Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Kaikki blogit puheenaiheesta Lasikatto

Poistetaan arjen lasikatot

Työskennellessäni Lontoossa minulla oli naispuolinen kollega, joka oli tuolloin noin 40-vuotias. Yksi päivä hän kertoi, että hän on päättänyt hankkia lapsen. Hänellä ei ollut miestä, mutta hän ajatteli järjestävänsä lasten- ja kodinhoidon palkkaamalla kolme hoitajaa. Hän päätti myös, ettei enää työskentelisi sunnuntaisin. Ja jos minulla olisikin mies, lastenhoidon tarve olisi varmasti sama, hän nauroi.

Lasikattoteoriasta, feminismistä ja falsifioitumisesta

Tänään skepsiksessä keskusteltiin lasikatosta. Tässä Väinö Hirvelä nosti esiin kannanoton seuraavasti "Tääsä esmerkki tutkimuksessa halutan todistaa ns. "Glass Cealing", että paha ja näkymätön, hajuton,mauton patriarkia hallitsee (naisten omia henkilökohtasia valintoja?) varjoista. Vielä ei käsittääkseni ole löydetty all white male patriarkien alaista muistiota jossa myönnetään systemaattinen naisiin kohdistuva syrjintä jota kuitenaan reaaliamalma tai tilastot eivät sen kummemmin tue.

Jännittävä kaupunginjohtajavaali Kouvolassa

Seurasin mielenkiinnolla 13.3  Kouvolan kaupunginjohtajan valintaa netistä. En muista että ikinä yksikään naapurikaupungin valtuustonkokous olisi ollut niin jännittävä. Koin että Kouvolan valtuusto sinetöi valinnallaan koko Kymenlaakson maakunnan kehittämissuunnan. Mielestäni valinta osui nappiin.

Lasikattoa murtamassa – naisia Yhdysvaltain presidentinvaaleissa 1848 - 2016

Lasikattoa murtamassa – naisia Yhdysvaltain presidentinvaaleissa 1848 - 2016

*

Yhdysvalloissa nainen on toiminut muun muassa edustajainhuoneen puheenjohtajana, Federal Reserven pääjohtajana ja ulkoministerinä.  Eräitä korkeita virkoja on vielä ”korkkaamatta”.  Yksi näistä on Yhdysvaltain presidentin virka.

Lasikatot odottavat murtamista

Vasemmistoliitto on valinnut Li Anderssonin, Hanna Sarkkisen, Juho Kauton sekä Veronika Honkasalon puheenjohtajikseen. Puolue on myös julistautunut aatemaailmaltaan feministiseksi. Tämä ehkä kertoo, minkälainen tasapaino yleisesti puolueessa vallitsee perinteisten duunareiden sekä nuorten mahdollisesti korkeastikoulutettujen naisten (ja miesten) välillä. Ulkoapäin puolue vaikuttaa jakautuneelta. Luulen kuitenkin, että samanlaisia jakolinjoja löytyy muistakin puolueista.

Naistenpäivä meni, poistetaan kotihoidontuki?

Nyt ne norjalaisetkin sanovat sen. Alle kolmivuotiaiden lasten äideillä on Suomessa Pohjoismaiden alin työllisyysaste. Eikä tämäkään riitä, vaan he väittävät, että tämä on tärkeä tekijä siinä, että suomalainen nainen ei etene johtotehtäviin. Luoko kotihoidontukijärjestelmä sen kuulun lasikaton uralle? Pitäisikö järjestelmää muuttaa, jopa poistaa koko kotihoidontuki kuten norjalaiset sanovat?

Katkeruus on pilannut feminismin

 

”Kaiken takana on nainen”, sanonta sopii nuoren naisen rooliin politiikassa. Puolueesta riippumatta naiset ovat enemmistönä taustatehtävissä. On kansanedustajan avustajia, erityisavustajia, piirien sihteereitä ja toiminnanjohtajia. Harvoin puheenjohtajia tai hallituksen jäseniä. Ei tästä voi naisia moittia. Mainittuihin tehtäviin, pois valokeilasta, päätyy usein ahkerimmat käytännöntyön tekijät - politiikan nuoret naiset.

Taantumustahna

J-H Antikainen on tehnyt oivan blogin lasikatosta, eli yhteiskunnan kyvyttömyydestä palkita ja hyödyntää taitavia henkilöitä. Lasikattopuhe katsoo ilmiötä mies- naisnäkökulmasta mutta ilmiö on vain osa arvokonservatiivista taantumusta.

Sekä miehet että naiset joutuvat helposti lytätyiksi jos he ovat aloitekykyisiä ja muutoshaluisia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä