Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Poliisilla on muutakin tekemistä

  • Pitäisikö pelätä
    Pitäisikö pelätä

Poliisi viestittää selvästi, että on kahdenlaisia rikoksia. Niitä joita tutkitaan ja niitä, joita ei tutkita.

Julkisuudessa poliisi vetoaa taloudellisten resurssien ja henkilökunnan puutteeseen, mutta taustalla lienee se yksinkertainen asia, että oikeuslaitoksemme on Niinistön kauniista puheista huolimatta jakanut ihmiset (rikoksentekijät) muutamaan ryhmään.

Selvää on, että valtio aina varmistaa omansa. Yhtään verorikosta ei jätetä tutkimatta ja rangaistukset ovat kaikkivaltiaan valtiovallan oikeuskäsityksen mukaisia. Virkamiehen subjektiivinen oikeus on aina suojattu. Sen takaa viimeistään Korkein Oikeus, joka vielä toimii tsaarinaikaisen tehtäväkuvauksen mukaisesti. Suomen senaatin oikeusosasto oli siis alkujaan perustettu suojaamaan virkakuntaa ja siitä tehtiin 1918 Korkein oikeus.

Maahantunkeilijalla on toisin kuin kantasuomalaisella oikeus saada paha katse, "rasistinen puhe" tai töykeä käytös rikostutkintaan ja se johtaa lähes poikkeuksetta kantasuomalaisen saamaan tuomioon. Siihen riittää kohdehenkilön subjektiivinen käsitys tapahtuneesta rikoksesta. Minulla on kantasuomalaisena edessäni poliisilta tullut tieto, jonka mukaan muutaman henkilön minusta kahden vuoden ajan lehdistössä kirjoittamia herjauksia ja valheellisia syytöksiä ei tutkita, koska ne ovat vain jonkun toisen mielipiteitä minusta.

Joitakin vuosia sitten tuttavani ilmoitti poliisille, että häntä kohti ammuttiin toistuvasti aseilla hänen ollessa marjametsässä. Poliisi totesit: "Etteivät puutu maaseudun hirvimiesten välisiin riitoihin.".

Varkaudesta ja ilkivallasta annetut rangaistukset ovat .. arvasit oikein. Ei edes tutkita. Varkaus tutkitaan vasta, kun varkauden kohde yritää väkivaltaa käyttäen suojella omaisuuttaan ja silloinkin tuomitaan .. arvasit väärin. Tuomitaan varkauden kohteena oleva henkilö.

En syytä poliisia asiassa. He saavat ohjeistuksensa ylhäältä. Poliisin käytös on aina ollut asiallista ja kun minua on rangaistu, minussa on myös ollut syy.

Järjestelmämme mätänee kuitenkin hitaasti sisältäpäin. En jaksa olla huolestunut, mutta jään hymyssä suin odottamaan sitä aikaa, jolloin ihmiset huutavat: "Miksi kukaan ei tee (tehnyt) asialle mitään".

Uskon, että juna kääntyy tässäkin asiassa kuin vihreiden ydinvoiman vastustus. Siperia opettaa kun pakkanen paukkuu ja tuuli tyyntyy.

JK. Jos #metoo #etoo, niin lue tämä juttu. Se pelasti eilisen päiväni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Poliisin aika menee kannabiksen käyttäjien jahtaamiseen. Uhrittomia rikoksia on helpompi hoitaa.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Poliisien määrä ei ole merkittävästi vähentynyt kahdenkymmenen vuoden aikana. Sen sijaan poliisilta on jäänyt merkittävästi pois tehtäviä. Näitä ovat ainakin mm. ajokorttiasiat, autojen rekisteröinti ja nimismiehiltä muutamia tehtäviä. Ennen maaseudulla nimismies katsasti palavien nesteiden ja kaasujen varastot. Nyt sen tekee TUKES. Sotilaspassi piti käydä nimismiehellä leimauttamassa, kun pääsi pois armeijasta jne. Onkohan sellaistakaan enää?

Myös atk on helpottanut poliisin työtä. Samanlaisia lomakkeita voidaan tulostaa helposti, eikä kuulustelupöytäkirjoja naputeta kaksisormijärjestelmällä. Passien haku sujuu verkossa ja niitä ei enää noudeta nimismiehen kansliasta. Tämmöiset tehtävien vähentymiset unohtuvat helposti.

Kaj Granlund

Hyvä huomio! Harvemmin tulemme ajatelleeksi sitä, että poliisin työ on muuttunut ja selityksiä pitäisi hakea muualta.

Toisaalta poliiseilla lienee sama ongelma kuin julkisella terveydenhuollolla. Aika menee erilaisten papereiden ja raporttien täyttämiseen ja kenttätyölle jää vähemmän aikaa.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Yksi asia mikä saattaa vaikuttaa on asemien sulkeminen ja asemien toiminnan supistaminen. Kenttätyötä tekevien partioiden ajasta merkittävä osa taitaa olla autolla ajelua joko tapahtumapaikalle tai "asiakkaan" siirtoa päivystävälle asemalle.

Myös poliisin tehtävät ja toimintatapa ovat jossain määrin muuttuneet. Yleisen syytteen alaisten rikosten määrä on kasvanut ja tämä luo tietenkin näihin asioihin lisää paperi- ja tutkintatyötä. Luultavasti myös kirjauksiin ja paperitöihin menevä aika on lisääntynyt kun tieto toiminnasta ja tapahtummasta pitää kirjata tarkemmin ja laadukkaammin. Tietysti atk:n ja ohjelmistojen kehittäminen on tätä helpottanut.

Mutta totuushan on että poliisien tutkinta-ajat ja oikeuslaitoksen käsittelyajat ovat nousemassa liian pitkiksi. Molemmat ovat ruuhkautuneita.

Toimituksen poiminnat