Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Kaikki blogit puheenaiheesta Edward Snowden

Edward Snowden Suomeen

On kulunut viisi vuotta siitä, kun tavallisen ihmisen suurin ja rohkein puolustaja tuli maailman julkisuuteen USAn rajattomasta kansalaisten urkinnasta ja siihen liittyvistä rikoksista USAssa ja kaikkialla maailmassa.

Varo, joku tarkkailee sinua

Otsikolla en tarkoita samaa asiaa, kuin aina joulun alla lapsille kerrottua tonttujen tarkkailua.  Tarkoitan viranomaisten tekemää tarkkailua, eikä se tapahdu ikkunan kautta, vaan viestiliikenteen kautta. Suomessa ollaan nyt valmistelemassa lainsäädäntöä, joka mahdollistaisi laajemman siviili- ja sotilastiedustelun. Tiedustelulaki on jo voimassa suurimmassa osaa länsimaista, asia ei ole mitään uutta. Nykyisin vain Supolla on laajat valtuudet seurata suomalaisia rikosten ratkaisemiksi ja ennalta ehkäisemiseksi.

 

ICIJ Panama Papers - vastaveto Snowdenille

(Yle innostui yli äyräidensä kun Panaman tuntemattomuudesta ilmestyi yksityinen yhtiö – Mossack Fonseca 1], jonka pöytälaatikoista löytyikin yhtäkkiä maailman silmää tekevien paratiisimaisia sijoituksia, jotka halutaan epäillä veronkierroksi – joita paratiiseista todellisuudessa haetaankin – laillisen - ja laittoman salaisesti)

1] ~ http://www.mossfon.com/ -

 

Miksi Halla-aho äänesti Snowden-julkilausumaa vastaan?

30.10.2015 EU-parlamentti äänesti julkilausumasta, jonka mukaan EU-kansalaisten oikeudet ovat vaarassa ja EU on tehnyt liian vähän näiden oikeuksien puolustamiseksi. Samalla äänestettiin myös EU-maille tehdystä vetoomuksesta, jonka mukaan EU:n tulisi luopua kaikista syytteistä Edward Snowdenia kohtaan, sekä taata hänelle turvapaikka Euroopassa ja estää luovutus kolmansiin maihin perustuen hänen asemaansa tietovuotajana ja kansainvälisenä ihmisoikeuksien puolustajana. Äänestys oli varsin tiukka: hyväksyntä voitti 285-281.

Snowden ja NSA

 

Tuli tuosta Citizenfour -dokkarista mieleen:

Kyllä valtio saa valvoa ja vakoilla. Mutta siinäkin hommassa pitää olla rajat. 
Ylilyöntejä voi sallia, jos niistä saatu hyöty on suuri. Muuten noudatettakoon herrasmiessopimuksia.

Vaikka käytössä olisikin ylivertaista tekniikkaa, niin minkä yksi on keksinyt, voi toinenkin keksiä.

Tuo NSA:n valta kerätä tietoa on inhimillisestä näkökulmasta erittäin kiehtova. Ajatella, jos minulla olisi pääsy siihen. Kuinka asemani laumassa paranisikaan...

Snowdenin Reddithaastattelua suomeksi - keskustellaan

Snowden on ollut taas uutisissa, kun tämän paljastuksista kertova elokuva sai oskupystin. Tämän johdosta Snowden ja pari muuta asiaan liittyvää tärkeää kaveria olivat Redditissä vastailemassa yleisön kysymyksiin. Tätä on uutisoitu parissa uutisessa suomeksikin, mutta varsin suppeasti. Ajattelin asian on sen verran tärkeä että pitää saada vähän keskustelua tästä, joten käänsimme kyssäreitä ja vastauksia suomeksi.

Pysy poissa Ruotsista, Edward!

Ruotsissa on herännyt keskustelua siitä, pitäisikö vuosituhannen merkittävimmälle tietovuotajalle Edward Snowdenille taata turvallinen reitti Ruotsiin ja mahdollisuus hakea turvapaikkaa, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Keskustelu heräsi aiemmin joulukuussa, kun Snowdenille myönnettiin niin kutsuttu vaihtoehto-Nobel eli Right Livelihood –palkinto.  Snowden on itse ilmoittanut olevansa halukas muuttamaan pois Venäjältä

Salainen asiakirja: Suomi NSA:n liittolainen

Ruotsi on yleisesti tunnustettu Yhdysvaltojen vasallivaltioksi vakoilun saralla. Ruotsalainen tiedustelukeskus FRA on tietosuojarikkomuksista syytetyn Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA:n merkittävä kumppani Euroopassa. Nyt samaan kätyrivaltioiden liittoon on liitetty rakas kotimaamme Suomikin.

Olin väärässä NSA:n suhteen

Kuten miljoonat ihmiset ympäri maailman, minäkin kiinnostuin typerästä agentti-salaliittojutusta. Joka oli lopulta, vaikkakin totta, myös melko lailla tyhjä uutisankka. 

Tavasin läpi tiedepapereita ja yritin ymmärtää minulle erittäin monimutkaista matematiikkaa edes yleisellä tasolla, ja vielä varmistaa ymmärrykseni monista lähteistä. 

NSA:n yleisavaimet todistettu... teoriassa

Täytyy sen verran päivittää, että Reuters oli vähän turhaan otsikoita kalastelemassa. Ilmeisestikään BSAFEn "extended random" -laajennus ei ollut käytännössä käytössä missään. 

Tämä ei toki muuta miksikään sitä tosiasiaa, että Dual EC on täysin väärin tehty ja rikkinäinen laitos. Ja mikä tyhmintä, suunnilleen ainoat asiakkaat, jotka sitä käyttivät, olivat Yhdysvaltain hallituksen omia toimijoita. 

Tästä voi lukea lisää: http://www.theregister.co.uk/2014/04/02/extended_random_nsa_rsa_bsafe/

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä