Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Kaikki blogit puheenaiheesta Kreml

Venäjätrollit ja Pietarin trollitehdas!

Puheenvuorossa on keskusteltu osin kiivaastikin viime aikoina mahdollisista Kremlin trolleista ja Pietarin trollitehtaasta. Ylen Ulkolinja esitti hetki sitten useiden pohjoismaisten TV-kanavien yhteistuotantona toimitetun dokumentin "Venäjän trollitehtaassa".

https://areena.yle.fi/1-4507354

Ko. dokumentti tarjoaa uuden näkökulman ja lisätietoa tähän keskusteluun. Suosittelen!

 

Venäjän poliittinen teatteri ei ansaitse vaaleiksi kutsumista

 

Huomenna Venäjällä järjestettävä hallinnollinen näytös on huonoa ja ennalta-arvattavaa poliittista teatteria sen sijaan, että voitaisiin puhua vaaleista. Kuusi vuotta sitten presidentti Niinistö totesi maan menneen vaalien jälkeen kaksi askelta eteenpäin ja vain yhden taakse, vaikka jo tuolloin kyseessä oli demokratian vastainen teatteriesitys, jolla vain kuitattiin Vladimir Putinin paluu Kremlin johtoon myös muodollisilta osin - tosin tällä kertaa edessä oli kuuden vuoden jakso, sillä turhapa sitä on esityksiä järjestää aivan olympialaisten tahtiin.  

Putinin presidentinhallinnon harmaa eminenssi, Anton Vaino

Putinin presidentinhallinnon harmaa eminenssi, Anton Vaino

Virolainen poliitikko Moskovan keskushallinnon ytimessä

*

Venäjän pankkijärjestelmä natisee

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lisäsi elokuussa painetta Venäjän pankkijärjestelmää kohtaan asettamalla maalle uusia pakotteita. Venäläispankkien toiminta kansainvälisillä markkinoilla on vähitellen vaikeutunut ja toisaalta niillä on hankaluuksia sisäisestikin, sillä Sberbank ei ole seurauksien pelossa uskaltautunut Krimille ja toisaalta ulkomaisten pankkien kanssa yhteistyö on ollut nihkeämpää ennen kaikkea Yhdysvaltain reaktioiden pelon takia.

Clintonin sähköpostit ja Trumpin finanssikeplottelut julki ja heti!

# Yhysvaltain presidentinvaaleihin on aikaa enää muutama päivä. Ja karmealta näyttää. Presidenttiehdokkaat ovat keskittyneet loan heittoon toistensa kasvoille. Amerikkalaisissa elokuvissa heitetään täytekakku vastustajan naamaan. Näissä vaaleissa on heitelty kilpakumppanin kasvoille pelkkää sontaa. Varsinainen vaalikeskustelu Yhdysvaltain ja maailman vakavista ongelmista on jäänyt kokonaan käymättä.

Duuma valittiin, mitä seuraavaksi?

Venäjän nykyjohdon asema näyttää juuri nyt vahvalta. Presidentin tukipuolue sai duuman vaaleissa perustuslaillisen enemmistön opposition kannatuksen jäädessä vaatimattomaksi. Venäjä on kyennyt tunkeutumaan Ukrainaan ja pitämään al-Assadin tyrannian vallassa länsimaiden vastustuksesta huolimatta. Euroopassa perinteiset valtapuolueet ovat ajautuneet suuriin vaikeuksiin oikeistopopulististen ja Venäjän presidenttiä avoimesti ihailevien voimien puristuksessa. Tänä syksynä Venäjä voi jopa onnistua tukemaan sille mieluisan ehdokkaan nousua Yhdysvaltain presidentiksi.

Raha-asiansa sotkenut Trump on Kremlin sätkynukke

Puheenvuorossa on monia, jotka ilakoivat tästä faktojen jälkeisestä ajasta politiikassa. Nämä hahmot  mölähtävät riemusta aina, kun Soini taas kerran sotkee jonkin tärkeän tilaisuuden röhkimisellään, mutta Donald Trump se vasta onkin heille unelmien täyttymys, äijien äijä. (EDIT: parissa tunnissa monet kommentoijat ovat jo rientäneet halukkaasti todistamaan tätä...)

Tosi reilua

Yksi Panama-skandaalin tärkeimmistä paljastuksista on Venäjän presidentin lähipiiriin kuuluvien henkilöiden sikäläisiin veroparatiisiyhtiöihin piilottaman rahan valtava määrä. Muun muassa sellisti Sergei Rolduginin omistusten arvoksi on arvioitu noin pari miljardia dollaria. Presidentti Putin vähätteli paljastusta. Rolduginin hän kertoi käyttävän miltei kaikki ansionsa musiikki-instrumentteihin, jotka mies lahjoittaa valtion musiikkioppilaitoksiin.

Millaiseksi muodostuu Syyrian tragedian seuraava näytös?

YK:n johdolla järjestetyt Syyrian rauhanneuvottelut ovat tauolla, mutta sotatoimet voivat vaimentua ilman niitäkin. Näin voi käydä jo lähipäivinä, jos al-Assadin hallinnon joukot, Iranin vallankumouskaartilaiset ja Venäjän ilmavoimat saavat Aleppon kokonaan hallintaansa. Tuolloin saarroksiin jääneet hallinnon vastustajat tai sellaisiksi epäillyt tapetaan ja  loput joutuvat alistumaan valtaryhmittymän ylläpitämään hirmuhallintoon. Ulos päässeet pyrkivät pakenemaan Turkin puolelle.

Kremlin valtiaat – voimaryhmät ja niiden välinen valtataistelu

Kremlin valtiaat – voimaryhmät ja niiden välinen valtataistelu

*

Motto:

"Kremlin poliittiset juonittelut ovat kuin bulldoggien taistelu maton alla. Ulkopuolinen kuulee vain murinaa, ja kun hän lopulta luut lentävät maton alta, alkaa selvitä kuka voitti. "

Winston Churchill

*

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä