Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Kolmas sukupuoli - enkelikö

  • SVT TextiTV 18.1.2017
    SVT TextiTV 18.1.2017

Ruotsin lainsäädäntö puuhaa jo kolmatta sukupuolta ja mitä isot edellä, sitä Suomi perässä. Näin on aina ollut ja näin tulee aina olemaan.

Luonnossa kahden sukupuolen tehtävänä on varmistaa geneettinen variaatio, jolloin uroksen ja naaraan pariutumisessa jälkeläiselle valikoituneet ominaisuudet aikaansaavat vanhemmistaan poikkeavia yksilöitä.

Kaikki nisäkkäät ovat heterogameettisia, eli niillä on kaksi sukupuolikromosomia. Ihmisen kromosomit koostuvat 23 kromosomiparista, joista yksi pari on sukupuolikromosomeja. Äidillä on aina X/X-pari ja isällä X/Y-pari. Isältä peritty kromosomivaihtoehto määrää sen tuleeko jälkeläisestä mies (X/Y) vai nainen (X/X).

Miten se kolmas sukupuoli muodostuu? Syntyykö se mahdollisesti siten, että mies pariutuu naaraspuoleisen linnun kanssa, jolloin molemmilla on X/Y-pari ja lopputuloksena voisi olla vaihtoehdot X/X, X/Y (Y/X) tai Y/Y?

Näinkö enkelit syntyvät?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Ruotsalaisten huippuunsa viritetty hurskaus ennakoi jo maan päällä sitä, mikä meille muille tapahtuu vasta tuonpuoleisessa. Jeesus sanoi asiasta näin: ”Ei ylösnousemuksessa oteta vaimoa eikä mennä vaimoksi. Ylösnousseet ovat kuin enkelit taivaassa” (Matt. 22:30).

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kannatan perustuslakituomioistuinta.Ideologeista riippumaton taho ratkaiskoon asian aivan kuten Saksassa.

Kaj Granlund

Olisihan se hienoa, jos jokainen saisi määritellä itselleen haluamansa biologiset ominaisuudet.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Pari kommenttia näin alkuun...

Nisäkkäiden sukupuolijärjestelmä perustuu XX- ja XY-kromosomistoon, muutta silti esimerkiksi täplähyeenanaaraalle voi kasvaa uroksen sukuelimet. Ihmisissäkin on XX-miehiä ja XY-naisia, joskin ne ovat suhteellisen harvinaisia poikkeamia. Kaiken kaikkiaan mieheksi ja naiseksi kehittyminen on paljon monimutkaisempi asia kuin pelkkä XX ja XY. Lisäksi ihmisillä on paljon muitakin yhdistelmiä kuin XX ja XY, joista osa on kuitenkin lisääntymiskykyisiä. Lisää asiasta voi lukea mm. täältä:

http://anukatariina2.blogspot.fi/2017/10/mita-tark...

Toinen asia on se, että juridisesta sukupuolesta puhuttaessa on kyse oikeudesta elää oman sukupuolikokemuksen mukaisesti, mikä vain ei ole kaikilla sama kuin mitä jalkojen väliin katsomalla voisi arvata. Tällaisia ihmisiä on aina ollut ja monissa muinaisissa ja kaukaisissakin kulttuureissa heillä on ollut arvostettu asema yhteiskunnassa. Ja juuri tästä on kyse: Oikeuksista laajalle kirjolle ihmisiä, jotka eivät koe olevansa miehiä eikä naisia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tämä on usein toistuva blogien aihe. Ihmiset, jotka eivät juuri ymmärrä geenibiologiaa päätyvät esittämään väitteitä geenibiologiasta. Lopulta väitteen esittäjä ei kuitenkaan peräänny edes sen jälkeen, kun estetyt yksinkertaistetut väitteet romutetaan oikeilla faktoilla.

Pienen palan ihmisen sukupuolirakenteen monimuotoisuudesta saat tutustumalla aiheeseen. Lue vaikkapa Suomen kuvalehden juttu aiheesta:
https://suomenkuvalehti.fi/tarinoitatieteesta/suku...

Jutussa viitataan paljon laajemmin asiaan uppoutuvaan Hesarin juttuun, joka tosin nyt näyttää vaativan kirjautumisen.

Jos aihe edelleen jaksaa kiinnostaa, lukiotasollakin opetetaan sukupuolista enemmän kuin blogisti näyttää ymmärtävän:
"Suomessa syntyy vuosittain noin 5-10 intersukupuolista lasta. Perinteisesti näiden lasten sukupuolielimiä on leikattu aivan pieninä jommaksikummaksi. Useimmiten muutos on tehty tytöksi, sillä se on huomattavasti helpompaa kuin peniksen rakentaminen. On katsottu, että lapsen sosiaalistuminen ”omaan sukupuoleen” on helpompaa, kun leikkaus tehdään varhain. Sukupuoli on kuitenkin ennen kaikkea aivoissa eikä jalkojen välissä, ja siksi olisikin tärkeää pidättäytyä leikkauksista niin kauan kunnes lapsi itse osaa kertoa, onko hän tyttö vai poika."
https://peda.net/siikalatva/siikalatvan-lukio/oppi...

Luin noin vuosi sitten jutun, joka oli peräisin ranskalaisesta tiedelehdestä. Siinä kerrottiin monikansallisen perinnöllisyystutkijaryhmän pystyneen eristämään 23 erilaista sukupuolikombinaatiota. Valitettavasti en löydä linkkiä artikkeliin.

Varsinaiseen kysymykseesi: Jos on pakko tehdä jako kolmeen, kolmas sukupuoli voisi olla intersukupuoliset tai laveammin muun sukupuoliset, mutta biologian puolella tämä joukko jakautuu useisiin erilaisiin variaatioihin sukupuolisuudesta.

Transsukupuoliset jakautuvat useinmiten esittämäsi alkuperäisen kaksijaon mukaisesti: miehiin ja naisiin. Transsukupuoliset jakautuvat pääsääntöisesti näihin kahteen ryhmään sukupuolikokemuksensa, eivät biologian mukaan. Mikään ei tietenkään estä transsukupuolista kokemasta itseään muun sukupuoliseksi.

Kaj Granlund

Hienoa että jaksat purkaa auki tuon asian. Luin linkkisi takana olevan jutun. Se on hyvä ja perusteellinen, mutta niin laajana en laittaisi asiaa tälle palstalle.

Kun kirjoitan blogeja, pyrin yksinkertaistamaan ja keventämään (enkelit) asiat niin, että ihmiset jaksavat lukea ja mitä parempi, ottamaan kantaa. Kannanotot ovat keskustelua, joka kehittää meidän maailmankuvaamme, jos olemme avoimia.

Perimmäinen kysymykseni oli, että luonnossa ... jne. Tosin, kuten sanoit, mikään ei ole luonnossakaan täydellistä, vaan evoluutio tekee kokeita myös ihmisellä. Siksi poikkeuksia syntyy oikeassa elämässä, mutta nisäkkäiden sukupuolet ovat tässä muodossaan osoittautuneet ainoaksi elinkelpoisiksi malliksi. Siihen eivät korvien välit auta.

Aivan eri kysymys on yksilön oikeus kokea olevansa jotakin, mikä ei välttämättä täsmää ilmiasun kanssa. Se ei liity sukupuoleen vaan, kuten sanoit, aivoihin. Siinä tulemme kuitenkin alueelle, joka ei ole yksiselitteinen.

Sen huomaa jo näistä kommenteista!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hyvin harvan ihmisen sukupuolta on koskaan varmistettu geeneistä. Niinpä olemme pääasiassa yksinomaan ulkoisilta tunnusmerkeiltämme näyttäneet syntymähetkellä kätilön silmin sellaisilta kuin, mitä väestörekisteriin on kirjattu.

Aivomme mukautuvat selittäjään aktiivisesti. Suuri osa ihmisistä tyytyy määritykseen. Niinpä emme voikaan varmasti todeta, kuinka suuri poikkeamien kokonaismäärä todellisuudessa on ja kuinka suuri prosentti väestöstämme kuuluisi tuohon joukkoon, joka ei ole yksiselitteinen.

Thaimaassa, jossa on suvaitsevaisuutta ja kunnioitustakin transsukupuolisuutta kohtaan, joukon on arvioitu olevan 1,14-4% koko väestöstä.

Kaj Granlund Vastaus kommenttiin #10

Thaimaassa, jossa on suvaitsevaisuutta ... Mitä tuo tarkoittaa? Eihän tässä ole kyse suvaitsevaisuudesta, vaan siitä yksinkertaisesta asiasta, että luonnossa ja luonnollisissa oloissa (ei esim. kloonaus) tarvitaan lisääntymiseen nuo kaksi osapuolta. Jos ne sitten tuntevat olevansa mitä milloinkin, niin se ei mutta asiaa huonommaksi taikka paremmaksi. Onni syntyy lopulta vain aivoissamme.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #11

Thaimaassa transsukupuolisuutta suvaitaan ja sitä arvostetaan. Sellaisissa olosuhteissa transsukupuolisuutta esiintyy enemmän.

Koska sukupuoli ei siis ole geenejä, vaan sukupuolikäsityksemme muodostuu geenien ja tunteiden sekoituksena, silloin ympäristön suvaitsevaisuudella on iso merkitys.

Populaation kannalta on merkityksetöntä, lisääntyykö tuo muutaman prosentin kokoinen ihmisjoukko luonnollisesti vai ei. Lisääntymistä ei tähän kokemuspohjaiseen sukupuolisuuden määrittämiseen tarvitse liittää. Ei myöskään lisääntymiskyvyttömyyttä tulisi samasta syystä vaatia.

Kaj Granlund Vastaus kommenttiin #12

Ei kannata jatkaa, mutta toivotan hyvää talven jatkoa ja palataan taas toisen aiheen tiimoilta.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ajattele asiaa vaikka maalaisjärjellä. Esimerkiksi hevosen kolmelle eri sukupuolelle on omat nimensä: ori, tamma ja ruuna.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Niitäkin on oikeasti viisi (joista yksi jakautuu kolmeen alaryhmään):
Ori:
Poikahevonen
Tamma:
Tyttöhevonen
Ruuna:
Poikahevonen, jolta on leikattu kivekset
Pietturi:
Yleisnimitys kiveksettömälle, yksikiveksiselle tai piilokiveksiselle oriille
Ruunatamma:
"Leikattu" tamma

Näistä tietenkään nuo ruuna ja ruunatamma eivät ole luonnollisia sukupuolia. Ne on ihmisen aikaansaannoksia. Sikäli tuo kolmijako voisi siis olla Ori-Tamma-Pietturi.

Tuo piilokiveksinen pietturi on muuten kuulemma vaativa kuohittava, se kun tuo piilokives voi olla toisinaan myös munasarja.

Toimituksen poiminnat