida gravar, har visat sig vara geometriska kufiska tecken. I bandens mönster åkallas både Allah och Ali"

Ruotsinkielisenä olen sitä mieltä, että sana "åkalla" vastaa suomenkielistä "kutsua apuun" tai "rukoilla". "När vi åkallar Gud för att hjälpa oss.." eli suomeksi "kun kutsumme (tai rukoilemme) jumalaa auttamaan meitä" ..

Uskoisin, että Uppsalan Yliopiston tasoinen laitos muotoilee lehdistötiedotteen yksiselitteiseksi. Juuri tämän sanan takia on mahdollista, että Aftonbladet teki oman pohjanoteerauksensa aiheesta.

Ihan kuriositeettina voi vielä mainita, että tutkimuksessa on toinen väärennös. Teksti on kirjoitettu "med kufiska tecken" eli aakkostolla, joka syntyi 1000-luvun jälkeen. Birkan nainen haudattiin 900-luvulla, joten tällaista tekstiä ei vielä silloin ollut olemassa. Se olisi antiikin historian tutkijan pitänyt tietää.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #18
  «I bandens mönster åkallas både Allah och Ali»

Siis nauhan kuviossa kutsutaan tai rukoillaan Allahia ja Alia. Ei se tarkoita, että vyön omistaja olisi rukoillut Allahia, eikä sellaista lehdistötiedotteessa väitettykään.

  «Uskoisin, että Uppsalan Yliopiston tasoinen laitos muotoilee lehdistötiedotteen yksiselitteiseksi.»

Kyllä se minusta on aika yksiselitteistä, että jos nauhassa tai kirjassa sanotaan jotain, ei se tarkoita, että väitettäisiin nauhan tai kirjan omistajan sanovan niin.

  «Ihan kuriositeettina voi vielä mainita, että tutkimuksessa on toinen väärennös. Teksti on kirjoitettu "med kufisk text" eli aakkostolla, joka syntyi 1000-luvun jälkeen. Birkan nainen haudattiin 900-luvulla, joten tällaista tekstiä ei vielä silloin ollut olemassa. Se olisi antiikin historian tutkijan pitänyt tietää.»

Kuufilaista kirjoitusta on kyllä ollut jo 600-luvulta saakka ja se oli varhaisin kirjoitus, millä Koraania kirjoitettiin. Se, mihin Independentin artikkelissa puututtiin, oli kulmikas kuufilainen kirjoitustyyli, jota käytettiin vasta paljon myöhemmin.

Miksi sitten nauhassa olisi kulmikasta kuufilaista kirjoitusta muistuttavaa tekstiä, on hyvä kysymys ja epäilemättä siihen on hyvä tutkimuksessa vastata. Saattaa olla, että joko haudan ajoitus tai kulmikkaan tyylin ajoitus on väärä. Saattaa olla, että tavanomaisesta kuufilaisesta kirjoituksesta tulee ristipistokirjonnassa aika automaattisesti kulmikasta, aivan kuten latinalaisistakin aakkosista... (Satoja vuosia vanhat ristipistotyötkin muistuttavat 1980-luvun kulmikkaita tietokonefontteja!) Saattaa myös olla, kuten ajattelet, että kyseessä ei ole kuufilaista kirjoitusta lainkaan.

Independentin artikkelissa puututtiin myös väärään sanaan. Kyseessähän oli (väitteen mukaan) väärään suuntaankin kirjoitettu teksti, joten nauhan arabiaa osaamaton tekijä ei välttämättä ole tehnyt työtään kovin täsmällisen oikein, varsinkin jos joutui tulkitsemaan tyyliä ristipistokirjonnassa. Kielellistä tarkkuutta kannattaakin verrata noihin Euroopan keski- ja renesanssiaikaisiin pseudokuufilaisiin taideteoksiin.

Kaj Granlund Vastaus kommenttiin #19

Kuufinen kirjoitustyyli esiintyi jo 200-300 luvulla, mutta kehittyneen muotonsa se saavutti vasta 1000-luvulla. Minun taitoni eivät riitä sanomaan minkä ajanjakson kirjoitusta tämä väärennys yritti jäljittää.

Katsotaan nyt kuitenkin tuota nauhaa, joka on tyypillinen vaatteissa käytetty reunanauha. Se kuului naiselle, joka oli haudattu hevosensa kanssa hautakammioon Bj 965 Birkassa ja hauta löytyi jo 1880-luvulla. Näissä nauhoissa esiintyi erilaisia geometrisia kuvioita, lankakuvioita (meander)sekä kampakuvioita.

Allah-tekstin saamiseksi Larsson katkaisi nauhan päistä, jossa oli lankakuvio ja yhdisti päät. Yhdistetyn osan hän liitti toisen osan päälle, jossa oli lävistäjän suuntainen kampakuvio. Lopuksi koko tekele käännettiin 90 astetta ja tarkasteltiin peilin läpi. Hieman hyvällä tahdolla joku saattoi lukea tekstin Allah.

Sitten voidaan tietysti saivarrella siitä, miten kukin on asian tulkinnut, mutta lopputulos oli aivan selvä harkittu väärennys.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Minulta mennyt kokonaan ohitse tuollainen, toisaalta olisin suhtautunut siihen suurella varauksella joka tapauksessa,
toki on mahdollista, että joku yksittäinen viikinkin on kääntynyt muslimiksi, mutta historian valossa väitteen yleistäminen on vähintään arveluttavaa.

viikinkisukuinen pyhä olgakin kiovan venäjän sijaishallitsijana toimiessaan kristillisti itä-euroopan suojaksi juutalaisten ja muslimien pakanoita kohtaan "harrastamaa" orjakauppaa vastaan,
eräiden arvioiden mukaan euroopasta kaapattiin miljoonittain ihmisiä, erityisesti suosittiin sinisilmäisiä ja vaaleahiuksisia tyttölapsia lähi-itään paremman väen leikkikaluiksi, yhden lapsen arvo oli hyvinkin omakotitaloluokkaa, tarjotaanhan niillä main turisteistakin melkoisia summia, mutta nykyeurooppalainen pitää sitä imartelevana vitsinä tajuamatta miten vakava asia sen takana on.

afrikasta muslimit ryöstivät jooa 20 miljoonaa mustaa orjiksi, mustat ihmiset pääsääntöisesti kastroitiin,

amerikkaan päätyi noin puoli miljoonaa mustaa orjiksi, orjakauppa siihen suuntaan oli suvereenisti juutalaisten hallussa.

"valkoisen miehen taakka"

alkuun vielä palatakseni, eräitä itä euroopan (johon suomikin kuului) kristillistämiseen liittyviä aikalaistarinoita on mm. sellainen, että samassa tarinassa tuolloin kristityssä itäeuroopan keskuksessa konstantinopolissa laadittiin laki erikseen viikinkejä koskemaan,
heitä ei saanut tulla kaupunkiin kuin viisi kerrallaan saatettuna ja selvinpäin, simaan kovasti mieltyneen sakin rellestystä ei oltu katsottu kovin hyvällä.

Niko Sillanpää

Otsikossa on virhe, kyse ei ole tieteestä, vaan tutkimuksesta; Tieteen kriteereitä nuo eivät täytä. Lisää esimerkkejä tieteellisesti arvotonta tendenssitutkimuksesta tuolla:

https://mobile.twitter.com/realpeerreview?lang=en

Kaj Granlund

Odinin Valhalla vs Allahin paratiisi.

Seuraavassa lyhyt kertomus siitä, miten aika vietettiin Valhallassa, jos sellainen koskaan oli olemassa.

Massiivinen karjunta kaikui ison salin kattorakennelmissa, kun toinen viikingeistä rojahti lattiaan. Hänen vastustajansa nostaa veriset kätensä voiton merkiksi ja täysi katsomo räjähtää valtavaan huutoon.

Mikään ei nosta viikingin mieltä niin paljon kuin kunnon tappelu Odinin mahtavassa rakennuksessa, Valhallassa.

Mahtava halli on sodassa kaatuneiden sotilaiden paratiisi ja jokainen heistä on Odinin itsensä valitsema. Valtavassa hallissa miehet voivat tapella jokaisena päivänä.

Odinin hallissa sotilaat varautuvat maailmanloppuun - Ragnarök.

Aamuisin sotilaat pukevat päällensä taisteluvarustuksensa ja menevät Valhallan ulkopuolella olevalle Idavalleille tappelemaan. Jos taistelija kuolee, hänet herätetään henkiin ja homma jatkuu.

Kun aurinko laskee, väsyneet taistelijat palaavat Valhallaan, jossa heille tarjotaan rajattomasti sianlihaa ja simaa, joka saadaan kahdesta maagisesta eläimestä, Särimmär-nimisestä siasta ja Heidrun-nimisestä vuohesta.

Illan edetessä taistelijat juopuvat ja alkavat laulaa kunnes heidän äänensä pettää ...

Kun kukko kiekuu homma alkaa taas alusta.

Tämä oli viikinkien käsitys paratiisista ja tämä perustui heidän itsensä luomaan mytologiaan.

Miten tätä voidaan verrata islamin paratiisiin? Juopottelua, tappelua sianlihan syöntiä 24/7 ja 360 päivää vuodessa. Enemmän minä näen yhteyksiä nykyajan tietokonepeleihin ja peliaddikteihin kuin islamiin.

Ainoa yhteinen tekijä islamin kanssa lienee se, että taistelijat pääsevät kukin omanlaisensa paratiisiin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Näinhän tiede juuri toimii, että korjaa virheelliset tulokset.
Muuten tällaiset jutut olisivat omiaan Janitskinin lööppeihin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Se viikinkinainen haudassa oli varmastikin Ragnar lothbrokin ensimmäinen siippa Lagertha,messevä miekanheiluttaja..

Se islamilainen viite allahista selvinnee elokuvasta 13.ratsastaja pääosassa Antonio Banderas.Tämä hienostunut emiiri tai nyt olikaan tutustui luppoaikanaan viikinkikudonnaisiin ja päätti "tagata" tekeilläolevankudonnaisen practical joke-asenteella,joten seuduillatuntematon harakanvarvas (allah) johonkin tyhjään,riimuttomaan kohtaan. Tykästyimuustakin kuin itsensä nypläämisestä ja siirtyi sotaretken
jälkeen Parisiumiin muotisuunnittelijaksi,jolle tielle jäi.

Toimituksen poiminnat