Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Terveyspalvelut ja operaatiotutkimus

Kauan sitten olin lääkärissä, ja varattiin aika kuulotutkimuksiin. Terveyskeskuksen lääkäri totesi, että minuun ollaan yhteydessä noin 1 - 2 kk sisällä. Nyt siitä on mennyt neljä kuukautta eikä ole kuulunut pihahdustakaan, joten soitin keskussairaalaan ja kysyin milloin asiani on tarkoitus hoitaa?

Sanottiin: "Kyllä teidät laitettiin heti jonoon tuonne kuuden (6) kuukauden päähän, joten menee vielä ainakin kaksi kuukautta."

Kaikki laitetaan jonoon kuuden kuukauden päähän, jolloin ne sitten välittömästi voidaan hoitaa.

Voimme siis olettaa, että jonoon tulee koko ajan keskimäärin yhtä monta ihmistä kuin mitä sairaala pystyy hoitamaan. Jos tulijoita olisi enemmän, niin kuuden kuukauden hoitotakuusta ei voisi pitää kiinni. Asiakkaiden sijoittaminen suoraan kuuden kuukauden päähän ei anna terveydenhoidolle minkäänlaisia joustomahdollisuuksia, koska ihmiset saapuvat "palveluun" Poisson jakauman mukaisesti, jolloin joskus on kiire ja joskus väljempää.

Jos siis tekisimme yhdet talkoot ja saadaan jonot pois, niin mitään ongelmia ei sen jälkeen pitäisi olla. Kaikki tietysti edellyttäen, että hoitolaitokset sijoittavat tulevat potilaat jonon päähän eikä vanhan kaavan mukaan viimeiseen mahdolliseen hetkeen - kuuden kuukauden päähän.

Looginen ajattelu ja hitusen matematiikkaa palvelujen suunnittelijoille (jos sellaisia on), niin saadaan järjestelmään muutakin kuin valitusaikoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Meillä Kuopiossa terveyskeskukseen ei saa edes aikaa, mikäli asia ei ole kiireellinen. Lupasivat soitella kuukausi sitten joskus keväällä uudestaan ajasta sydän/ verenpaine /diabetes- vuotuiselle vuosikontrollikäynnille, joka on tavallisesti tehty joulukuulla - jos muistavat ?

Kyllä tässä alkaa ääni mennä valinnanvapauden suuntaan.

Toimituksen poiminnat