Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

SS joukkojen varustajat

  • SS joukkojen varustajat

Kun Suomea vaaditaan tutkimaan juutalaisvainoja, niin kohtuudella pitäisi vaatia Ruotsilta selvitys maan vaikutuksesta maailmansotaan. 1930 - 1940-luvuilla SKF valmisti 80 % maailmassa myytävistä kuulalaakereista ja niiden tuotannosta meni 60 % Natsi-Saksan varusteluun. Ilman kuulalaakereita ei pyöri yksikään kone, vaan niitä tarvittiin tankkeihin, moottoripyöriin, autoihin ja lentokoneisiin.

SKF:n yhteistyö meni jopa niin pitkälle, että Schweinfurtin tehdas perustettiin noina aikoina. Taustavaikuttajina oli luonnollisesti Wall..

Boforsin merkityksestä Natsi-Saksan varusteluun voidaan vain arvailla .. No se rahasta ja puolueettomuudesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Stalinin Neuvostoliittokin möi Natsi-Saksaan polttoaineita, viljaa ja sun muuta vielä 1941 alkuvuoden aikana.

Epäilys suomalisisten osallistumisesta juutalaisvainoihin on heitetty nyt ilmaan kotimaisin voimin, mutta tuskin tähän selvyyttä tullaan saamaan puolesta tai vastaan nyt 76 vuotta myöhemmin.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Ruotsalaiset kuulalaakerit auttoivat kesän -44 viimeisissä puolustustaisteluissa.

Ruotsilla ei ole mitään syytä hävetä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Boforsin it-tykit taisivat olla vakiovaruste myös Liittoutuneiden sotalaivoissa, niitä tuotettiin massoittain eikä taidettu paljoa välittää patenteista eikä mallisuojista.

Liekö tämän ansiota, että Ruotsi, vieläpä 2. maailmansodalta säästyneenä maana, sai kuitenkin sodan jälkeen Marshall-apua, toisin kuin Suomi, joka ei voinut ottaa sitä vastaan, jotta ei herättäisi Neuvostoliiton epäluuloja.

Mitä kaikkea Ruotsista Saksaan laivatusta rautamalmista valmistettiinkaan, siitä ruotsalaiset pysyttelevät edelleenkin mahdollisimman hiljaa.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

SKF oli jo 1920-luvun lopussa hankkinut 7 kuulalaakeritehdasta Saksassa. Tuotanto keskitettiin Schweinfurtiin ja Cannstadtiin. Toiminta harjoitettiin nimellä Vereinigte Kugellagerfabriken A.G.Saksan pääkonttori siirtyi myös Schweinfurtiin 1930-luvulla. SKF.llä oli toisen maailmansodan aikana tuotantoa ympäri maailman ja myös Yhdysvalloissa. Schweinfurt pommitteen raskaasti Operaatio Pointblankin aikana 7. Elokuuta 1943 kun Yhdysvaltain Eight Airforce lähetti 361 B-17 pommikonetta hyökkäykseen. Tappiot olivat raskaat koska he joutuivat lentämään Saksan yllä ilman saattohävittäjiä.
Rautamalmin vienti tehtiin länsiliittoutuneiden hiljaisella myöntymisellä mm Winston Churchill oli kommentoinut asian näin: " Emme halua lisää uhreja" tarkoittaen että hän tiesi että jos he pakottavat tavalla tai toisella Ruotsin lopettamaan malmin viennin Saksaa miehittää Ruotsin ja ottavat malmin väkivalloin. Ruotsi suostui viemään määrältään mitä Saksa halusi mutta oli salaa sopinut liittoutuneiden kanssa että viedään pitoisuudeltaan huonompaa malmia jos kun Saksan vaatimukset nousivat.

IT-tykit valmistettiin lisenssillä Yhdysvalloissa ka useimmissa muissa maissa mutta piraattikopioita valmistettiin myös monissa maissa. Boforsin tykkejä olivat käytössä kaikilla rintamilla toisessa maailmansodassa.

Kaj Granlund

Tiettävästi Iso-Britannia uhkasi pommittaa Kirunan kaivoskaupunkia sodan loppupuolelle ellei Ruotsi lopettaisi malmin toimittamisen Saksalle.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kuulalaakereitten merkitys aseissa ilmenee mm. Sturmgeschütz III -rynnäkkötykin suunnittelun taustassa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sturmgesch%C3%BCtz_III

Toimituksen poiminnat