Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Kaikki blogit puheenaiheesta Eduskuntavaalit 2015

Yle piilotti tausta-aineiston?

Normaalisti kannatusmittauksen yhteydessä ollutta tausta-aineistoa ei löydy.

 

Viimeiset "prosentit ääninä" jää tekemättä.

 

Kuvissa 2015 eduskuntavaalien äänestystulos ja maaliskuussa 29.3.2019 julkaistun kannatusmittauksen "prosentit ääninä".

 

Ylen kannatusmittaus: Perussuomalaiset kiilasi kakkoseksi, SDP:n etumatka kutistunut 11.4.2019

 

Multian jännittävä tilanne!

Multialta oli viime vaaleissa ehdokkaina itsenäisyyspuolueen Tuomo Lehtinen, perussuomalaisten Marita Salenius ja keskustan Pertti Lehtomäki. 

Nyt tilanne on lähes sama: Jälleen ehdokkaana on keskustan Pertti Lehtomäki. Myös Marita Salenius on ehdokkaana jälleen, mutta puolue on hyvin tunnetuista syistä nyt Sininen tulevaisuus.

Puolueiden kansanedustajien äänisaldot 2015 vaalien jälkeen ja nyt

Tällä vaalikaudella on nähty harvinaisen paljon loikkauksia ja uusia puolueita Sinisistä Väyrysen puolueeseen. Lisäksi on tietenkin nähty tuttuun tapaan toisiin töihin siirtymisiä ja varaedustajia. Vain Vihreät, Vasemmistoliitto ja Kristilliset ovat pysyneet vaalikauden samassa kokoonpanossa pl sairaslomat, joita en tässä laske.

 

Edustajia ei valita henkilökohtaisen äänisaaliin perusteella, mutta tietenkin äänikuninkaalliset pääsevät helpommin läpi. Siksi vertailin tässä eduskuntaan valittuja ja siellä nykyään istuvia nimenomaan äänimäärillä.

 

Tuli iso sätky - gallupanalyysi

Helsingin Sanomat julkaisi tänään kuukausittaisen gallupinsa. Tulokset olivat pitkälti samankaltaisia kuin kolme viikkoa sitten Yleisradiolla. Gallupin laatijana oli TNS Gallup.

Erityisen kiinnostava Hesarin gallup on siksi, että siinä on analysoitu minne eri puolueiden entiset äänestäjät ovat liikkuneet. Joukossa on yllätyksiäkin, ainakin minulle.

Päivi Räsänen epäonnistui

Päivi Räsänen luopuu Suomen arvokonservatiivisimman eduskuntapuolueen, kristillisdemokraattien, puheenjohtajuudesta vapaaehtoisesti. Hänen johtajakaudellaan 2004 – 2015 puolue on menettänyt kolmanneksen kannattajistaan.

Riihimäkeläinen kaupunginvaltuutettu, lääkäri koulutukseltaan, valittiin puheenjohtajaksi Bjarne Kalliksen jälkeen. Kallis luopui, kun puolue oli menettänyt ainoan paikkansa europarlamentissa vuoden 2004 vaaleissa.

Kuka olet, Anne Berner?

Vaikka uusi hallitus hakee vasta muotoaan, ovat useat tulevat ministerit onnistuneet nousemaan jo otsikoihin kerta toisensa jälkeen. Selkeästi mielenkiintoisin tapaus on uusi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, 51.

Berner tekee historiaa suomalaisessa politiikassa, sillä nainen on ollut vasta muutaman kuukauden ajan ministerikelpoinen. Viime vuonna Bernerillä ei ollut vielä edes Suomen kansalaisuutta. Niin, luit aivan oikein. Jatka ihmeessä lukemista, niin tiedät miksi.

Perussinimultaa pukkaa

Eduskuntavaalit ja hallitusneuvottelut on käyty. Perussinimultaa pukkaa. Sanonpa suoraan, että Suomeen muodostetaan kansallismielinen hallitus, joka laittaa etusijalle suomalaisen työn ja yrittäjyyden.

Lämpimät onnittelut ministereillemme Timo SoinilleJari Lindströmille, Jussi Niinistölle ja Hanna Mäntylälle! Päteviä, asialleen omistautuneita ja välittäviä ihmisiä. Olen tyytyväinen siitä, että tänä aikana erityisen tärkeä ulko- ja turvallisuuspolitiikka on vakaasti perussuomalaisissa käsissä.

Hallitusohjelma Lapin puolustajan näkökulmasta

Juha Sipilän johtaman hallituksen hallitusohjelma on nyt valmis. Urakka oli haastava, mutta siitä selvittiin yllättävän lyhyessä ajassa.

Hallitusneuvottelut kriisissä – missä uutinen?

Medialla on ollut eilen ja tänään kova tarve todistella, että hallitusneuvottelut ovat kriisissä, vaikka asiassa ei sinänsä ole mitään uutisoitavaa, sillä puoluepoliittisesti tarkasteltuna hallitusneuvottelut ovat aina kriisi. Jos puolueen kannatus ei riitä saamaan yli 50 prosenttia kansanedustajista, hallitusneuvotteluilta ei voida välttyä, koska puolue ei voi muodostaa enemmistöhallitusta itsenäisesti.

Unissapuhujan Vaalianalyysit - Osa 1.1: PerusHelsinkiläiset

Tietojen lähteenä on Tilastokeskuksen Eduskuntavaalikartta.


Helsinki-kupla piirityksen alaisena

Median puheiden mukaan Helsinki elää puna-vihreässä kuplassa, mutta onko tämä totta? Ehkei sittenkään. Sinipunaviher-kupla on lähempänä todellisuutta, mutta sekään ei anna koko kuvaa.

Kylmä totuus onkin, että vaikka Helsinki on selkeästi vahvan Perussuomalaisuuden piirittämä, myös kehä 3:sen sisällä on vahvoja Perussuomalaisuuden pesäkkeitä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä