Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Kaikki blogit puheenaiheesta Alexis Tsipras

Kolmas Kreikkapaketti ja IMF:n vuodettu keskustelu

Tänään puuhaillaan Kreikassa monella eri tasolla. Turvapaikkakaruselli pitäisi alkaa, turvapaikanhakijoiden palautukset Lesbokselta Turkkiin. Ja samalla neuvotellaan Kreikan kolmannesta 84 miljardin euron tukipaketista.

Kreikka koijaa, taas

Välimeren kautta on tullut tänä vuonna jo yli 130 000 turvapaikanhakijaa Eurooppaan. Näistä Kreikan kautta on tullut 122 637 ihmistä (Talouselämä 1.3.2016).

Kreikan hallitus toteuttaa kolmannen tukipaketin ehtoja

Alexis Tsiprasin uusi hallitus sai täpärän enemmistön äänestyksessä Kreikan parlamentissa. Kysymyksessä olivat uudet säästötoimet, jotka olivat paketin ehtona. Eläkkeitä leikataan, eläkeikäraja nostetaan 67 ikävuoteen, veroja kiristetään ja verojen kiertäjiä rangaistaan aikaisempaa ankarammin.

Tsiprasin uhkapeli

Kolme viikkoa ennen Kreikan ennenaikaisia vaaleja mielipidekyselyjen tulokset vaikuttavat siltä, että Syrizan etumatka kilpailijoihinsa on sulamassa pois. Tsiprasin tavoittelema yksinkertainen enemmistö näyttää vaikealta toteutua.

Tsiprasilla vaikeuksia omiensa kanssa

Syrizan vasemmistosiiven johtaja Kreikassa uhkaa puolueen mahdollisella hajoamisella, jos pääministeri Alexis Tsipras haluaa toteuttaa lisää säästötoimia. Tsiprasin oman puolueen Syrizan sisäiset vastustajat haluavat Kreikan euroeroa ja siirtymistä omaan valuuttaan. Kreikan suurimman hallituspuolueen Syrizan jakaantuminen tulee elokuun toisella puoliskolla yhä todennäköisemmäksi.

Eillä saa kyllän

Kreikka eroaa eurosta, euro on jättimäinen virhe, EU kaatuu omaan mahdottomuuteensa ja kaikkea muuta globalisaatiota vastustavaa ajatusta on ollut ilma sakeana viime vuodet. Kritiikistä huomimatta maailma on mennyt toistaiseksi juuri päinvastaiseen suuntaan kuin kriitikot ovat povanneet.

Minultakin on kysytty, että uskonko Kreikan lähtöön eurosta. Täällä Uuden Suomen Puheenvuorossa on blogisteja, joiden kirjoituksissa on ollut monivuotinen missio vakuutella, että näin on.

Damokleen miekka putoaa Tsipraksen päälle

Kreikan kriisi on viiden vuoden jälkeen saavuttamassa ratkaisevan hetken. Hyvin todennäköisesti Kreikka ajautuu hallitsettomasti konkurssiin ja ulos eurosta. Kreikan laitavasemmistolaisen pääministerin Alexis Tsiprasin vatulointi on aiheuttanut Kreikan kansantaloudelle suurta vahinkoa, jonka korjaaminen ei ole helppoa, riippumatta siitä, jatkaako maa eurossa vai ei.

Tsipras ei saavuttanut kansanäänestyksellä mitään

Tsipras puhuu sodanjulistuksesta

Kreikan parlamentti päätti yöllisessä erikoisistunnossaan kansanäänestyksestä ehdotetusta säästöpaketista. Eurooppalaiset sanovat ei Ateenalle. He eivät myönnä jatkoaikaa apupaketille. Ohjelma päättyy tiistaiyönä, sanoi euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem eilen euromaiden valtionvarainministerien erityiskokouksessa Brysselissä.

Putin opasti Kreikkaa ”Lännen demokratiaan” eli käyttämään kansanäänestystä

Putin opasti Kreikkaa ”Lännen demokratiaan” eli käyttämään kansanäänestystä …ja sotkemaan perinjuurin Euroopan johtajien pasmat. - * Pääministeri Tsipraksen ilmoitus siitä, miten Kreikka vie Euroopan komission korotetun ”viimeisen tarjouksen” kansanäänestykseeen on sekoittanut läntisten johtajien pasmat täydellisesti. Tämä jos mikä osoittaa, että Lännen johtajat ovat hitaita oppimaan. He eivät ole oppineet sitten vieläkään, että presidentti Putinin pantua VPM-ohjelmansa (”Venäjän paluu mahtivaltioksi”) täytäntöön, mikään ei ole niin kuin ennen.

Kreikan kansanäänestys on jo alkanut

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ilmoitti viime yönä puheessaan maan järjestävän kansanäänestyksen viikon päästä sunnuntaina siitä, tuleeko maan hyväksyä velkojiensa vaatimukset. Tsipras itse ilmoitti hyväksyvänsä vaalin tuloksen, olisi se sitten mikä hyvänsä. Kreikan oppositio puolestaan arvostelee Tsiprasia voimakkaasti, ja vaatii uusia parlamenttivaaleja. Huolimatta yllättävästä käänteestä, euroryhmän valtionvarainministerit tapaavat tänään iltapäivällä Brysselissä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä