Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Omantunnon kysymys: Miksi Jeppe juo?

  • Lidlin valikoimaa muualla
    Lidlin valikoimaa muualla

Kävin Lidl-nimisessä ruokakaupassa ja ostin kassillisen ruokaa, hinta 8,45 €. Ostos olisi jäänyt alle 10 € vaikka olisin ostanut litran pullon viiniä. En ostanut, koska en tarvinnut sitä juuri nyt. Sitten kun tarvin käyn ostamassa.

On EU-maita, jossa ruoka on halpaa ja viini vielä halvempaa. En näe juoppoja enkä punanenäisiä naisia kassiensa kanssa ... ok no muutama, mutta ei haitaksi asti. Sunnuntaiaamuna kävin kahvilla ja kahviossa istui muutama ukko juomassa 80 centin kaljaa. Olivat sen näköisiä, että tarvitsivat korjaussarjaa.

Eduskuntamme on armollisesti päättänyt, että kansanedustajat saavat alkoholiasiassa käyttää omaatuntoaan mutta ei järkeään. Järki näet sanoisi, että suomalaisilla ei ole sen kummempi viinapää kuin muilla. Juomme tai sitten ei, joten voisimme myös alkoholiasiassa siirtyä EU-vallan ytimeen.

Valitettavasti voimme luottaa siihen, että kieltolain aikainen propagandaa elää ja tulos sen mukainen.

Kun taas palaan Suomeen, minulle kasvaa suomalainen viinapää. Jos haluan viiniä, on ajettava n. 120 km matka vain yhden pullon takia. Teen kuten kaikki muut - ostan riittävästi ne kerrat kun käyn valtion monopolikaupassa. Juon varsin vähän, joten ostosten suuruus ei tuota ongelmia.

Meidän nurkillamme kaikki muut ajattelevat samalla tavalla. On pakko ostaa kymmenen pulloa, jotta matkan osuus per pullo pienenee, ja niin Jeppe varautuu siihen, että viina loppuu eikä sitä saa lauantaina Salesta.

Ja sitten Jeppe juo kun sitä kerran tuli ostettua ja valtiovarainministeri hieroo käsiään - tulee lisää rahaa tuhlattavaksi.

Näin me suomalaiset taaperramme vaalikauden neljä vuotta idiootteina, ja sitten kun tulee aika äänestää, niin saamme hetken olla vastuullisia ja itsenäisesti ajattelevia ihmisiä.

 

JK. Olen muuten sitä mieltä, että joka juo terveytensä kuolkoon

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Temppu on sellainen, että Waltio tienaa niin maan permannosti kun ihmiset kallistavat tuoppia. Eivät he halua luopua 100% alkoholiverosta (tuplahinta sivistysmaihin verrattuna). Kaikki on kiinni rahasta.

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen

Toki valtio kerää alkoholiveronsa, olipa juoma myyty valtion (kalliista) monopolista tai Öllölän R-kioskista. :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Missä olet Öllölässä nähnyt R-kioskeja?

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen Vastaus kommenttiin #21

Se on ns. vitsi; voidaan korvata vaikka Piippolalla tai Takahikiällä. :)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Olen muuten sitä mieltä, että joka juo terveytensä kuolkoon

ooo

Se olisi noin, ellemme olisi ihmisiä

Toni Rintala

Eipä se helppo saatavuus juomista vähennä ;)
Tutkimusten mukaan se jopa lisää kulutusta.
Mutta juoppoja meillä ei ole sen enempää kuin muualla EU-maissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Eipä se helppo saatavuus juomista vähennä ;)
Tutkimusten mukaan se jopa lisää kulutusta."

Helppo saatavuus kuitenkin helpottaa kuluttajien elämää, kuten blogisti tuossa taksimatkaesimerkissään selkeästi tuo ilmi. Ja ihmisten elämän helpottaminenhan on fundamentaalinen päämäärä kaikessa kansanvaltaisessa politiikassa.

Jokaisella alalla toimivat yritykset pyrkivät lisäämään myyntiään ja sellaista pidetään myös kansantaloudellisesti suotuisana. Mitä noihin tutkimuksiin tulee, niin en kuitenkaan niille antaisi kovin paljon painoarvoa, koska missään ei ole pystytty tutkimaan miten vaikkapa ALKO:n tuotteiden vapauttaminen kaikkien kauppojen hyllyille pitkällä aikajaksolla vaikuttaisi suomalaisten kuluttajien ostokäyttäytymiseen.

"Mutta juoppoja meillä ei ole sen enempää kuin muualla EU-maissa."

Jos käsityksesi mukaan Suomessa on yhtä paljon juoppoja kuin muualla EU-maissa, niin sehän silloin vain todistaa sitä, että itsekin myönnät, ettei se vapaa ja edullinen saatavuus ole aiheuttanut liiallista juomista "muualla EU-maissa".

Toni Rintala

Paikoin alkoholin kulutus on lähtenyt käsistä helpon saatavuuden seurauksena. Espanjassa on paikoin suuriakin ongelmia. Tuo "alcoholic society" on antanut painetta monenlaisille kielloille Espanjassa. Jopa päihtyneenä kadulla kävelemistä on harkittu kiellettäväksi. Espanjassa on eniten baareja. Alkoholia saa helposti. Se on ongelma. Kulutus on Euroopan suurinta.
Jos meillä alkoholi olisi yhtä halpaa ja helposti saatavilla, olisi meilläkin ongelmat Espanjan tasolla. Nyt ei ole. Meillä ei ole yhtä paljon juoppoja, koska alkoholia ei saa yhtä helposti!

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #5

Yleensä kun esittää tällaisia väitteitä, niitä on ollut tapana tukea asiallisin lähdeviittein. Saattaa toki olla hiukan haastavaa, koska yksikään väitteistä ei taida pitää paikkaansa.

Aloitetaan nyt vaikka väitteestä: "Espanjassa... Kulutus on Euroopan suurinta."

Ja sitten lähdeviite (WHO): http://apps.who.int/gho/data/node.sdg.3-5-viz?lang=en

Kaj Granlund Vastaus kommenttiin #6
Toni Rintala Vastaus kommenttiin #6

Tuon (WHO) mukaan Epanjassa kulutus olisi 9,2 litraa asukasta kohden. Espanja itse mainostaa (2015), että luku on 11,2 litraa.

"The country’s National Drug Plan says that alcohol use comes in at around 11.2 liters per head a year, twice the global average (6.2) and higher than Europe’s (10.9). "'https://elpais.com/elpais/2015/10/12/inenglish/1444646611_588822.html

Jotkut tilastot myös väittä, että Espanjassa alkoholin aiheuttama kuolleisuus olisi alle 1 %. Toisaalla esitetään sen olevan yli 6 %. Uskoo mitä uskoo. Suomessa n. 4 %.

Rattijuoppoja Espanjassa (ja Portugalissa ja muissakin) on paljon, ja rattijuopot myös tappaa monia. Etenkin pyöräilijöitä. Suomessa kai melko vähän muihin maihin verrattuna.

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen Vastaus kommenttiin #13

"Rattijuoppoja Espanjassa (ja Portugalissa ja muissakin) on paljon, ja rattijuopot myös tappaa monia. Etenkin pyöräilijöitä. Suomessa kai melko vähän muihin maihin verrattuna."

Rattijuoppous ja alkoholijuomien saatavuus ei ole oikeastaan syy-seuraus-asia. :)

"Puhalluttamiset ja asenne näyttäisivät korreloivan. EU-tutkimuksessa Etelä-Euroopassa ajateltiin pohjoista useammin, että juotuaan voi kyllä ajaa, kunhan ajaa sievästi."

https://yle.fi/uutiset/3-6524121

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #16

"Rattijuoppous ja alkoholijuomien saatavuus ei ole oikeastaan syy-seuraus-asia. "

Niin, alkoholijuomien saatavuus ja rattijuoppus taas on syy-seuraus -asia.

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen Vastaus kommenttiin #18

Ja millähän perusteella? Ko. artikkelin "vähärattijuoppoisimmassa" maassa Hollannissa ei ole valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia. :)

"Hollannissa 0,1 %
Suomessa 0,2 %
Slovakiassa 0,2 %
Ruotsissa 0,3 %
Norjassa 0,3 %
Puolassa 0,5 %
Tshekissä 0,6 %"

https://yle.fi/uutiset/3-6524121

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #19

Monopoli ei ole alkoholin saatavuuden mittari.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #23

Näppituntumalta heittäisin saatavuuden olevan Norjassa rajoitetumpaa kuin Suomessa. Miten määrittelisit saatavuuden ja millä mittaisit sitä?

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen Vastaus kommenttiin #23

Alkoholin kulutus ei tosiaankaan ole riippuvainen siitä, onko maassa alkoholin vähittäismyyntimonopoli, vaikka "hinta ja saatavuus" -mantraan jämähtäneet menneen maailman alkoholipoliitikot yrittävät vielä AD 2017 sitä käyttää argumenttina alkoholin myynnin vapauttamista vastaan.
Tässä kulutusta vertaavassa listassa vähittäismyyntimonopolimaa Suomi on sijalla 16, Espanja sijalla 28, vähittäismyyntimonopolimaa Ruotsi sijalla 50 - ja Italia vasta sijalla 87. :)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #18

Taisi olla ensimmäinen väite Rintalalta, josta voi olla täysin samaa mieltä. Kun saatavuus on nolla, ei ole rattijuoppojakaan. Sitten lienee taas syytä palata reaalimaailmaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #13

Niin, WHO:n luvut eri maissa pohjautunevat samoihin tilastointiperusteisiin, ja lienevät siksi vertailukelpoisia keskenään. Huomannet kuitenkin, että vaikka vertaisit tuota el Paisin lukua WHO:n tilastoon, Espanja sijoittuisi alkoholinkulutuksessa Euroopassa sijalle 21, ei 1, kuten väitit.

"Jotkut tilastot myös väittä, että Espanjassa alkoholin aiheuttama kuolleisuus olisi alle 1 %. Toisaalla esitetään sen olevan yli 6 %. Uskoo mitä uskoo. Suomessa n. 4 %."

WHO:n (2014) mukaan Suomessa 7,55, Espanjassa 0,62... Odotan innolla niitä muita lähteitä.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #29

En kai ole väittänyt, että Espanjan alkoholikulutus olisi sijalla 1. Se on suurinta, eli eniten kuluttavien joukossa. Tai ainakin oli vielä hiljattain.

Espanjan alkoholikuolleisuus on vaihdellut, lienee laskussa 2004. "Alcohol-related mortality in Spain was 2.3%"
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19000474

Suomessakin joku asiantuntija väittää 10% kuolevan alkoholiin: "Varovaisestikin arvioiden alkoholi on vähintään osasyynä ainakin joka kymmenenteen suomalaiseen kuolemaan"
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016022521167891_u...

Eli Espanjassakin saatetaan laskea nuo kuolemat vähän eri tavoin..

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen Vastaus kommenttiin #31

"Espanjassa on eniten baareja. Alkoholia saa helposti. Se on ongelma. Kulutus on Euroopan suurinta."

Että näin, sijalla 28. :)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by...

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #33

Jos siellä ei lasketa viiniä tai oluttakaan alkoholijuomaksi, niin toki saadaan helposti puolta pienempi luku ;)

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen Vastaus kommenttiin #36

Yllättävää kylläkin, Espanja on enemmän olutmaa - tässä tuon listan %-osuudet juomaryhmistä olut, viini, väkevät: :)

49.7 20.1 28.2

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #39

Sit siellä ei lasketa oluitakaan alkoholijuomiksi ;)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #31

"En kai ole väittänyt, että Espanjan alkoholikulutus olisi sijalla 1. Se on suurinta, eli eniten kuluttavien joukossa."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Superlatiivi

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #40

Moni voi olla osana suurinta. Vaikka 20 suurinta, yksi niistä. Eli Espanja yksi niistä suurimmista.
Vähä niinku partitiivi.

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #13

Niin, kuinka vähän tai paljon espanjalaiset juo - sitä ei tidä kukaan. Näissä tilastoissahan on kaikki Pohjolan ja Keski-Euroopan juopot mukana. :)

Täällä Bulgariassa litra whiskyä tai vodkaa maksaa alle 8 €, 2 litran pullo olutta lienee noin €uron. Viinistä en tiedä, mutta kyläviini lienee noin 2,5 € litra.
Jos nämä hinnat olisi Suomessa siitä tulisi kyllä suuri ongelma.

Täällä on myös kotipoltto sallittua. Lahjoitin omat viinirypäleeni, joita en jaksanut/ehtinyt syödä, kylän "yhteistynnyriin" Näistä tehdään ensin viiniä ja mäskiin lisätään sokeria ja vettä ja siitä poltetaan sitten viinaa.
Ja tätä tarjoillaan sitten ilmaiseksi kaikille ensi vuoden kylä/sadonkorjuujuhlissa.

Henry

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #5

Ottaako kertomasi laskelmat huomioon että Espanjassa käy noin 60 miljoonaa turistia vuodessa ja voisin lyödä vetoa että melko suuri osa heistä käyttävät alkoholia lähes päivittäin matkansa aikana.

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen Vastaus kommenttiin #5

97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi - eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #5

Näkemyksesi ja uskomuksesi vaikuttavat tosi impivaaralaisilta. Luulenpa, ettet ole kovin pitkiä yhtäjaksoisia aikoja "ulkomailla" oleskellut.

Espanjassa ongelmajuominen ja ongelmajuopuminen on paikallisten asukkaiden keskuudessa perinteisesti ollut niin perin juurin harvinaista, että kun ensimmäiset turistilaumat varsinaisesti alkoivat kansoittaa Etelä-Espanjan rannikkoa, niin siellä vietiin joitakin häiriköitä jopa mielisairaaloihin, koska ei ollut totuttu siihen, että alkoholi voisi aiheuttaa suoranaista pähkähulluutta käyttäytymisessä.

Tuohon yllämainittuun liittyy myös mainitsemasi ehdotus (jos tuossa muodossaan nyt on tottakaan), että päihtyneenä kadulla käveleminen kiellettäisiin. Espanjalaiset kun mieltävät ulospäin näkyvän voimakkaan päihtymisen täysin poikkeavaksi ja tuomittavaksi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö keskiverto espanjalainen edelleenkin voisi ravintolaillallisella juoda puoli pulloa tai pullon viiniä ja kävellä kadulla autolleen ajaakseen kiltisti kotiinsa.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #15

Espanjassa on perinteisesti juotu paljon. Jo 1700-luvulla se oli humalahakuista. Jo Rooman vallan aikana ja sitäkin ennen Kreikan loiston päivinä viini virtasi Etelä-Euroopassa.

Toki nykyään yritetään väittää, että humalajuominen olisi jokin uusi juttu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

"Espanjassa on perinteisesti juotu paljon."

Niinpä. Miksi sitten kirjoitit, että se on lähtenyt käsistä, jos kyseessä on perinteisesti vallinnut olotila?

"Jo 1700-luvulla se oli humalahakuista."

Tilanteesta riippuen se on saattanut olla humalahakuistakin, mutta pikemminkin uskoisin, että tilanteesta riippuen "humalluttavaa" ilman sitä "hakuisuutta".

Espanjalainen mentaliteetti kun ei tarvitse rohkaisua sosiaaliseen kanssakäymiseen. Humaltuminen ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin ongelmajuominen. Humaltuminen voi olla puhtaan positiivinen kokemus niin juojalle itselleen kuin hänen ympäristölleenkin. Ja näin asia korkeamman alkoholikulttuurin maissa yleensä mielletäänkin.

"Toki nykyään yritetään väittää, että humalajuominen olisi jokin uusi juttu."

En ole moiseen väittämään juurikaan törmännyt, mutta oikeastaan tuo sinun käyttämäsi ilmaisu - "lähtenyt käsistä" - viittaa siihen, että olet itse ajatellut tuon suuntaisesti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #5

"alkoholin kulutus on lähtenyt käsistä helpon saatavuuden seurauksena"

Miten voi jokin "lähteä käsistä", kun niin saatavuus kuin käyttäminenkin ovat olleet täysin samanlaista parituhatta vuotta?

"Espanjassa on paikoin suuriakin ongelmia."

Juu, ehkä Torremolinoksessa ja Fuengirolassa ...

"Alkoholia saa helposti. Se on ongelma."

Kenellekään espanjalaiselle ei ole koskaan juolahtanut edes mieleen ajatella sitä ongelmaksi.

"Kulutus on Euroopan suurinta."

Kokonaiskulutus on samoissa lukemissa Suomen kanssa nuppia kohden. Mutta Espanjassa kulutuksesta 90% on ruokailuviiniä.

"Meillä ei ole yhtä paljon juoppoja"

Ehkä absoluuttisesti laskien hiukan vähemmän, koska Espanjassa asuu miltei kymmenen kertaa enemmän ihmisiä. Mutta kuten jo tilastoista pystyy päättelemään, Suomessa jos missä on suhteessa paljon niitä juoppoja, koska alkoholikulutus yltää samoille lukemille kuin sellaisissa maissa, joissa miltei kaikki aikuiset nauttivat sitä parikin kertaa päivässä aterian yhteydessä.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #20

Ei se samanlaista ole ollut. Ennen on juotu paljon ja nyt juodaan vähän enemmän.

"Mutta Espanjassa kulutuksesta 90% on ruokailuviiniä."

Alkoholijuoma on alkoholijuoma.

" maissa, joissa miltei kaikki aikuiset nauttivat sitä parikin kertaa päivässä aterian yhteydessä."

Espanjassa 30% väittää, ettei käytä lainkaan alkoholia. Ehkei ne laske tuota ruokaviiniä alkoholiksi?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #30

"Espanjassa 30% väittää, ettei käytä lainkaan alkoholia. Ehkei ne laske tuota ruokaviiniä alkoholiksi?"

Tuo olettamuksesi muuten lienee totta.

Esimerkiksi Ranskassa oltiin 80-luvulla huolestuneita viinin kulutuksen alenemisesta ja sikäläinen maataloustuottajajärjestö lobbasi voimakkaasti sen puolesta, että viini poistetaan virallisesti alkoholijuomien kategoriasta. Silloin esitettiin myös kommentteja tyyliin: "Mitä tekemistä viinillä on alkoholin kanssa!"

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #32

Ja viiniä kuluu paljon. Mutta sitä ei lasketa? Sama lienee Portugalissa. Tai siellä etelässä yleensäkin..

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #5

Lancetin tutkimuksen mukaan espanjalaisten terveen elämän odotukset saattavat oikeuttaa muita huolettomampaan naukkailuun.Kokonaisuus ratkaisee.
https://www.theguardian.com/world/2013/mar/05/span...

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen

Alkoholilain uudistuksessa on kyse marginaalisesta 0,8 prosenttiyksikön muutoksesta ruokakaupoissa - joissa ON JO limun makuisia alkoholijuomia - myytävien alkoholijuomien maksimivahvuuteen.
97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse LAINKAAN valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi - eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

Kaj Granlund

Juomisen syynä ei ole saatavuus vaan humaltumisen halu. Humaltumisen halu on taas kiinni yksilöstä ja hänen mielentilastaan. Suomi on negatiivinen. Täällä on kaikki päin persettä (ei ainoastaan alkoholipolitiikka). Meillä juoksevat natsit vapaina kaupungilla, fasistit kiusaavat, homofobia vaivaa kaikkia paitsi kirkkoa, väärä media kiihottaa kansaa, oikea media valhtelee, pomo komentelee ja vaimo nalkuttaa.

Me emme ole oppineet ottamaan vastuuta itsestämme emmekä ole itsenäisiä. Me annamme median viedä mielemme alennustilaan, jos ei muuten niin valehtelemalla suoraan silmillemme. Meitä ottaa päähän kun katsomme oman elämämme saippuaoopperaa.

Kuinka usein toimittaja avaa keskustelun A-studiossa tai aamuteeveessä sanoilla: "Eikö ole väärin, että .." tai "Miksi ei .."

Liian monta EI-sanaa, alkaa masentaa ... pitää ottaa ryyppy.

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen

Aivan, kieltolaki ja sitä seuranneet ankeat sotien vuodet tuhosivat vuosikymmeniksi normaalin alkoholjuomista nauttimisen kulttuurin tässä maassa, mutta nyt alkaa olla korkea aika nähdä 4,7%:n "Berliinin muurin" yli ja mennä eteenpäin. :)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kieltolaki_(Suomi)#Seuraukset

Toni Rintala

Heh. Ja vasurit heittelee pommeja, hakkaa poliisia ja muuta jengiä ja polttaa autoja. Lomalla olevat sotilaatkaan eivät enää uskalla asepuvussa iltaisin ulkona liikkua.
Homofobia on suomessa melko vähäistä. Etelämpänä homoja tapetaan päivittäin. Etenkin erään rauhan uskonnon nimissä. Täällä ei taida olla yhtäkään tapausta edes vuoden sisällä? Tuskin edes pahoinpitelyjä.
Meillä on homoja paljon TV:ssä ja ohjelmissa. Melkein joka kolmas näyttelee TV:ssä homoa nykyään.

Mutta muutoin oli tekstisi varsin osuva ;)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Suomi on negatiivinen. Täällä on kaikki päin persettä ..."

Ja sitten ne peijakkaan ulkomaalaisetkin vielä tekevät sellaisia isoja onnellisuustutkimuksia joiden mukaan suomalaiset ovat niin peijakkaan tyytyväisiä elämäänsä (World Happiness Report 2017 sijoitus 5/155). Ja ne ihmisetkin joita näkee, ovat ylipäätään elämäänsä tyytyväisiä.

Lähde: http://worldhappiness.report/

No, tuosta median negatiivisuudesta olen kyllä samaa mieltä. Ilmeisesti se ei kuitenkaan onnistu viemään mieliä kovin yleisesti alennustilaan ja hyvä niin.

Toni Rintala

Oluen kulutus kasvaa Espanjassa
http://fuengirola.fi/?q=uutiset/oluen-kulutus-kasv...

Tämäkin varmaan suomalaisten vika, kun yhä useampi suomalainen on muuttanut sinne ;)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomalaisten oluen kulutus henkeä kohden on tuon linkkaamasi tilaston mukaan yli kaksinkertainen espanjalaisten vastaavaan, joten se ei ainakaan puolla näkemystä siitä, että oluen juonnin määrä olisi riippuvainen sen saatavuudesta. Oluen kohdalla muuten tuollaiset vuosittaiset vaihtelut ovat yleensä suoraan yhdistettävissä kyseisen vuoden kesäajan keskimääräiseen lämpötilaan. Suomessakin menee panimoteollisuudella hyvin hellekesinä ja sateisina kesinä puolestaan se on riutumassa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Keskiajalla rivisotilaan olutannos oli 4 litraa päivässä. Muuten olutta meni n. 1,5 litraa päivässä per nuppi. Aika harva tuollaiseen kykenee nykyään.

Aivan turhaa keskustella jostain prosenttirajoista. Ei-alkoholistisesti juova henkilö ei takuuvarmasti juo tippaakaan enempää, vaikka väkeviä saisi lähikaupasta heti sen avauduttua arkena kello seitsemän.

Etiologisesti amerikkalaisen tutkimuksen ja tautiluokituksen (samoin kun ruotsalaisen) mukaan alkoholismin syinä ovat perimä ja ympäristö. Juomalla siihen ei sairastuta.

Toni Rintala

"syinä ovat perimä ja ympäristö. Juomalla siihen ei sairastuta"

Tästä olen kyllä vahvasti eri mieltä. Juominen aiheuttaa riippuvuutta. Kun juo useammin ja enemmän, siihen jää koukkuun. Kehittyy psyykkinen riippuvuus. Ihan kuten kahvi tai tupakka. Ei niidenkään käyttöön synnytä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #46

Kaikin mokomin, mielipiteitä saa olla, mutta ne pitää perustella, jos esittää ne väitteen muodossa. Tutkimustulokset ympäri maailman osoittavat kuitenkin muuta kuin mitä väität.

"Alcohol use disorder is a chronic illness with a multifactorial etiology, combining several components, genetic as well as social, psychological, and environmental. [2] [9] In this regard, it is similar to other medical illnesses, such as asthma, hyperlipidemia, and type 2 diabetes, in which there are multiple causative factors and for which the optimal treatment combines both biomedical (usually pharmacologic) and psychosocial treatments. [10]"

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #47

Aika lailla samaahan tuossa oli. Juominen itsessään on yksi (suuri) syy. Niin ainakin väittää Duodecim, Terveyskirjasto ja moni muu.

Terveyskirjasto: "Alkoholismi on krooninen sairaus, jossa mieli ja elimistö tulee riippuvaiseksi alkoholin saamisesta."

Miesklinikka: "Alkoholismi on tila, jossa alkoholiin on jo päässyt kehittymään riippuvuus."

Päihdelinkki: "Alkoholilla on humalluttavan vaikutuksensa ohella psyykkisiä vaikutuksia, jotka koetaan mielihyvää tuottavina ja joiden takia käyttäjä on taipuvainen nauttimaan sitä toistuvasti. Nämä ns. vahvistavat vaikutukset voivat johtaa aivojen mielihyväjärjestelmien kautta yhä suurenevien alkoholimäärien nauttimiseen ja alkoholiaddiktion tai -riippuvuuden kehittymiseen."

Miesklinikka: "alkoholisti aloittaa juomisen.. ..ja tulee nopeasti riippuvaiseksi"

Eli ensin juodaan ja sitten tullaan alkoholisteiksi! Juomalla sairastutaan! Eri mieltä toki saa olla.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #48

Kauan kesti sinulla löytää nuo vanhat suomalaiset selitykset. Luehan nyt ihan hitaasti se englanniksi laittamani teksti.

Hoitotulokset esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välillä ovat hyvin suuret Ruotsin eduksi. Suurin syy löytyy tautiluokituksesta ja siitä johtuvasta hoitotavasta. Suomessa alkoholisti luokitellaan mielenterveyshäiriöiseksi, Ruotsissa ei. Siellä hoidetaan myös läheiset, Suomessa annetaan Diapamia.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #49

Löysin ne muutamassa minuutissa ;)

"Jos kuka tahansa laitettaisiin autiolle saarelle, jossa olisi tarjolla vain alkoholia, riippuvuus syntyisi varmasti, kertoo päihdelääketieteen professori Hannu Alho Biomedicumista."
https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/tunni...

Onko meidän professorit jotenkin väärin koulutettuja?
Siitä olen samaa mieltä, että sitä voisi hoitaa paremminkin.. melkein mitä tahansa ongelmaa voisi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #51

Suomessa hoitohenkilökunta, lääkärit mukaan lukien, eivät ymmärrä alkoholismista yhtään mitään. Sitä "hoidetaan" toisilla päihteillä ja "mielenterveystyöllä".

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #54

En ymmärrä. Ulkomaillahan he käyvät opiskelemassa aihetta. Käyvätkö väärissä maissa?
Ja ulkomaisissa julkaisuissa julkaistaan heidän kirjoituksiaankin. Silti ulkomailla on aina kaikki paremmin?

Vastahan tuo professori Alho oli Uppsalassa seminaarissa (2015) aiheesta opiskelemassa.. nyt siis väität, että hän oppi jotenkin väärin ruotsalaisen erinomaisuuden?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #55

Ensinnäkin lääkärikoulutus spesialiteetteineen vaihtelee hyvin paljon maittain. Suomalaiset lääkärit pääsevät julkaisemaan hyvin vähän arvostetuissa ulkomaisissa julkaisuissa juuri alkoholismista, koska hoitotuloksia ei ole. Alkoholismin "hoito" Suomessa on rinnasteinen mielenterveystyöhön, jonka kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Aivan toisenlaisen lähestymistavan tuloksista voit lukea täältä:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/64473-alkoholisti...

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #56

Kiitos. Tuo Minnesota on jo käytössä Suomessa monessa paikassa.

Tuossa puhuttiin noin 66% tuloksista ja 20% retkahti juomaan hoidosta huolimatta jo ekan vuoden aikana ;)
Sinä mainostit 90% tuloksista? Missäs ne on?

90% oli vain niillä, jotka jaksoivat määrätietoisesti loppuun saakka, siis retkahtamatta hoidon aikana. Voisin kuvitella, että mikä tahansa hoito antaa samat tulokset.

"Minnesota-menetelmä perustuu ajatukseen alkoholismista sairautena. Sairaus ei ole kenenkään syy, Kukkonen kirjoittaa, mutta siitä toipuminen on alkoholistin vastuulla."

Näinhän juuri yllä yritin kertoa. Alkoholismi johtuu juomisesta, eikä se ole mikään geneettinen sairaus. Siitä voi parantua kuka tahansa. Aivan kuten kuka tahansa voi alkoholistiksi päätyä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #57

Et ilmeisesti ymmärrä englantia? Taudin etiologia on selitetty lainaamassani tekstissä. Siis perimä ja ympäristö. Perimän osuudeksi päätyy noin 50%, muut faktorit selittävät loput.

En jatka keskustelua, koska se on kanssasi täysin hyödytöntä. Et ymmärtänyt lukemaasi edes suomeksi.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #58

Siis annoit yhden "tutkimuksen" jonka tuloksiin pitäisi uskoa totuutena?? Ja vaikka 100 professoria olisi eri mieltä, et hyväksy heidän mielipidettään?
Ymmärrän kyllä englantia.

Ja ymmärrän kyllä, että jotkut väittää jopa 50% altistumisriskistä olevan geeneissä. Se kuulostaa ihan ok. Mutta ne geenit ei silti niistä alkoholistia tee! Alkoholismi syntyy juomisesta, geenit vain antavat taipumuksia alkoholisoitumiseen.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #58

"it is more likely that the relevant genes influence a range of genetically influenced intermediate characteristics subsequently affect the risk for heavier drinking and alcohol-related life problems."
Each of these endophenotypes is likely to reflect the actions of multiple genes and to relate to both genetic and environmental influences.
A range of endophenotypes have been described as potential contributors towards the risk of alcoholism.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2442454/

Eli ne geenit ei aiheuta alkoholismia. Ne vaan kasvattaa riskiä sairastua.
Eli juuri samaa mitä olen koko ajan sanonut. Et vain halua ymmärtää.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #47

Tämä on tietysti vain jonkun toimittajan kooste?

"Kenestä tahansa voi tulla alkoholiriippuvainen, koska riippuvuuden kehittyminen vaatii vain altistumista alkoholille."
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/01/27/mita-alko...

Toki ympäristöllä ja perimälläkin on osuutensa, niin kuin niillä on osuutensa lähes kaikessa!

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #50

Luepa nyt tuo edellinen postaukseni. Suomessa ongelmaa ei ymmärretä, hoitotuloksia ei oikeastaan ole tai ne ovat luokkaa 2% raitistuu. Ruotsissa hoitotulokset ovat 90%:n tasolla.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #52

Sama koulutus kai meidänkin lääkäreillä on? Miksi eivät ymmärrä? Siellä ruotsissahan meidän asiantuntijat käy opiskelemassa?

Aikamoinen väite, että 90% alkoholisteista paranee Ruotsissa ;)
Lähde?

Aikoinaan uutisoitiin, että D-vitamiinilla kaikkoaa selkäkivut. Sekin oli vähän väritetty uutinen..

Toimituksen poiminnat