Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Sukupuolten suhteet syynissä

Oaktsam våldtäkt on uusi raiskauksen muoto, jota ollaan lisäämässä Ruotsin lainsäädäntöön (www.regeringen.se) ja samassa ehdotuksessa määritellään myös millä menettelyllä suojaudutaan raiskaussyytteeltä ja vahvistetaan lasten suoja.

Ehdotuksen mukaan sukupuolisuhteet ovat jatkossa sallittuja vain, jos kohdehenkilö (siis kumpi) nimenomaan on sanonut hyväksyvänsä sen. Lakiehdotus jättää mainitsematta minkälaista näyttöä hyväksynnälle tarvitaan, mutta kahden todistajan allekirjoittama kirjallinen sopimus lienee ainoa, joka oikeudessa pätee. Lakiehdotus jättää myös mainitsematta sen, saako katua kesken aktin kun orgasmi jäi tulematta.

Ruotsin rikoslakiin esitetään lisättäväksi käsite "oaktsam våldtäkt", joka siis suomennettuna olisi "huolimaton tai arvostelukyvytön raiskaus". Tosin voisi kysyä, mitä tarkoittaa "aktsam våldtäkt"?

Ruotsin tapauksessa lakimuutos tuskin muuttaa mitään käytännössä. Siellä poliisi jättää joka päivä 19 ilmoitetusta raiskauksesta 13 tapausta tutkimatta.  Oikeudessa raiskaajille riittää, kun he sanovat tulevansa toisesta maasta eivätkä ymmärtäneet maan tapoja ja lisäksi ilmoittavat olevansa alle 18 vuotiaita. Rangaistus (jos sellaista yleensäkään annetaan) on korkeintaan 30 päivää yhteiskuntapalvelua.

Ehdotusta voi toki äimistellä, mutta radikaali muutos sukupuolten välisiin suhteisiin on ehdolla myös Suomeen.

Eräs kansanedustaja on ehdottanut kolmannen sukupuolen käyttöönottamista. Ongelmaksi muodostunee vielä tänään se, että sukupuolet määräytyvät X/X ja X/Y sukupuolikromosomeilla, joihin ei lainsäädännöllä voida vaikuttaa. Se että joku ei halua olla mies eikä nainen ei tee hänestä kaksineuvoista selkärangatonta muuten kuin arkikielessä.

Opetushallitus on laatinut oppaan, jossa annetaan ehdotuksia, miten sukupuolten tasa-arvoa voidaan lisätä opetuksessa ja siinä esitetään, että lapsia tulee puhutella nimillä, ei joukkona ”tytöt” ja ”pojat (hs.fi). Jos siis koulua oletetaan tällä muutettavan sukupuolineutraaliksi, sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset jäävät tunnistamatta ja käsittelemättä - ehkä se onkin Opetushallituksen tavoite.

Olemme kuunnelleet #metoo-paasausta #etoomiseen asti, mutta selvää on, että kynnys koskettaa toista ihmistä nousee. Hieman vainoharhaisena ihmettelen, miten uuden ajan Suomessa mennään ravintola- tai lavatansseihin ja missä #etoomisen raja siellä otetaan esiin. Pitääkö portsarin jakaa illalliskortin sijaan fyysisen koskettamisen suostumuslomake, joka on allekirjoitettava ja ripustettava kaulaan? Onko oltava eriväriset kortit sen mukaan kuinka lähellä vastapuolta saa tanssia?

Ruotsissa on ehdotettu ranneketta, jolla viestitetään raiskaajille ja häiriköille, että minua ei saa koskea.

Miten minun pitäisi suhtautua lentokenttien turvatarkastusten kopelointeihin. Schipholin kentällä minulta riisuttiin 2015 vuonna kaikki paitsi kalsarit ja paita, jonka jälkeen vielä kopeloitiin. Minua asia ei häiritse, koska huumori ja hyvä nauru kulkee minun arvoasteikossa #metoo-paasauksen edellä, mutta maailmassa on muita, jotka reagoivat toisin. Mitenköhän keski-ikäinen ja hyvin pukeutunut kukkahattutäti olisi kokenut tilanteen seistessään pikkupöksyissä ja rintsikoissa satojen ohikulkijoiden "ihailtavana"?

#etooko? Ei minua, koska tämä on kansamme yhteinen tahtotila ja kansa on puhunut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Niin ne ajat muuttuvat. Penskana luin ja ihailinkin Peppi Pitkätossua. Nyt Peppi on joutunut sensuurin kouriin. Poikavuosilta muista ruotsalaiset tytöt hyväntuulisina, huumorintajuisina ja vähän kevytmielisinäkin. Nyt .... no jääköön sanomatta. Pitää muistella vain sitä kultaista nuoruutta.

Kaj Granlund

Niin käy meille kaikille. Täytyy vaan tuijottaa historiaan ja elää siinä kuvitelmassa, että se joskus palaa takaisin.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Dagens Nyheter kirjoitti jokin aika sitten että jotkut varakkaat miehet ovat saaneet uhkauskirjeitä.

On syytä olla valmis paperi taskussa johon nimet alle, mutta mistä todistajat?

Toimituksen poiminnat