Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Kaikki blogit puheenaiheesta Irtisanominen

Amerikkalaismallinen salailu pois yt-neuvotteluista

Seuraava eduskunta saa käsiteltäväkseen yhteistoimintalain uudistamisen. Nykyisen yt-lain henki on hyvä. Tarkoituksena on edistää yrityksen ja sen henkilöstön välisiä vuorovaikutuksellisia yhteistoimintamenettelyjä, jotka perustuvat henkilöstölle oikea-aikaisesti annettuihin riittäviin tietoihin yrityksen tilasta ja sen suunnitelmista. Lähes 20 vuoden työkokemuksella ammattiliiton sopimusalavastaavana voin todeta, että valitettavasti useimmiten lain henki ei käytännössä toteudu. Yt-laista on tullut niin sanotusti irtisanomislaki.

Irtisanomiskiista

Mikä on irtisanomiskiistasta johtuvan lakkoilun perimmäinen syy? En todellakaan usko siihen, että noin suuri meteli nostettiin ainoastaan pienten firmojen työntekijöiden tueksi. Ovatko he, joita tämä kiista oikeasti koskee, itse huolissaan irtisanomissuojen heikennyksestä? En minä ainakaan. Niin kauan kuin teen työni kunnolla, en usko saavani lopputiliä. En ainakaan ilman kunnollista syytä.

Työpaikan hakukoulutus ja työnantajat

Työttömillä on halutessaan mahdollisuus hankkia työnhakukoulutusta. Varsinkin uusille työmarkkinoille tuleville se voi olla tarpeen, mutta pitkään samassa työpaikassa olleellekin siitä voi olla apua.

Työnantajien vaatimuksesta koeaikaa on jatkettu kuuteen kuukauteen. Myös potkujen antamisen helpottamista uudella irtisanomislailla on vaadittu kuten kuluneen syksyn poliittisesta sekamelskasta olemme huomanneet.

Irtisanomislaki

Olen tähän tällä palstalla jättänyt tähän asti rauhaan sellaiset kuohuttavat asiat kuin sote-uudistus, kiky-sopimus, aktiivimalli jne., vaikka äänestäjänä niihinkin ainakin välillisesti on kantaa otettava, kunhan vaalit taas koittavat. Samaan sarjaan on kuulunut pienen yrityksen työntekijän irtisanomisen kriteereiden helpottamista koskeva hallituksen lakihanke. Siinäkin on varmasti seikkoja, jotka mielelläni tuntisin paremmin kuin tunnen, mutta kommentoinpa sitä kuitenkin, edes lyhyesti.

Irtisanomisen helppous

Taloussanomissa oli juttua irtisanomisesta ja he olivat kopsanneet lukemat OECD:lta. Henkilöperusteinen irtisanominen (invidual dismissals) oli kuin olikin Suomessa keskimääräistä helpompaa mitä Euroopassa keskimäärin. Jutussa mainittiin lisäksi mm Bochumin tehtaiden sulkeminen, mutta siltikään ei kerrottu mitään joukkoirtisanomisten helppoudesta/vaikeudesta.

Ay-liike sekaisin kuin Haminan kaupunki – ei tarvittaisi edes pärstäkerrointa!

Jos joku olisi pari päivää sitten sanonut, että ay-liike tulee esittämään irtisanomislakikiistan ratkaisuksi määräaikaisten palkkaamista pieniin yrityksiin ilman mitään perustetta, jonka sen on kerrottu tehneen, olisin katsonut sanojaa silmiin ja kysynyt onko lääkitys varmasti kohdillaan. 

Esityksen tekeminen kertoo karua kieltään solidaarisuutta, suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa muka yli kaiken vaalivasta pesäkkeestä nimeltään ay-liike. Todellisuudessa hallitukselle annettu esitys kertoo vain ay-liikkeen itsekkyydestä. 

Perustelut

Onnelliset yrittäjät ja muut satuhahmot

Onnelliset yrittäjät ja muut satuhahmot

 

Stressitön yrittäjä on kuin keiju tai lumimies: kaikki ovat kuulleet siitä, mutta kukaan ei ole nähnyt. Yrittäjien rooli on muuttunut entisaikojen työtä tarjoavasta, arvostetusta tehtaan omistajasta nykytyöelämän tarinoiden ahneeksi pahaksi sudeksi. Kun kerran työpaikan saa, se on sitten loppuelämän paikka, tai muuten pomosi on nykytarinoiden pahishahmo. Mikä meni pieleen?

 

Onnelliset yrittäjät ja muut satuhahmot

Onnelliset yrittäjät ja muut satuhahmot

 

Stressitön yrittäjä on kuin keiju tai lumimies: kaikki ovat kuulleet siitä, mutta kukaan ei ole nähnyt. Yrittäjien rooli on muuttunut entisaikojen työtä tarjoavasta, arvostetusta tehtaan omistajasta nykytyöelämän tarinoiden ahneeksi pahaksi sudeksi. Kun kerran työpaikan saa, se on sitten loppuelämän paikka, tai muuten pomosi on nykytarinoiden pahishahmo. Mikä meni pieleen?

 

Määräaikaiset työsopimukset eivät mahdu takaisinottovelvollisuuden yhtälöön

 

yesNyt kovalla tohinalla yritetään ratkaista tätä käsillä olevaa irtisanomislakikiistaa määräaikaisten sopimusten kautta, mutta tulee myös muistaa, että meillä on tällä hetkellä voimassa melkoinen Rubikin kuutio:

 

Työnantajan takaisinottovelvollisuus

Nyt tarvitaan kansallista raikkautta työmarkkinoille ja koko yhteiskuntaan

Suomen lainsäädäntö ja työmarkkinat ovat joutuneet kummalliseen tilaan, kun kumpikaan yhteiskunnan toimialue ei suju, vaikka maassa on ainakin muodollisesti edelleen enemmistöhallitus ja taloudellinen nousukausi on ainakin työllisyydellä ja viennillä mitattuna kohtuullisessa kunnossa. Epäterveyden mittareita ovat sote-uudistuksen kokemat hitauden ongelmat ja lainsäädännön jarruksi noussut SAK:n ja Sipilän hallituksen välinen kiista pienyritysten irtisanomisuudistuksesta, jolla hallituksen mukaan pyritään lisäämään työllisyyttä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä