Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Tuomiopäivä tulee taas kerran

  • Ilmaston vuoristorata
    Ilmaston vuoristorata

Olen elämäni aikana kuullut ennustuksia tuomiopäivistä ja löytyypä jopa niitä, joille on annettu päivä ja kellonaika. Yksikään näistä ei ole toteutunut.

Voimakkaat ilmastonmutokset kuuluvat Telluksen historiaan ja monet ovat merkittävästi vaikuttaneet evoluution kulkuun. Jääkaudet alkoivat 1,6 miljoonaa vuotta sitten ja hieman riippuen käytetyistä määritelmistä, niitä on ollut viisi tai kuusi. Jääkausien väliset lämpimät ajanjaksot kestivät yleensä 10.000 – 15.000 vuotta.

Jääkausi alkaa hitaasti ja sen tuloa on vaikeata ennustaa. Yleensä sanomme, että edellinen jääkausi alkoi noin 80 000 vuotta sitten ja 76 000 vuotta sitten se saavutti Keski-Suomen. Silloin jää peitti Kristiinankaupungissa sijaitsevan Susiluolan, joka lienee ainoa mannerjään peittämä paikka Fennoskandiassa, josta on löydetty ihmistoiminnan jälkiä ajanjaksolta ennen jäätiköitymistä.

Aikana 40 000 - 30 000 vuotta sitten tuli nk. interstadiaali, jolloin jääpeite suli ja Suomi oli 32 000 vuotta sitten jäästä vapaa. Kylmä tundra ulottui koko Pohjolan yli ja Suomessa jäävapaa aika päättyi 22 500 vuotta sitten. Alkoi uusi kylmä jakso, jona aikana jääpeite kasvoi 100 metriä vuodessa ja kylmintä oli 18 000 vuotta sitten, jolloin jääpeite ulottui nykyiseen Saksaan asti.

Jääkausien aikana jää sitoi vettä ja merenpinta oli n. 120 metriä alempana kuin tänään. Jääkausi sai nopean lopun ja sen seurauksena luonto ei sopeutunut muutokseen, vaan suuri joukko lajeja menehtyi. Tuli jääkauden jälkeisen ajan lämpimin ajanjakso. Tammi kasvoi Rovaniemen korkeudella ja pähkinäpensas Saariselällä. Jäät sulivat ja professori Anders Häggblom löysi Huippuvuorilta 10 000 vuotta vanhan rantaviivan, joka oli 100 metriä nykyisen merenpinnan yläpuolella.

Madre de Dioksen saaresta Chilestä, löytyy luola, jonka suu on 10 metriä merenpinnan ylöpuolella ja luolasta löytyy jopa 30 pitkän sinivalaan luut! Luulöytöjen perusteella tiedetään, että grönlanninhylje esiintyi viime jääkauden jälkeisenä aikana, 5 900–2 800 vuotta sitten yleisesti myös Itämerellä. Grönlanninhylje ei osaa pitää auki hengitysaukkoja jäässä, joten ilmaston kylmeneminen hävitti sen Suomen rannikolta. Vuosina 200–300 j.kr tuli uusi lämpöaalto, joka 500-luvulla vaihtui pakkaskaudeksi. Jää, joka oli ollut poissa palasi, merenpinta laski ja Sahara alkoi kuivua.

Vuonna 608 Eufrat ja Tigris jäätyivät ja 829 Niili jäätyi. Sitten 800-luvun loppupuolella tuli ”ilmastonmuutos” ja lämpö palasi takaisin. Viikingit asuttivat Grönlannin, jossa viljeltiin vehnää. 1200-luvun lopulla alkoi nk. pieni jääkausi, joka jatkui 1800-luvulle asti. Vielä 1300-luvulla oli niin kylmää, että Ruotsissa koivut halkesivat kylmyydestä ja ranskalaiset ”pilkkoiva” punaviininsä kirveellä tynnyreistä. Viikingit muuttivat pois Grönlannista ja 1658 Ruotsin kuningas Kaarle X vei joukkonsa Skånen rannikolta jäätä pitkin Saksaan. Kuningas Kaarle XI viimeisinä vuosina (1696–1697) mentiin lumen takia reellä juhannuskirkkoon. Vuosina 1920 - 1930 lämpötila nousi ja 1939 kylmyys palasi ”normaalille tasolle”. Sitten kovat pakkaset palasivat vuosina 1978–1987, joka oli kylmin jakso Suomessa sitten 1870. Taas mennään ylöspäin – vai mennäänkö?

Tapahtuuko maapallolla jotakin sellaista, joka ei olisi tapahtunut aikaisemmin? Hiilidioksidi muodostaa vain murto-osan ilmakehän kasvihuonekaasuista ja tästä osasta muutama prosentti on ihmisen aikaansaamaa. Suurin vaikutus on vesihöyryllä. Nykytiede tosin väittää, että ensin tulivat hiilidioksidipäästöt ja sitten vasta vesihöyry.

Toki meillä voi merenpinta nousta jopa 20 metriä. Onhan se tehnyt niin aikaisemminkin, mutta silloin ei ollut NWO:ta (Uusi maailmanjärjestys), joka pyrkii hallitsemaan pelolla ja valheilla.

Pidetään maapallo ja ilma puhtaana saasteista, mutta muistetaan, että hiilidioksidi on olemassaolomme elinehto.

Tämän jutun pääasiallisena lähteenä on Eirik Granqvistin kirjoitus Österbottens Tidningissä 2.2.2018.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Saisi loppua tuo hiilidioksidin parjaaminen tykkänään. Yhteisvastuukeräyksen avajaispuheessaankin Niinistö muistutti hiilidioksidipäästöjen hirmuisuudesta ja siitä kuinka sitä myrkkyä on surutta ujutettu ilmakehään mielin määrin.

Hiilidioksidi on elämän eliksiiri ja kasvien tärkein ilmakehästä hyödyntämä ainesosa. Hiilidioksidipitoisuuden kasvu on tuonut mukanaan aavikoiden ja eroosioalueiden uusvehertymistä ja muutakin positiivista balanssia sademetsien mammuttimaisen hakkuun aikakautena. 60-luvulla kauhisteltu ilmakehän saastuminen, jolloin puhuttiin rikkivedystä, typen oksideista j.n.e. oli asia aivan erikseen. Sellaiset päästöt on pitkälti saatu kuriin ja hyvä niin. Ne olivat myrkkykaasuja niin kasveille kuin ihmisillekin.

Ilmastonmuutos hypetys on saanut aikaan suuren yleisön piirissä naurettavia reaktioita ja tulkintoja. Yksittäisten viikkojen ja päivien normaalia lämpötilavaihtelua ja normaalia vaihteluja eri vuosien sääolosuhteissa tulkitaan surutta "ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen" tunnusmerkeiksi. En ole oman elämäni useissa vuosikymmenissä havainnut minkäänlaista muutosta sääolosuhteissa Suomen kohdalla. Lumiset ja vähälumiset talvet vaihtelevat entiseen malliin, niin myös kovat pakkaset ja leudommat säät.

Jotain tilastollista lämpenemistä ehkä on mittaustuloksissa huomattavissa, mutta uskoisin tämän liittyvän yleiseen urbanisoitumiskehitykseen ja siihen, että useimmat mittauspisteet sijaitsevat urbaaneilla alueilla-.

Toimituksen poiminnat