Cajppa - ajatuksia yhteiskunnastamme aidan takaa En kaipaa teitä enkä tienviittoja

Kaikki blogit puheenaiheesta Työttömyys

Työttömien ja työvoiman muutokset 2010-luvulla

Ilokseni huomasin tässä aamusella, että Työ- ja elinkeinoministeriön Toimialaonline toimii taas parin kuukauden tauon jälkeen. Sieltähän löytyi sitten tutkittavaa ja ensimmäiseksi tein tällaisen ynnäilyn, kun kerta tuli mieleen toimimattomuuden aikana.

 

Rinne tai Orpo – työttömät puun ja kuoren välissä

Vaaligallupien kahden kärki pohjustaa jo omia kampanjoitaan puhumalla pääministerivaaleista. Työttömien kannalta tilanne ei ole häävi. He ovat puun ja kuoren välissä.

Jos hetkeksi sivuutetaan kaikki puoluekentän muut värit, Sosiaalidemokraatit ja Kokoomus ovat satavuotisen, kahdenvälisen nokittelunsa aikana tulleet luoneeksi nykyiset ahtaat työmarkkinarakenteet, jossa kouluttamattomien nuorien, työttömien, pätkätyöläisten, yksinyrittäjien ja vajaatyökykyisten osa on ankea.

Törkeästä köyhyysartikkelista

Artikkeli näyttää fasistisen gettoyhteiskunnan karut kasvot. Jo otsikossa ihmetellään osattomien tunteita, ei päättäjien vihatekoja ja -puheita työttömiä ja köyhiä kohtaan eikä jokamiehen ja toimittajien sitkeää pahantahtoista välinpitämättömyyttä.

Yhtäläistä sikanautaa on päivittely tutkijoitten järkytyksestä. Jokainen jolla on silmät päässä ja sydäntä rinnassa, on jo 10–20 vuotta tiennyt tilanteen tarkasti.

Työtönkään ei voi perustaa yritystä ilman rahoitusta

Helsingin Sanomissa julkaistiin eilen 28.12.2018 mielipidekirjoitus nimimerkillä "Onnellinen uusyrittäjä", jossa kirjoittaja kertoo, kuinka yli viiden vuoden työttömyyden ja työnhaun jälkeen työllistyi perustamalla itse konsulttiyrityksen ja tarjoaa osaamistaan "tuntihinnalla, jota ei työsuhteessa ollessaan ansaitsisi edes kokonaisessa työpäivässä".

Työttömän työnteko käynnistää byrokraattiset prosessit

"Kansalainen on vain hallintolähtöisen byrokratian hallintoalamainen." Hannu Hynönen

Aktiivimallissa työttömän työnhakijan täytyy täyttää tietyt velvoitteet, jotta työttömyysetuuden määrää ei alenneta. Aktiivisuutta tarkastellaan 65 maksupäivän eli noin kolmen kuukauden jaksoissa. Tarkastelujakson aikana työttömän täytyy joko

1. tehdä 18 tuntia palkkatöitä

2. osallistua viiden päivän ajan työllistymistä edistävään toimintaan

Työttömän työnteko käynnistää byrokraattiset prosessit

"Kansalainen on vain hallintolähtöisen byrokratian hallintoalamainen." Hannu Hynönen

Hyvinvointivaltion rauniot

Vanhukset makaavat vaipoissaan ja pakkolääkittyinä. Sairaaloissa on liian vähän henkilökuntaa ja lääkärit ja hoitajat väsyvät työtaakkaansa. Veroihin nousupaineet. Työeläkemaksuihin nousupaineet. Olemme maailman kärkisijoilla verotuksessa. Rahaa ei kuitenkaan edes nyt riitä turvaamaan laadukkaat peruspalvelut.

Koulukiusaaminen on arkea. Lapsia kiusataan ja hakataan. Kuka haluaa tehdä lapsia tähän maahan, kun he joutuvat hakattavaksi ja kiusattavaksi kouluihin?

Lyhyesti yksinkertaiset ohjeet kansanedustajille Suomen kuntoon saattamiseksi

Tee Se Itse -paketti valtion kunnostamiseksi. Kymmeniä vuosia rempallaan olleet asiat helposti kuntoon.

 

1. Ikääntyneet kuntosalille ja liikkumaan. Lihakset vahvistuvat, joten kaatumiset vähenevät, ryhti ja kyky liikkua paranee. Lisäksi aivot piristyvät isojen lihasten treenaamisesta ja muiden treenaajien tapaamisesta. Pitkällä tähtäimellä ikääntyneet pysyvät pidempään terveinä, joten hoitokulut laskevat. Näin tehdään jo ja tämä toimii.

Kööpenhaminassa syntyy lapsia

Suomi on pohjoismainen peränpitäjä syntyvyydessä. Suomessa (5,6 milj) syntyi vuonna 2017 vain 50 321 lasta, hedelmällisyysluku painui historian alhaisimmalle tasolle 1,49 lapseen. Ministeri Terhon mukaan kehityskulku on yleinen länsimaissa ja palautuu siihen että perhearvot ovat rapautuneet.

Eläkkeet, syntyvyys ja maahanmuutto

Eläkkeet, syntyvyys ja maahanmuutto on saatu jännästi nivoutettua toisiinsa, tai sellainen käsitys ainakin tulee uutisointeja lukiessa. Netissä Kauppalehden pääkirjoituksessakin ollaan jännän äärellä:  ” Yllättävän nopea syntyvyyden lasku on herättänyt keskustelun, miten käy Suomen eläkejärjestelmälle. Meneekö maailman parhaaksi mainostettu eläkejärjestelmä remonttiin?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä